Zamiast uszek, Ewa Wachowicz dodaje do barszczu inny dodatek. Zrobisz w pół godziny

Co roku chcemy, by kolacja wigilijna wyszła perfekcyjnie. Już kilka dni przed tym wydarzeniem przygotowujemy pierwsze potrawy. Przechodzimy samych siebie, aby pierogi, krokiety czy barszcz czerwony były idealne. Jednak do zupy wcale nie musisz dodawać uszek. Ewa Wachowicz podpowiada, jaki inny dodatek sprawdzi się w tej roli doskonale.

Barszcz czerwony na WigilięBarszcz czerwony na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Wojciechowski
Paulina Hermann

Jeśli nie uszka, to co? Ewa Wachowicz stawia na paszteciki. Tę smaczną przekąskę kojarzy chyba każdy z nas. Tradycyjnie jest to ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Całość dopełnia bardzo duża ilość pieprzu. Jednak paszteciki możemy przygotować na najróżniejsze sposoby. Swoją propozycję tego dania pokazała Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje". Dodaje ona składnik, dzięki któremu paszteciki mają lekko słodki posmak i ciekawie komponuje się z barszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Ewa Wachowicz na Wigilię przygotowuje paszteciki

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • kilka grzybów suszonych,
  • kilka śliwek suszonych,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka do dekoracji.
Ewa Wachowicz dodaje paszteciki do barszczu
Ewa Wachowicz dodaje paszteciki do barszczu © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Kilka godzin wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie.
  2. Ugotuj kapustę z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj ją do kapusty.
  4. Grzyby odcedź i pokrój, posiekaj też śliwki. Obydwa składniki wrzuć do kapusty, całość dopraw pieprzem. Całość gotuj na wolnym ogniu do odparowania.
  5. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty i nałóż na nie farsz. Sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi.
  6. Ewa Wachowicz kładzie paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje je jajkiem i posypuje czarnuszką. Możesz postąpić w ten sam sposób.
  7. Piecz dodatek przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wystudź i podawaj z barszczem czerwonym.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat