PoradyZapiekanka z jajkami po angielsku. Rodzina najpierw się krzywiła, teraz proszą o dokładki

Zapiekanka z jajkami po angielsku. Rodzina najpierw się krzywiła, teraz proszą o dokładki

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Magdalena Pomorska

14.08.2024 06:29, aktual.: 14.08.2024 07:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaczane zapiekanki podaję w moim domu regularnie. To sycące, proste i pyszne danie obiadowe. Nie wymaga też wiele czasu, bo przygotowane składniki układam w naczyniu do zapiekania i resztę robi za mnie piekarnik. Zazwyczaj sięgam po stały repertuar produktów, ale angielska wersja dania z gotowanymi jajkami skusiła mnie jak mało co.

Dodatek jajek nie jest wcale nowością, ale zazwyczaj wykorzystuje się je w surowej, nieprzetworzonej postaci. Rozmącone np. że śmietanką nadają się do zalewania innych składników, aby stworzyć po upieczeniu smakowitą kołderkę. W przepisie "po angielsku" nawiązuję do dania typu shepherd's piezapiekanka pasterska, gdzie wierzch zapiekanki to purée ziemniaczane. W tę warstwę dodałam ugotowane jajka i trochę sera - bo to zawsze pasuje. Efekt naprawdę zaskakuje smakiem!

Jak ugotować jajka do zapiekanki

Ugotowane jajka to ten element niespodzianki w daniu, który zaskoczył również rodzinę u mnie w domu. Połówki jajek ułożone przekrojoną stroną do góry nie tylko świetnie wzbogacają potrawę o porcję białka, ale też sprawiają, że wygląda intrygująco i po prostu każdy chce jej spróbować. Jajka należy ugotować na półtwardo - wyciągnięte wcześniej z lodówki trzeba włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować 4-5 minut. Gotowe przełożyć do miski z zimną wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami

Co ważne, do przygotowania tego dania można wykorzystać ziemniaki z "wczorajszego obiadu". Ugniecione na gładką masę sprawdzą się doskonale. Można też ugotować je i przygotować gładkie purée ziemniaczane, z niewielką ilością masła i mleka. Wtedy można użyć nieco mniej sera.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • biała część pora,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 200 g startego sera gouda,
  • pół łyżeczki słodkie papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pora posiekaj w półplasterki.
  2. Ugotuj jajka na półtwardo.
  3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, a po chwili dodaj pora i smaż 3-5 minut. Dodaj marchewkę, dopraw przyprawami i wymieszaj. Smaż ok. 2 minut, raz po raz mieszając. Zdejmij z patelni.
  4. Przesmaż mięso.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  6. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Połącz z miękkim masłem i połową sera.
  7. Naczynie żaroodporne natłuść masłem, wyłóż mięso, przesmażone warzywa i ziemniaki. Wyrównaj, posyp resztą sera, ułóż połówki jajek.
  8. Zapiekankę piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także