Pomysł na szybki obiad z warzywami sezonowymi. Nawet dziecko się do nich przekona
Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Wystarczy podać je z makaronem. Kuchnia włoska dostarcza wielu smakowitych inspiracji na pyszne i szybkie dania z patelni. Łazanki z cukinią i parmezanem to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom.
O łazankach, czyli cieniutkich płatach makaronu, które najczęściej są pokrojone w małe kwadraty, przypominamy sobie w okolicy Bożego Narodzenia. Wtedy podajemy je z kiszoną kapustą i grzybami. Popularna jest również wersja z kapustą i boczkiem. Jednak również latem warto wykorzystać fakt, że dzieciaki uwielbiają łazanki. Wystarczy wymieszać je z mięciutką cukinią i posypać parmezanem, aby stworzyć smakowity obiad z warzywami sezonowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Propozycje dodatków do makaronu z cukinią
Do łazanek z cukinią możesz dodać także inne warzywa, aby danie było bogatsze w niuanse smakowe. Świetnym pomysłem są pieczarki lub boczniaki, które charakteryzują się mięsistą strukturą i doskonale chłoną aromat przypraw. Możesz także dodać słodką paprykę, groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe lub papryczkę chili – w zależności od tego, czy lubisz ostre, czy łagodniejsze smaki.
Jeśli chodzi o mięsne dodatki, do makaronu z cukinią świetnie pasuje pokrojony w plasterki boczek lub szynka. Podsmaż wybrany dodatek na cebuli przed dodaniem cukinii, aby miał szansę ładnie się zarumienić. Możesz także dodać plastry szynki parmeńskiej już po wyłożeniu łazanek na talerz.
Przepis na łazanki z cukinią
Z podanych niżej składników przygotuje porcję dla 3 osób.
Składniki:
- 250 g makaronu łazanki lub innego, który lubisz,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 50 g parmezanu,
- oliwa,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej cukinię – pokroją w półplasterki lub startą na wstążki. Smaż na rumiany kolor.
- Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami na patelni. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
- Przed podaniem posyp startym parmezanem.