Już nigdy nie wylejesz wody po gotowaniu jajek. Zobacz, co z nią zrobić

Woda po ugotowaniu jajek trafia do zlewu, a skorupki do śmietnika. Traktujemy je niczym niepotrzebny odpad, a szkoda, bowiem można wykorzystać je na kilka różnych sposobów.

Gotowanie jajek.Gotowanie jajek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść do najmniej 10 jajek w ciągu tygodnia. Większość z nas przekracza tę liczbę.

Wykorzystane jajka, a dokładniej, skorupki zwykle trafiają do kosza. To błąd, bowiem skorupki to źródło cennych substancji odżywczych, podobnie jak woda po ugotowaniu jajek. Jak wykorzystać je w domu? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jajka — źródło cennych aminokwasów

Jajka to niedoceniony produkt spożywczy. Nie chodzi już tylko o smak, ale o wartości odżywcze. Jajka kurze to jedyne produkty, które zawierają wszystkie substancje odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jajkach nie ma jedynie witaminy C, jednak zapotrzebowanie na ten składnik można zastąpić większością warzyw czy owoców cytrusowych.

Jajka to symbol odradzającego się życia. To stwierdzenie ma pokrycie w świecie religijnym (zmartwychwstanie), ale i w świecie nauki. W białku jajka znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne. Z tego powodu białko jajka zostało uznane za jedyne białko wzorcowe. Co istotne, proteiny znajdują się nie tylko w białku jajka, ale w żółtku. Już jedno całe jajko spełnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania.

Nie wylewaj wody po jajkach do zlewu. To zródło cennych substancji

Zbliżają się święta wielkanocne. Nie od dziś wiadomo, że jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Za niespełna cztery tygodnie ugotujemy dziesiątki jaj. Tym razem nie wylewaj wody po jajkach. Wykorzystaj ją do podlania roślin doniczkowych. W wodzie po jajkach znajduje się wapń, cynk, żelazo, miedź, fluor, mangan, chrom oraz fosfor. To substancje, które są potrzebne roślinom do prawidłowego wzrostu. Ten prosty i ekologiczny nawóz można wykorzystać do podlania roślin doniczkowych oraz ogrodowych.

W podobny sposób można wykorzystać skorupki. To źródło wapnia, pierwiastka, który przyspiesza wzrost roślin. Skorupki należy osuszyć i skruszyć na drobny pył, a następnie zmieszać je z ziemią. Po kilku dniach skorupki zaczną stopniowo uwalniać swoje substancje odżywcze. Jakie rośliny skorzystają na tym patencie? Pomidor, kapusta, cukinia, a także paprotka i lawenda.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni