Daria pokazała, jak prawidłowo czyścić grzyby leśne. Nie wystarczy nożyk
Powrót z lasu z koszykiem grzybów to tak naprawdę połowa sukcesu. Aby wykorzystać potencjał leśnych skarbów w pełni, trzeba jeszcze wiedzieć, jak z nimi później postępować. Jak zatem skutecznie czyścić leśne grzyby? I jakich technik lepiej unikać?
Sezon grzybowy nie zwalnia ani na chwilę. I my również wciągnęliśmy się w tę tematykę na maksa. Daria z ekipy Pyszności wybrała się do lasu, aby przekonać się, ile grzybów zbierze w ciągu godziny. Oczywiście nie poprzestała tylko na tym. W końcu do domu wróciła z prawdziwymi okazami.
Skarby lasu, zanim trafią do dalszej obróbki, wymagają dokładnego oczyszczenia. Jak powinno ono wyglądać i na co należy zwracać szczególną ostrożność? Niezastąpiona Daria podzieliła się swoimi sprawdzonymi patentami.
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Wróciłeś do domu z grzybami i co dalej?
Przy pracy z leśnymi grzybami liczy się przede wszystkim czas. Należy oczyścić je jak najszybciej po powrocie z lasu, ponieważ bardzo szybko się psują. Najlepiej zrobić to w ciągu 24 godzin od chwili, kiedy grzyby znajdą się w domu. Dopiero po dokładnym czyszczeniu możesz je zamrozić, ususzyć, ugotować lub usmażyć.
Daria, będąc jeszcze w lesie, specjalnie nie obcinała trzonów grzybów, aby po powrocie mieć pewność, że przyniosła do domu bezpieczne okazy. Dlaczego to takie ważne? Otóż grzyby z całym trzonem pomagają w prawidłowej identyfikacji.
- Gdy już dokładnie sprawdzę zbiory i jestem na sto procent pewna, że mam do czynienia z jadalnymi gatunkami, przechodzę do oczyszczania -wyjaśnia Daria.
Czyszczenie grzybów na sucho to najlepsza technika
Co jest ważne przy oczyszczaniu grzybów? Skarby lasu nie powinny mieć długiego kontaktu z wodą. Dlatego jeśli w pierwszej chwili myślisz, żeby zebrane grzyby wrzucić po prostu do czystej wody i je opłukać, nie jest to dobra decyzja. Tak naprawdę czyszczenie w ten sposób powinno być ostatecznością, kiedy inne techniki się nie sprawdzają. I powinno trwać jak najkrócej.
Grzyby bardzo szybko chłoną wodę, co wpływa niekorzystnie na ich smak oraz strukturę. I dlatego lepiej postawić na czyszczenie na sucho. Daria do tego celu wykorzystuje pędzel malarski. Przy jego pomocy delikatnie otrzepuje grzyby z leśnych resztek i piachu. Tego typu czyszczenie możesz przeprowadzić również przy pomocy miękkiej szczoteczki lub suchej gąbki do mycia naczyń. Jest to prosta, szybka i sprawdzona metoda.
To jednak nie koniec. Daria przy pomocy nożyka obiera również trzon grzyba, by pozbyć się ziemi oraz ewentualnych nadgryzień.
- Tak oczyszczone grzyby są gotowe do dalszej obróbki - podsumowuje.