Pomysł na szybki obiad z warzywami sezonowymi. Nawet dziecko się do nich przekona

Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Wystarczy podać je z makaronem. Kuchnia włoska dostarcza wielu smakowitych inspiracji na pyszne i szybkie dania z patelni. Łazanki z cukinią i parmezanem to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom.

Łazanki z cukinią i parmezanemŁazanki z cukinią i parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O łazankach, czyli cieniutkich płatach makaronu, które najczęściej są pokrojone w małe kwadraty, przypominamy sobie w okolicy Bożego Narodzenia. Wtedy podajemy je z kiszoną kapustą i grzybami. Popularna jest również wersja z kapustą i boczkiem. Jednak również latem warto wykorzystać fakt, że dzieciaki uwielbiają łazanki. Wystarczy wymieszać je z mięciutką cukinią i posypać parmezanem, aby stworzyć smakowity obiad z warzywami sezonowymi.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Propozycje dodatków do makaronu z cukinią

Do łazanek z cukinią możesz dodać także inne warzywa, aby danie było bogatsze w niuanse smakowe. Świetnym pomysłem są pieczarki lub boczniaki, które charakteryzują się mięsistą strukturą i doskonale chłoną aromat przypraw. Możesz także dodać słodką paprykę, groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe lub papryczkę chili – w zależności od tego, czy lubisz ostre, czy łagodniejsze smaki.

Jeśli chodzi o mięsne dodatki, do makaronu z cukinią świetnie pasuje pokrojony w plasterki boczek lub szynka. Podsmaż wybrany dodatek na cebuli przed dodaniem cukinii, aby miał szansę ładnie się zarumienić. Możesz także dodać plastry szynki parmeńskiej już po wyłożeniu łazanek na talerz.

Przepis na łazanki z cukinią

Z podanych niżej składników przygotuje porcję dla 3 osób.

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki lub innego, który lubisz,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 50 g parmezanu,
  • oliwa,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej cukinię – pokroją w półplasterki lub startą na wstążki. Smaż na rumiany kolor.
  3. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami na patelni. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  4. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka