Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
To warzywny torcik i pyszny obiad w jednym. Pod warstwą sera skrywa się cukinia, papryka
Każdy rodzic wie, jak trudno czasem przekonać dzieci do jedzenia warzyw. Szukanie pomysłów na ich przemycanie do codziennej diety to sztuka, którą doskonalimy latami. Tutaj doda się trochę marchewki do śniadaniowych placuszków, tam zblenduje warzywa w pomidorowej i jakoś kręci się ten rodzicielski wózek. Sprytnym sposobem na obiad z warzywami jest zaserwowanie ich w formie tortu. Może nie jest to najzdrowsza opcja, bo nie brakuje tu sera, ale za to chętnych do zjedzenia nie brakuje. Przy tym daniu okazuje się, że cukinia i papryka wcale nie są tak złe, jak mogłyby się wydawać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato
Zapiekanka "tort" z cukinią
Ten warzywny tort to prawdziwy popis kulinarny, chociaż jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Składa się z kilku warstw delikatnie usmażonej lub upieczonej cukinii, przełożonych kremowym, aromatycznym sosem na bazie jogurtu. Pomiędzy warstwami cukinii ukryła się również papryka oraz delikatna, słodka marchewka. Do tego pomidory, cebula i mamy kolorowy obiad z warzywami w roli głównej.
Całość wieńczy obfita warstwa startego sera, która pod wpływem ciepła lekko się topi, tworząc apetyczną, złocistą skorupkę. Ta forma podania sprawia, że nawet największe niejadki z zaciekawieniem sięgają po "tort", nawet jeśli z uwielbianą czekoladą nie ma on nic wspólnego. To pyszny przepis na lekki obiad albo smaczną kolację, który pokochają wszyscy domownicy.
Składniki:
- 2-3 średniej wielkości cukinie,
- 1 czerwona papryka,
- 1-2 marchewki,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (w mniej zdrowej wersji może być majonez albo mieszanka 1:1),
- 150 g startego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa lub olej do smażenia,
- posiekany koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Cukinie pokrój w średniej grubości plastry.
- Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
- Po smażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lekko posól.
- Marchewki zetrzyj, paprykę pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelni po cukinii podsmaż pokrojone warzywa, aż będą miękkie.
- W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dorzuć posiekany koperek.
- Pomidory pokrój w plasterki.
- Okrągłą tortownicę lub żaroodporne naczynie posmaruj olejem.
- Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę plastrów cukinii i rozsmaruj cienką warstwę sosu.
- Następnie ułóż warstwę podsmażonej papryki, cebuli i marchewki, a na niej plasterki pomidorów.
- Powtórz warstwy: cukinia, sos, warzywa, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ostatnią warstwą powinna być cukinia.
- Wierzch obficie posyp startym serem żółtym.
- Wstaw tort do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż ser ładnie się roztopi i zrumieni.
Wyjmij tort z piekarnika. Odczekaj kilka minut, zanim pokroisz go na porcje. Tort warzywny udekoruj posiekanym koperkiem. Świetnie smakuje na ciepło. Możesz podać zapiekankę samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Smacznego!