Zamiast uszek, Ewa Wachowicz dodaje do barszczu inny dodatek. Zrobisz w pół godziny

Co roku chcemy, by kolacja wigilijna wyszła perfekcyjnie. Już kilka dni przed tym wydarzeniem przygotowujemy pierwsze potrawy. Przechodzimy samych siebie, aby pierogi, krokiety czy barszcz czerwony były idealne. Jednak do zupy wcale nie musisz dodawać uszek. Ewa Wachowicz podpowiada, jaki inny dodatek sprawdzi się w tej roli doskonale.

Barszcz czerwony na WigilięBarszcz czerwony na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Wojciechowski
Paulina Hermann

Jeśli nie uszka, to co? Ewa Wachowicz stawia na paszteciki. Tę smaczną przekąskę kojarzy chyba każdy z nas. Tradycyjnie jest to ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Całość dopełnia bardzo duża ilość pieprzu. Jednak paszteciki możemy przygotować na najróżniejsze sposoby. Swoją propozycję tego dania pokazała Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje". Dodaje ona składnik, dzięki któremu paszteciki mają lekko słodki posmak i ciekawie komponuje się z barszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Ewa Wachowicz na Wigilię przygotowuje paszteciki

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • kilka grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka do dekoracji.
Ewa Wachowicz dodaje paszteciki do barszczu
Ewa Wachowicz dodaje paszteciki do barszczu © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Kilka godzin wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie.
  2. Ugotuj kapustę z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj ją do kapusty.
  4. Grzyby odcedź i pokrój, posiekaj też śliwki. Obydwa składniki wrzuć do kapusty, całość dopraw pieprzem. Całość gotuj na wolnym ogniu do odparowania.
  5. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty i nałóż na nie farsz. Sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi.
  6. Ewa Wachowicz kładzie paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje je jajkiem i posypuje czarnuszką. Możesz postąpić w ten sam sposób.
  7. Piecz dodatek przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wystudź i podawaj z barszczem czerwonym.
Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥