Zamiast trzeć ziemniaki na placki, robię je z mintaja. Cała rodzina zajada ze smakiem

Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Te rybne placuszki szybko skradną serca zarówno wśród dorosłych, jak i tych mniejszych domowników. O ziemniaczanych szybko zapomnisz.

Pysznne placki rybnePysznne placki rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby w naszej diecie goszczą zdecydowanie za rzadko, ale ta forma podania przekona do siebie każdego. To doskonała alternatywa dla filetów w panierce i paluszków rybnych. Placuszki świetnie sprawdzą się na piątkowy obiad. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a z talerzy znikną w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Pisanka na świąteczny stół. Kilka składników i efekt wow gotowy

Placuszki rybne z mintaja

Mintaj to jedna z ryb, którą nie tylko bez większego problemu znajdziesz w sklepie, ale również nie wydasz na nią fortuny. Warzywno-rybne kotleciki z wykorzystaniem fileta to przepis na zdrowy i smaczny obiad. Mintaj jest bowiem źródłem cennych kwasów tłuszczowych mega-3, które wspierają pracę serca i mózgu oraz mają działanie przeciwzapalne. Dodatek marchewki, korzenia pietruszki i cukinii wzbogaca placuszki o błonnik i witaminy. Dzięki połączeniu ich z rybą w formie kotlecików łatwo przemycić porcję warzyw do jadłospisu.

Kotlety rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety
Placuszki rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety © Pexels | Andi Farruku

To prosty przepis na obiad, który pokochała cała moja rodzina. Obowiązkowo serwuję te placuszki w towarzystwie kiszonej kapusty — to idealne połączenie. Forma placuszków jest atrakcyjna i łatwa do jedzenia dla małych rączek, więc nawet niejadki przekonają się do ryby w takiej formie.

Składniki:

  • 450-500 g fileta z mintaja,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek cukinii,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
  2. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj 15 minut.
  3. Następnie dodaj filety z mintaja i gotuj jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Odcedź warzywa oraz rybę i zmiel.
  5. Dodaj startą cukinię (ilość według uznania), posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz jajka.
  6. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.
  8. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe placuszki podawaj na ciepło. Możesz dodać do nich ugotowane ziemniaki lub frytki oraz ulubioną surówkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej