PrzepisBoże NarodzenieZamiast uszek, Ewa Wachowicz dodaje do barszczu inny dodatek. Zrobisz w pół godziny

Zamiast uszek, Ewa Wachowicz dodaje do barszczu inny dodatek. Zrobisz w pół godziny

Barszcz czerwony na Wigilię
Barszcz czerwony na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Wojciechowski
23.12.2023 08:24

Co roku chcemy, by kolacja wigilijna wyszła perfekcyjnie. Już kilka dni przed tym wydarzeniem przygotowujemy pierwsze potrawy. Przechodzimy samych siebie, aby pierogi, krokiety czy barszcz czerwony były idealne. Jednak do zupy wcale nie musisz dodawać uszek. Ewa Wachowicz podpowiada, jaki inny dodatek sprawdzi się w tej roli doskonale.

Jeśli nie uszka, to co? Ewa Wachowicz stawia na paszteciki. Tę smaczną przekąskę kojarzy chyba każdy z nas. Tradycyjnie jest to ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Całość dopełnia bardzo duża ilość pieprzu. Jednak paszteciki możemy przygotować na najróżniejsze sposoby. Swoją propozycję tego dania pokazała Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje". Dodaje ona składnik, dzięki któremu paszteciki mają lekko słodki posmak i ciekawie komponuje się z barszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ewa Wachowicz na Wigilię przygotowuje paszteciki

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • kilka grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka do dekoracji.
Ewa Wachowicz dodaje paszteciki do barszczu
Ewa Wachowicz dodaje paszteciki do barszczu© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Kilka godzin wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie.
  2. Ugotuj kapustę z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj ją do kapusty.
  4. Grzyby odcedź i pokrój, posiekaj też śliwki. Obydwa składniki wrzuć do kapusty, całość dopraw pieprzem. Całość gotuj na wolnym ogniu do odparowania.
  5. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty i nałóż na nie farsz. Sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi.
  6. Ewa Wachowicz kładzie paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje je jajkiem i posypuje czarnuszką. Możesz postąpić w ten sam sposób.
  7. Piecz dodatek przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wystudź i podawaj z barszczem czerwonym.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także