Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem

W naszej kuchni nie może być nudno ? I nasza zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem jest na to najlepszym dowodem. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze sposób jej przygotowania nie pozwoli Ci się nudzić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. czerwona papryka
  2. 1 szt. zielona papryka
  3. 1 szt. żółta papryka
  4. 400 ml passata pomidorowa
  5. 2 łyżki przyprawa do kurczaka
  6. 5 szt. bakłażan
  7. 8 szt. filet z kurczaka
  8. 200 g ser mozzarella starty

Sposób przygotowania:

1. W formie do pieczenia ułóż piersi z kurczaka i trzy rodzaje papryk.

Obrazek

2. Następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i przykryj folią aluminiową. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Na oliwie z oliwek podsmaż plastry bakłażana. Po czym ułóż je dookoła formy i w środku.

Obrazek

4. Upieczonego kurczaka podziel na mniejsze kawałki przy pomocy widelców.

Obrazek

5. Przenieś mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu dodaj kolejne kawałki bakłażana i zwiń do środka wystające końcówki warzywa.

Obrazek

6. Posyp zapiekankę mozzarellą i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji