PrzepisObiadZamiast trzeć ziemniaki na placki, robię je z mintaja. Cała rodzina zajada ze smakiem

Zamiast trzeć ziemniaki na placki, robię je z mintaja. Cała rodzina zajada ze smakiem

Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Te rybne placuszki szybko skradną serca zarówno wśród dorosłych, jak i tych mniejszych domowników. O ziemniaczanych szybko zapomnisz.

Pysznne placki rybne
Pysznne placki rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryby w naszej diecie goszczą zdecydowanie za rzadko, ale ta forma podania przekona do siebie każdego. To doskonała alternatywa dla filetów w panierce i paluszków rybnych. Placuszki świetnie sprawdzą się na piątkowy obiad. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a z talerzy znikną w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Pisanka na świąteczny stół. Kilka składników i efekt wow gotowy

Placuszki rybne z mintaja

Mintaj to jedna z ryb, którą nie tylko bez większego problemu znajdziesz w sklepie, ale również nie wydasz na nią fortuny. Warzywno-rybne kotleciki z wykorzystaniem fileta to przepis na zdrowy i smaczny obiad. Mintaj jest bowiem źródłem cennych kwasów tłuszczowych mega-3, które wspierają pracę serca i mózgu oraz mają działanie przeciwzapalne. Dodatek marchewki, korzenia pietruszki i cukinii wzbogaca placuszki o błonnik i witaminy. Dzięki połączeniu ich z rybą w formie kotlecików łatwo przemycić porcję warzyw do jadłospisu.

Placuszki rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety
Placuszki rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety© Pexels | Andi Farruku

To prosty przepis na obiad, który pokochała cała moja rodzina. Obowiązkowo serwuję te placuszki w towarzystwie kiszonej kapusty — to idealne połączenie. Forma placuszków jest atrakcyjna i łatwa do jedzenia dla małych rączek, więc nawet niejadki przekonają się do ryby w takiej formie.

Składniki:

  • 450-500 g fileta z mintaja,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek cukinii,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
  2. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj 15 minut.
  3. Następnie dodaj filety z mintaja i gotuj jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Odcedź warzywa oraz rybę i zmiel.
  5. Dodaj startą cukinię (ilość według uznania), posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz jajka.
  6. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.
  8. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe placuszki podawaj na ciepło. Możesz dodać do nich ugotowane ziemniaki lub frytki oraz ulubioną surówkę. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinymintaj

Wybrane dla Ciebie