WAŻNE
TERAZ

Kraków: Dym w kabinie samolotu. Pasażerowie ewakuowani

Zapomnij o klasycznej zupie szczawiowej. Oto nowy sposób

Sezon na szczaw kończy się w okolicach czerwca, więc to ostatnia chwila żeby przygotować te zupę krem. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej wersji, to ta na pewno skradnie twoje serce.

Kremowa zupa szczawiowaKrem ze szczawiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anastasia Kamysheva

Klasyczna zupa szczawiowa jest dobrze znana niemal każdemu – to jedna z ulubionych potraw naszych mam i babć. Choć tradycyjna wersja dla wielu pozostaje niezastąpiona, warto czasem wyjść poza schemat i spróbować szczawiowej w nowym, nieoczywistym wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Zielona zupa, którą pokochają nawet niejadki

Choć szczaw ma wyrazisty, lekko kwaśny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, w takiej wersji niejeden niejadek poprosiłby o dokładkę. To świetny sposób na przemycenie większej ilości zielonych warzyw do codziennego menu. Poza szczawiem znajdziemy w niej także inne warzywa, w tym ziemniaki i cebulę, które łagodzą smak potrawy i dodają jej delikatności. Odrobina śmietany sprawi, że zupa staje się kremowa i aksamitna – idealna na lekki, letni obiad.

Dlaczego warto jeść szczaw i na co uważać?

Szczaw jest źródłem witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A oraz minerały takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Dodatkowo szczaw jest niskokaloryczny, dlatego stanowi świetny wybór dla osób które tuż przed latem chcą zadbać o sylwetkę.

Pamiętaj, że o ile szczaw sam w sobie nie jest trujący, to zawiera duże ilości szczawianów, które w nadmiarze mogą być szkodliwe zwłaszcza dla osób z problemami nerkowymi (np. kamicą nerkową) lub przy długotrwałym, bardzo częstym spożyciu.

Przepis na zupę krem ze szczawiu

Składniki:

  • 300 g świeżego szczawiu,
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 90 ml śmietany 18 proc.,
  • średni ziemniak,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • por,
  • 20 g pestek słonecznika,
  • jajko (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlej oliwę z oliwek i gdy nagrzeje się, wsyp ziemniaki i smaż póki się nie zarumienią.
  3. Następnie dodaj cebulę i zaczekaj aż się zeszkli.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i dokładnie wymieszaj z warzywami.
  5. Posól warzywa i zalej je bulionem.
  6. Gotuj przez następne 20 minut.
  7. W tym czasie umyj szczaw, usuń grubsze łodygi, posiekaj liście.
  8. Gdy zostanie 5 minut gotowania zupy, dodaj do garnka szczaw.
  9. Następnie zblenduj całą zupę na gładki krem.
  10. Dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  11. Na końcu podgrzej na suchej patelni pestki słonecznika.
  12. Wlej zupę do miski i dodaj słonecznik, aby uzyskać przyjemny chrupki element w zupie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości