Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem

W naszej kuchni nie może być nudno ? I nasza zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem jest na to najlepszym dowodem. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze sposób jej przygotowania nie pozwoli Ci się nudzić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. czerwona papryka
  2. 1 szt. zielona papryka
  3. 1 szt. żółta papryka
  4. 400 ml passata pomidorowa
  5. 2 łyżki przyprawa do kurczaka
  6. 5 szt. bakłażan
  7. 8 szt. filet z kurczaka
  8. 200 g ser mozzarella starty

Sposób przygotowania:

1. W formie do pieczenia ułóż piersi z kurczaka i trzy rodzaje papryk.

Obrazek

2. Następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i przykryj folią aluminiową. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Na oliwie z oliwek podsmaż plastry bakłażana. Po czym ułóż je dookoła formy i w środku.

Obrazek

4. Upieczonego kurczaka podziel na mniejsze kawałki przy pomocy widelców.

Obrazek

5. Przenieś mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu dodaj kolejne kawałki bakłażana i zwiń do środka wystające końcówki warzywa.

Obrazek

6. Posyp zapiekankę mozzarellą i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥