Pomysł na szybki obiad z warzywami sezonowymi. Nawet dziecko się do nich przekona

Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Wystarczy podać je z makaronem. Kuchnia włoska dostarcza wielu smakowitych inspiracji na pyszne i szybkie dania z patelni. Łazanki z cukinią i parmezanem to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom.

Łazanki z cukinią i parmezanemŁazanki z cukinią i parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O łazankach, czyli cieniutkich płatach makaronu, które najczęściej są pokrojone w małe kwadraty, przypominamy sobie w okolicy Bożego Narodzenia. Wtedy podajemy je z kiszoną kapustą i grzybami. Popularna jest również wersja z kapustą i boczkiem. Jednak również latem warto wykorzystać fakt, że dzieciaki uwielbiają łazanki. Wystarczy wymieszać je z mięciutką cukinią i posypać parmezanem, aby stworzyć smakowity obiad z warzywami sezonowymi.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Propozycje dodatków do makaronu z cukinią

Do łazanek z cukinią możesz dodać także inne warzywa, aby danie było bogatsze w niuanse smakowe. Świetnym pomysłem są pieczarki lub boczniaki, które charakteryzują się mięsistą strukturą i doskonale chłoną aromat przypraw. Możesz także dodać słodką paprykę, groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe lub papryczkę chili – w zależności od tego, czy lubisz ostre, czy łagodniejsze smaki.

Jeśli chodzi o mięsne dodatki, do makaronu z cukinią świetnie pasuje pokrojony w plasterki boczek lub szynka. Podsmaż wybrany dodatek na cebuli przed dodaniem cukinii, aby miał szansę ładnie się zarumienić. Możesz także dodać plastry szynki parmeńskiej już po wyłożeniu łazanek na talerz.

Przepis na łazanki z cukinią

Z podanych niżej składników przygotuje porcję dla 3 osób.

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki lub innego, który lubisz,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 50 g parmezanu,
  • oliwa,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej cukinię – pokroją w półplasterki lub startą na wstążki. Smaż na rumiany kolor.
  3. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami na patelni. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  4. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy