Zamiast wyrzucać, zmiel i dodaj do kawy. Wystarczy pół łyżeczki, by poczuć efekt
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Napój ten towarzyszy nam również przez pozostałą część dnia, ciesząc wyjątkowym aromatem ziaren. Kawa sama w sobie jest zdrowym wyborem, ale jeden prosty dodatek wyniesie ją na zupełnie inny poziom.
01.11.2024 08:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kawa to napój, który wywołuje skrajne odczucia: albo się go lubi, albo nie. Smak kawy zależy od wielu czynników, takich jak stopień wypalenia ziaren, sposób przygotowania czy nawet woda używana do jej zaparzania. Niektóre kawy mogą wydawać się zbyt gorzkie lub kwaśne. W takich przypadkach można dodać skorupki jajek, aby zneutralizować te nieprzyjemne smaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wykorzystaj skorupki jajek
Każdy zna zalety wykorzystania wody po gotowaniu jajek do podlewania roślin, ale nie wszyscy wiedzą, że skorupki również mają zastosowanie w kuchni. Jedni dodają je do koktajli, inni wrzucają do owsianek, ale po zmieleniu sprawdzą się również do kawy. To naturalny ratunek, gdy kupisz niesmaczną kawę, która po zaparzeniu robi się kwaśna.
Kwaskowaty smak kawy wynika z obecności kwasów garbnikowych, które występują przy wysokich temperaturach lub twardej wodzie. Skorupki jaj, bogate w węglan wapnia o zasadowym odczynie, neutralizują kwasowy odczyn kawy, sprawiając, że staje się łagodniejsza. Aby korzystać z tego sposobu, skorupki muszą być dokładnie oczyszczone i poddane obróbce termicznej.
Kwaśny smak kawy pomoże zneutralizować również soda, ale w tym przypadku należy uważać z ilością, by nie wpaść z deszczu pod rynnę. Zmielone skorupki są tutaj bezpieczniejszym rozwiązaniem.
Jak dodać skorupki do kawy?
Podczas parzenia kawy, czy to w ekspresie, czy kawiarce, wystarczy dodać zmielone skorupki do lejka z kawą. W przypadku parzenia kawy bezpośrednio w naczyniu powinno się umieścić pokruszone skorupki w zaparzaczu do herbaty i zanurzyć w naparze na kilka minut.
Taka metoda pozwala wyeliminować gorzki posmak, jednak nie każdy zawsze ma pod ręką skorupki jaj. Wtedy warto pamiętać, aby nie zalewać kawy wrzątkiem, gdyż najlepsza temperatura wody to około 90 stopni. Można także rozważyć zmianę sposobu parzenia lub użycie filtrów wodnych, aby uzyskać "małą czarną" o idealnym smaku.