PoradyZapiekanka z jajkami po angielsku. Rodzina najpierw się krzywiła, teraz proszą o dokładki

Zapiekanka z jajkami po angielsku. Rodzina najpierw się krzywiła, teraz proszą o dokładki

Ziemniaczane zapiekanki podaję w moim domu regularnie. To sycące, proste i pyszne danie obiadowe. Nie wymaga też wiele czasu, bo przygotowane składniki układam w naczyniu do zapiekania i resztę robi za mnie piekarnik. Zazwyczaj sięgam po stały repertuar produktów, ale angielska wersja dania z gotowanymi jajkami skusiła mnie jak mało co.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Magdalena Pomorska

14.08.2024 | aktual.: 14.08.2024 07:58

Dodatek jajek nie jest wcale nowością, ale zazwyczaj wykorzystuje się je w surowej, nieprzetworzonej postaci. Rozmącone np. że śmietanką nadają się do zalewania innych składników, aby stworzyć po upieczeniu smakowitą kołderkę. W przepisie "po angielsku" nawiązuję do dania typu shepherd's piezapiekanka pasterska, gdzie wierzch zapiekanki to purée ziemniaczane. W tę warstwę dodałam ugotowane jajka i trochę sera - bo to zawsze pasuje. Efekt naprawdę zaskakuje smakiem!

Jak ugotować jajka do zapiekanki

Ugotowane jajka to ten element niespodzianki w daniu, który zaskoczył również rodzinę u mnie w domu. Połówki jajek ułożone przekrojoną stroną do góry nie tylko świetnie wzbogacają potrawę o porcję białka, ale też sprawiają, że wygląda intrygująco i po prostu każdy chce jej spróbować. Jajka należy ugotować na półtwardo - wyciągnięte wcześniej z lodówki trzeba włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować 4-5 minut. Gotowe przełożyć do miski z zimną wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami

Co ważne, do przygotowania tego dania można wykorzystać ziemniaki z "wczorajszego obiadu". Ugniecione na gładką masę sprawdzą się doskonale. Można też ugotować je i przygotować gładkie purée ziemniaczane, z niewielką ilością masła i mleka. Wtedy można użyć nieco mniej sera.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • biała część pora,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 200 g startego sera gouda,
  • pół łyżeczki słodkie papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pora posiekaj w półplasterki.
  2. Ugotuj jajka na półtwardo.
  3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, a po chwili dodaj pora i smaż 3-5 minut. Dodaj marchewkę, dopraw przyprawami i wymieszaj. Smaż ok. 2 minut, raz po raz mieszając. Zdejmij z patelni.
  4. Przesmaż mięso.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  6. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Połącz z miękkim masłem i połową sera.
  7. Naczynie żaroodporne natłuść masłem, wyłóż mięso, przesmażone warzywa i ziemniaki. Wyrównaj, posyp resztą sera, ułóż połówki jajek.
  8. Zapiekankę piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.
jajkazapiekankazapiekanka pasterska
Wybrane dla Ciebie