Zamiast zwykłej grzybowej, podaję tę zupę. Na Wigilii znika szybciej niż barszcz
Zazwyczaj podczas Wigilii zajadamy się pyszną grzybową. Wyrazista i aromatyczna, jest tym, czego absolutnie nie może zabraknąć w święta. Spokojnie możesz jednak podać ją w równie smacznej, ale nieco uproszczonej wersji.
W moim domu od zawsze, tuż po czerwonym barszczu, pojawiała się grzybowa. Aromatyczna i smaczna, idealnie dopełnia uroczystą kolację, chociaż podobnie jak pierogi, krokiety czy ryba, jest dość czasochłonna w przygotowaniu. W końcu jednak znalazłam sposób na ułatwienie sobie pracy w kuchni i zaczęłam robić grzybową w formie kremu.
Gołąbki z kaszą i grzybami polane gęstym sosem. To gotowy przepis na udaną Wigilię
Wigilijny krem z grzybów leśnych
Jest to zupa, którą podaję przez cały rok, ale nie zapominam o niej również podczas świąt. Dzięki mniejszej ilości warzyw i krótszemu czasowi gotowania bulionu oszczędzam nieco czasu, który mogę poświęcić na pozostałe potrawy. Gotową zupę blenduję i podaję z różnymi dodatkami — od grzanek, przez odrobinę oliwy z oliwek, aż po kawałki grzybów lub łyżkę kwaśnej śmietany. Ten krem to niesamowicie smaczny sposób na wigilijną zupę i zakocha się w niej każdy fan leśnych grzybów.
Przepis na wigilijny krem z suszonych grzybów
Składniki:
- 400 g suszonych grzybów leśnych,
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze,
- 1 duża cebula,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w wodzie i zostaw na noc.
- Następnego dnia pokrój je na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
- Obierz ziemniaka i pokrój w kostkę.
- Przygotuj dużą patelnię, rozgrzej na niej masło klarowane.
- Dodaj cebulę i zeszklij ją na lekko złoty kolor. Gotową cebulę zdejmij z ognia i odłóż na bok.
- Zagotuj bulion warzywny razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Po ugotowaniu wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, dodaj pokrojonego ziemniaka i grzyby.
- Gotuj na średnim ogniu około 20 minut, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj przesmażoną cebulę i zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
- Nalej do małej miseczki 2 łyżki gorącej zupy. Wlej do niej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą mieszankę wlej do garnka z zupą, wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Umyj i osusz ręcznikiem papierowym natkę pietruszki, a następnie drobno ją posiekaj.
- Krem podawaj posypany świeżą natką pietruszki. Smacznego!