Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Sałatki śledziowe wiodą prym podczas Bożego Narodzenia, a tej nie może zabraknąć na twoim stole. Wszystko dzięki buraczkom, które nadają całości wyrazistości i pięknego różowego koloru.
Jeśli znudziła ci się tradycyjna sałatka śledziowa, najwyższa pora spróbować tej wersji. Głównym składnikiem są buraki, które nadają jej intensywny różowy kolor, dzięki któremu sałatka wyróżnia się wśród innych potraw, a jej smak wcale nie pozostaje w tyle. Słone śledzie idealnie komponują się z lekko słodkimi, upieczonymi burakami, tworząc połączenie, którego nie może zabraknąć podczas świąt.
Boczek ugotowany w łupinach cebuli. Po prostu palce lizać
Sałatka śledziowa z burakami
Do sałatki najlepiej sprawdzą się buraki pieczone. W przeciwieństwie do gotowanych, lepiej zachowują strukturę – nie rozpadają się i są wyraźnie wyczuwalne w każdej porcji. Dodatkowo pieczenie wydobywa z nich głębszy smak, dzięki czemu całe danie zyskuje na wyrazistości. Kluczem do sukcesu sałatki jest jednak nie tylko burak, ale również dobrze skomponowany sos. Przygotowany na bazie śmietany i majonezu, wzbogacony o wyrazisty chrzan, idealnie komponuje się z lekko słoną rybą.
Przepis na sałatkę śledziowa z burakami
Składniki na sałatkę:
- 400 g śledzi ze słoika,
- 300 g buraków,
- 150 g jabłka,
- 100 g białej części pora,
- 1 jajko,
- 10 g oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- 30 g śmietany 18 proc.,
- 30 g jogurtu naturalnego,
- 5 g chrzanu,
- kilka gałązek koperku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Buraki umyj, osusz je i natrzyj odrobiną oliwy z oliwek.
- Wyłóż je na blasze z papierem do pieczenia.
- Piecz około 45-60 minut aż będą miękkie.
- Po upieczeniu ostudź buraki, obierz je i pokrój w kostkę.
- Odcedź śledzie z zalewy i pokrój w równą kostkę.
- Przełóż je do dużej miski i dodaj pokrojone buraki.
- Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
- Jajko ugotuj na twardo.
- Białą część pora pokrój w cienkie półplasterki, zalej wrzątkiem na około 30 sekund, odcedź i ostudź.
- Dodaj przygotowanego pora do miski.
- Gotowe jajko obierz ze skorupki, pokrój w kostkę i dorzuć do sałatki.
- W osobnej miseczce zrób sos. W tym celu wymieszaj śmietanę z jogurtem i chrzanem.
- Umyj koperek, następnie osusz go ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Do sosu dodaj koperek, sól i pieprz. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej sos do miski i delikatnie wymieszaj składniki. Odstaw sałatkę do lodówki na minimum 30 minut.