Zamiast trzeć ziemniaki na placki, robię je z mintaja. Cała rodzina zajada ze smakiem
Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Te rybne placuszki szybko skradną serca zarówno wśród dorosłych, jak i tych mniejszych domowników. O ziemniaczanych szybko zapomnisz.
Ryby w naszej diecie goszczą zdecydowanie za rzadko, ale ta forma podania przekona do siebie każdego. To doskonała alternatywa dla filetów w panierce i paluszków rybnych. Placuszki świetnie sprawdzą się na piątkowy obiad. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a z talerzy znikną w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Pisanka na świąteczny stół. Kilka składników i efekt wow gotowy
Placuszki rybne z mintaja
Mintaj to jedna z ryb, którą nie tylko bez większego problemu znajdziesz w sklepie, ale również nie wydasz na nią fortuny. Warzywno-rybne kotleciki z wykorzystaniem fileta to przepis na zdrowy i smaczny obiad. Mintaj jest bowiem źródłem cennych kwasów tłuszczowych mega-3, które wspierają pracę serca i mózgu oraz mają działanie przeciwzapalne. Dodatek marchewki, korzenia pietruszki i cukinii wzbogaca placuszki o błonnik i witaminy. Dzięki połączeniu ich z rybą w formie kotlecików łatwo przemycić porcję warzyw do jadłospisu.
To prosty przepis na obiad, który pokochała cała moja rodzina. Obowiązkowo serwuję te placuszki w towarzystwie kiszonej kapusty — to idealne połączenie. Forma placuszków jest atrakcyjna i łatwa do jedzenia dla małych rączek, więc nawet niejadki przekonają się do ryby w takiej formie.
Składniki:
- 450-500 g fileta z mintaja,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek cukinii,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Zalej wodą, dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj filety z mintaja i gotuj jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Odcedź warzywa oraz rybę i zmiel.
- Dodaj startą cukinię (ilość według uznania), posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz jajka.
- Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe placuszki podawaj na ciepło. Możesz dodać do nich ugotowane ziemniaki lub frytki oraz ulubioną surówkę. Smacznego!