Zapiekanka z jajkami po angielsku. Rodzina najpierw się krzywiła, teraz proszą o dokładki

Ziemniaczane zapiekanki podaję w moim domu regularnie. To sycące, proste i pyszne danie obiadowe. Nie wymaga też wiele czasu, bo przygotowane składniki układam w naczyniu do zapiekania i resztę robi za mnie piekarnik. Zazwyczaj sięgam po stały repertuar produktów, ale angielska wersja dania z gotowanymi jajkami skusiła mnie jak mało co.

Zapiekanka ziemniaczana Zapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Magdalena Pomorska

Dodatek jajek nie jest wcale nowością, ale zazwyczaj wykorzystuje się je w surowej, nieprzetworzonej postaci. Rozmącone np. że śmietanką nadają się do zalewania innych składników, aby stworzyć po upieczeniu smakowitą kołderkę. W przepisie "po angielsku" nawiązuję do dania typu shepherd's piezapiekanka pasterska, gdzie wierzch zapiekanki to purée ziemniaczane. W tę warstwę dodałam ugotowane jajka i trochę sera - bo to zawsze pasuje. Efekt naprawdę zaskakuje smakiem!

Jak ugotować jajka do zapiekanki

Ugotowane jajka to ten element niespodzianki w daniu, który zaskoczył również rodzinę u mnie w domu. Połówki jajek ułożone przekrojoną stroną do góry nie tylko świetnie wzbogacają potrawę o porcję białka, ale też sprawiają, że wygląda intrygująco i po prostu każdy chce jej spróbować. Jajka należy ugotować na półtwardo - wyciągnięte wcześniej z lodówki trzeba włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować 4-5 minut. Gotowe przełożyć do miski z zimną wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami

Co ważne, do przygotowania tego dania można wykorzystać ziemniaki z "wczorajszego obiadu". Ugniecione na gładką masę sprawdzą się doskonale. Można też ugotować je i przygotować gładkie purée ziemniaczane, z niewielką ilością masła i mleka. Wtedy można użyć nieco mniej sera.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • biała część pora,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 200 g startego sera gouda,
  • pół łyżeczki słodkie papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pora posiekaj w półplasterki.
  2. Ugotuj jajka na półtwardo.
  3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, a po chwili dodaj pora i smaż 3-5 minut. Dodaj marchewkę, dopraw przyprawami i wymieszaj. Smaż ok. 2 minut, raz po raz mieszając. Zdejmij z patelni.
  4. Przesmaż mięso.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  6. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Połącz z miękkim masłem i połową sera.
  7. Naczynie żaroodporne natłuść masłem, wyłóż mięso, przesmażone warzywa i ziemniaki. Wyrównaj, posyp resztą sera, ułóż połówki jajek.
  8. Zapiekankę piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis