WAŻNE
TERAZ

Wyrok TSUE ws. TK. "Nie spełnia wymogów"

Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu

Sałatki śledziowe wiodą prym podczas Bożego Narodzenia, a tej nie może zabraknąć na twoim stole. Wszystko dzięki buraczkom, które nadają całości wyrazistości i pięknego różowego koloru.

Pyszna sałatka śledziowaPyszna sałatka śledziowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli znudziła ci się tradycyjna sałatka śledziowa, najwyższa pora spróbować tej wersji. Głównym składnikiem są buraki, które nadają jej intensywny różowy kolor, dzięki któremu sałatka wyróżnia się wśród innych potraw, a jej smak wcale nie pozostaje w tyle. Słone śledzie idealnie komponują się z lekko słodkimi, upieczonymi burakami, tworząc połączenie, którego nie może zabraknąć podczas świąt.

Boczek ugotowany w łupinach cebuli. Po prostu palce lizać

Sałatka śledziowa z burakami

Do sałatki najlepiej sprawdzą się buraki pieczone. W przeciwieństwie do gotowanych, lepiej zachowują strukturę – nie rozpadają się i są wyraźnie wyczuwalne w każdej porcji. Dodatkowo pieczenie wydobywa z nich głębszy smak, dzięki czemu całe danie zyskuje na wyrazistości. Kluczem do sukcesu sałatki jest jednak nie tylko burak, ale również dobrze skomponowany sos. Przygotowany na bazie śmietany i majonezu, wzbogacony o wyrazisty chrzan, idealnie komponuje się z lekko słoną rybą.

Przepis na sałatkę śledziowa z burakami

Składniki na sałatkę:

  • 400 g śledzi ze słoika,
  • 300 g buraków,
  • 150 g jabłka,
  • 100 g białej części pora,
  • 1 jajko,
  • 10 g oliwy z oliwek

Składniki na sos:

  • 30 g śmietany 18 proc.,
  • 30 g jogurtu naturalnego,
  • 5 g chrzanu,
  • kilka gałązek koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Buraki umyj, osusz je i natrzyj odrobiną oliwy z oliwek.
  3. Wyłóż je na blasze z papierem do pieczenia.
  4. Piecz około 45-60 minut aż będą miękkie.
  5. Po upieczeniu ostudź buraki, obierz je i pokrój w kostkę.
  6. Odcedź śledzie z zalewy i pokrój w równą kostkę.
  7. Przełóż je do dużej miski i dodaj pokrojone buraki.
  8. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
  9. Jajko ugotuj na twardo.
  10. Białą część pora pokrój w cienkie półplasterki, zalej wrzątkiem na około 30 sekund, odcedź i ostudź.
  11. Dodaj przygotowanego pora do miski.
  12. Gotowe jajko obierz ze skorupki, pokrój w kostkę i dorzuć do sałatki.
  13. W osobnej miseczce zrób sos. W tym celu wymieszaj śmietanę z jogurtem i chrzanem.
  14. Umyj koperek, następnie osusz go ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  15. Do sosu dodaj koperek, sól i pieprz. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  16. Wlej sos do miski i delikatnie wymieszaj składniki. Odstaw sałatkę do lodówki na minimum 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥