Zamiast trzeć ziemniaki na placki, robię je z mintaja. Cała rodzina zajada ze smakiem

Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Te rybne placuszki szybko skradną serca zarówno wśród dorosłych, jak i tych mniejszych domowników. O ziemniaczanych szybko zapomnisz.

Pysznne placki rybnePysznne placki rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby w naszej diecie goszczą zdecydowanie za rzadko, ale ta forma podania przekona do siebie każdego. To doskonała alternatywa dla filetów w panierce i paluszków rybnych. Placuszki świetnie sprawdzą się na piątkowy obiad. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a z talerzy znikną w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Pisanka na świąteczny stół. Kilka składników i efekt wow gotowy

Placuszki rybne z mintaja

Mintaj to jedna z ryb, którą nie tylko bez większego problemu znajdziesz w sklepie, ale również nie wydasz na nią fortuny. Warzywno-rybne kotleciki z wykorzystaniem fileta to przepis na zdrowy i smaczny obiad. Mintaj jest bowiem źródłem cennych kwasów tłuszczowych mega-3, które wspierają pracę serca i mózgu oraz mają działanie przeciwzapalne. Dodatek marchewki, korzenia pietruszki i cukinii wzbogaca placuszki o błonnik i witaminy. Dzięki połączeniu ich z rybą w formie kotlecików łatwo przemycić porcję warzyw do jadłospisu.

Kotlety rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety
Placuszki rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety © Pexels | Andi Farruku

To prosty przepis na obiad, który pokochała cała moja rodzina. Obowiązkowo serwuję te placuszki w towarzystwie kiszonej kapusty — to idealne połączenie. Forma placuszków jest atrakcyjna i łatwa do jedzenia dla małych rączek, więc nawet niejadki przekonają się do ryby w takiej formie.

Składniki:

  • 450-500 g fileta z mintaja,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek cukinii,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
  2. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj 15 minut.
  3. Następnie dodaj filety z mintaja i gotuj jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Odcedź warzywa oraz rybę i zmiel.
  5. Dodaj startą cukinię (ilość według uznania), posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz jajka.
  6. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.
  8. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe placuszki podawaj na ciepło. Możesz dodać do nich ugotowane ziemniaki lub frytki oraz ulubioną surówkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości