Zamiast smażyć placki ziemniaczane, piekę je w piekarniku. Uwielbia je cała rodzina
Placki ziemniaczane z piekarnika są mało popularne, jednak warto się do nich przekonać, bo są pyszne i lekkostrawne. Zawierają o wiele mniej tłuszczu niż smażona wersja, więc po zjedzeniu nie powodują dolegliwości żołądkowych. Jeśli obawiasz się, że nie wyjdą chrupiące, wypróbuj patent z obracaniem placków podczas pieczenia.
To proste i tanie danie z ziemniaków jest serwowane nie tylko w wielu polskich domach, ale także w dobrych restauracjach. W wersji na bogato, możesz podać do nich gulasz węgierski, ale równie smaczne są maczane w domowym sosie czosnkowym. W dzieciństwie zajadałam się plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i cukrem. Nie przejmowałam się ilością kalorii. Teraz wiem, że zrobione w piekarniku są o wiele zdrowsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane z piekarnika – dania regionalne
Pieczenie placków ziemniaczanych to żadna nowość. W niektórych regionach Polski przygotowywano je w ten sposób już dawno temu. Na przykład w Dokudowie na Podlasiu robiono tzw. dziędziuchy, czyli placki ziemniaczane z suszonymi jagodami. Wypiekano je w piecu chlebowym lub kaflowym.
Pieczone są również podhalańskie moskole. Jest to potrawa przygotowywana z ugotowanych ziemniaków, wymieszanych z bryndzą, jajkami, smażoną cebulką i odrobiną mąki. Moskole podawane są ze śmietaną lub okrasą z boczku.
Pieczone placki z surowych ziemniaków
Nie musisz gotować ziemniaków, aby zrobić placki na obiad w piekarniku. Z powodzeniem możesz wykorzystać klasyczny przepis na placki ziemniaczane. Do tej potrawy sprawdzą się ziemniaki typ B lub C – ze względu na większą zawartość skrobi będą mniej podchodziły wodą.
Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku, żeby były chrupiące?
Placki ziemniaczane pieką się przez ok. 30 minut. Żeby były chrupiące po 20 minutach obróć je łopatką na drugą stronę, a następnie posmaruj olejem rzepakowym przy pomocy silikonowego pędzelka. Na ostatnie 10 minut zmień program z opcji góra-dół na pieczenie z termoobiegiem. Jeśli masz taką możliwość, na ostatnie 2-3 minuty możesz włączyć grillowanie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj. Jeśli ciasto jest wodniste, dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dużą płaską blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Łyżką nakładaj placki, zachowując odstęp, aby się nie skleiły.
- Wstaw na 30 minut, ale po 20 minutach obróć placki na drugą stronę.