Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Chociaż mięso wydaje się być elementarnym składnikiem bigosu, to w Wigilię wszyscy z niego rezygnują. Wówczas do garnka dorzuca się całą masę najróżniejszych dodatków, aby utrzymać intensywny i głęboki smak potrawy. Ja upodobałam sobie w szczególności dwa składniki, dzięki którym mój wigilijny bigos smakuje o niebo lepiej od tradycyjnego.
Dla niektórych bezmięsny bigos może brzmieć jak przepis na porażkę, ale pełne dodatków, świąteczne wersje pokazują, że bez problemu dorównują tradycyjnym przepisom, a niekiedy nawet je przewyższają. Kluczem do ich sukcesu są odpowiednio dobrane składniki, które dopełniają smak kapusty i sprawiają, że potrawa smakuje obłędnie.
Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę
Głęboki, wigilijny bigos
Jakie dodatki sprawiają, że jarski bigos ma głęboki, wyrazisty smak? Oczywiście pierwszym i podstawowym składnikiem są leśne grzyby, których nie może zabraknąć podczas świąt, ale warto dorzucić coś jeszcze. Moim faworytem są suszone śliwki. To one dodają potrawie delikatnej słodyczy i dzięki nim staje się od razu znacznie ciekawsza.
Nie zapominam również o suszonych pomidorach. Chociaż są zdecydowanie mniej popularne niż śliwki, to są sprawdzają się niesamowicie. Wrzucając je do garnka, starannie wybieram same pomidory i staram się unikać dodatków, które zazwyczaj znajdują się w słoiczku, odciskam z nadmiaru oleju, aby nie przytłoczyły aromatu. Zarówno śliwki, jak i pomidory sprawiają, że z pozoru miałki, wegetariański bigos staje się prawdziwą gwiazdą kolacji. Jego głęboki, pełny smak, który zapamiętasz na cały rok.
Przepis na wigilijny bigos
Składniki:
- 1 l gorącej wody,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 50 g suszonych grzybów,
- 30 g masła,
- 5 wędzonych śliwek,
- 1 duża cebula,
- 4 suszone pomidory,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Namocz grzyby i zostaw na noc.
- Obierz cebulę, a następnie posiekaj ją drobno.
- Przygotuj duży garnek z grubym dnem.
- Rozgrzej w nim 15 g masła i zeszklij cebulę na małym ogniu.
- W tym czasie odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru płynu.
- Delikatnie opłucz kapustę.
- Następnie posiekaj ją i dodaj kapustę do cebuli.
- Dorzuć pozostałe 15 g masła i podsmażaj kilka minut.
- Posiekaj wędzone śliwki i suszone pomidory.
- Posiekaj namoczone wcześniej grzyby i wrzuć wszystko do garnka.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Wlej gorącą wodę tak, aby przykryła składniki.
- Przykryj garnek i duś bigos na małym ogniu około 2-3 godzin.
- Spróbuj bigosu i dopraw solą, jeśli jest zbyt kwaśny, dodaj 1 łyżkę miodu i jeszcze chwilę podduś.
- Następnie zostaw do ostygnięcia i przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu przez 2-3 dni, a wersji ekspresowej przez noc.
- Przed podaniem podgrzej. Smacznego!