Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny

Chociaż mięso wydaje się być elementarnym składnikiem bigosu, to w Wigilię wszyscy z niego rezygnują. Wówczas do garnka dorzuca się całą masę najróżniejszych dodatków, aby utrzymać intensywny i głęboki smak potrawy. Ja upodobałam sobie w szczególności dwa składniki, dzięki którym mój wigilijny bigos smakuje o niebo lepiej od tradycyjnego.

Wigilijny bigos jest pyszny, dzięki odpowiednim dodatkomWigilijny bigos jest pyszny, dzięki odpowiednim dodatkom
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla niektórych bezmięsny bigos może brzmieć jak przepis na porażkę, ale pełne dodatków, świąteczne wersje pokazują, że bez problemu dorównują tradycyjnym przepisom, a niekiedy nawet je przewyższają. Kluczem do ich sukcesu są odpowiednio dobrane składniki, które dopełniają smak kapusty i sprawiają, że potrawa smakuje obłędnie.

Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę

Głęboki, wigilijny bigos

Jakie dodatki sprawiają, że jarski bigos ma głęboki, wyrazisty smak? Oczywiście pierwszym i podstawowym składnikiem są leśne grzyby, których nie może zabraknąć podczas świąt, ale warto dorzucić coś jeszcze. Moim faworytem są suszone śliwki. To one dodają potrawie delikatnej słodyczy i dzięki nim staje się od razu znacznie ciekawsza.

Nie zapominam również o suszonych pomidorach. Chociaż są zdecydowanie mniej popularne niż śliwki, to są sprawdzają się niesamowicie. Wrzucając je do garnka, starannie wybieram same pomidory i staram się unikać dodatków, które zazwyczaj znajdują się w słoiczku, odciskam z nadmiaru oleju, aby nie przytłoczyły aromatu. Zarówno śliwki, jak i pomidory sprawiają, że z pozoru miałki, wegetariański bigos staje się prawdziwą gwiazdą kolacji. Jego głęboki, pełny smak, który zapamiętasz na cały rok.

Przepis na wigilijny bigos

Składniki:

  • 1 l gorącej wody,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 30 g masła,
  • 5 wędzonych śliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby i zostaw na noc.
  2. Obierz cebulę, a następnie posiekaj ją drobno.
  3. Przygotuj duży garnek z grubym dnem.
  4. Rozgrzej w nim 15 g masła i zeszklij cebulę na małym ogniu.
  5. W tym czasie odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru płynu.
  6. Delikatnie opłucz kapustę.
  7. Następnie posiekaj ją i dodaj kapustę do cebuli.
  8. Dorzuć pozostałe 15 g masła i podsmażaj kilka minut.
  9. Posiekaj wędzone śliwki i suszone pomidory.
  10. Posiekaj namoczone wcześniej grzyby i wrzuć wszystko do garnka.
  11. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  12. Wlej gorącą wodę tak, aby przykryła składniki.
  13. Przykryj garnek i duś bigos na małym ogniu około 2-3 godzin.
  14. Spróbuj bigosu i dopraw solą, jeśli jest zbyt kwaśny, dodaj 1 łyżkę miodu i jeszcze chwilę podduś.
  15. Następnie zostaw do ostygnięcia i przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu przez 2-3 dni, a wersji ekspresowej przez noc.
  16. Przed podaniem podgrzej. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀