PoradyZamiast wyrzucać, dodaj do kawy. Efekt będzie piorunujący

Zamiast wyrzucać, dodaj do kawy. Efekt będzie piorunujący

Wiele osób narzeka na kwaśny smak kawy. Przyczyny mogą być różne – zwietrzałe lub niskiej jakości ziarna, zbyt krótki czas parzenia, niewłaściwe pH wody. Jednak rankiem nie ma czasu na tak dogłębną analizę. Potrzebne jest szybkie rozwiązanie. Okazuje się, że dodanie skorupek jajek do kawy może znacząco poprawić jej smak, neutralizując kwasowość i sprawiając, że stanie się łagodniejsza. To prosty, a jednocześnie skuteczny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego posmaku.

Jak zneutralizować kwaśny smak kawy? Jest proste rozwiązanie
Jak zneutralizować kwaśny smak kawy? Jest proste rozwiązanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Za smak kawy w filiżance odpowiada wiele różnych elementów. Jasno wypalone ziarna mogą dawać bardziej kwaskowy i owocowy posmak. Z kolei mocno wypalona kawa we włoskim stylu sprawi, że napar będzie bardziej wytrawny, z wyczuwalnymi nutami kakao, orzechów i karmelu. Co więcej, nawet te same ziarna zaparzone różnymi metodami, przyniosą odmienne rezultaty. Do tego wszystkiego dochodzi indywidualny smak odbiorcy. Dla jednej osoby kawa zaparzona po turecku będzie odpowiednia, dla innej – zbyt gorzka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak działają skorupki jajka w kawie?

Skorupki jajka zawierają węglan wapnia, który ma odczyn zasadowy. Kawa, za sprawą kwasów garbnikowych, charakteryzuje się kwaśnym odczynem. Dlatego skorupki dodane do kawy mogą pomóc zneutralizować jej kwaśny posmak, czyniąc napój łagodniejszym. Jednak sprawa nie jest aż tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Przecież nie możesz po prostu wrzucić skorupek ze świeżo rozbitego jajka do filiżanki z "napojem bogów". Trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować.

Przygotowanie skorupek do kawy

Aby użyć skorupek jajek do zaparzania kawy, należy je dokładnie oczyścić – zarówno na zewnątrz, jak i w środku. W przeciwnym wypadku w porannej filiżance może być wyczuwalny posmak jajka. Czyste już skorupki należy wyparzyć, a następnie można je zmielić lub pokruszyć, co pozwoli na łatwe dodanie ich do zmielonych ziaren kawy lub gotowego już napoju.

Jak dodać skorupki do kawy?

Jeśli parzysz kawę w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce, wystarczy dosypać zmielone skorupki do lejka lub pojemnika z kawą. W przypadku zaparzania napoju bezpośrednio w filiżance rozdrobnione skorupki można umieścić w zaparzaczu do herbaty, by po chwili móc je sprawnie wyjąć. Aby efekt był wyczuwalny, na 1 filiżankę napoju potrzebujesz pół łyżeczki skorupek jajek.

Alternatywy dla skorupek jaj

Jeżeli nie chcesz lub nie możesz używać skorupek, a w naparze przeszkadza ci kwaśny smak, zwróć uwagę na kilka innych rzeczy, które również mają wpływ na smak kawy.

Pamiętaj, by nie zalewać jej wrzątkiem. Optymalna temperatura wody wynosi ok. 90 stopni Celsjusza – mniej więcej tyle ma woda przelana z czajnika do dzbanka. Możesz też zmienić sposób przyrządzania kawy, inwestując w kawiarkę lub ekspres przelewowy. Dobrym pomysłem jest zaparzanie jej wodą z filtra. Każda z tych metod może znacząco poprawić smak porannej filiżanki.

dobra kawazaparzanie kawyporady kulinarne

Wybrane dla Ciebie