Zapomnij o klasycznej zupie szczawiowej. Oto nowy sposób
Sezon na szczaw kończy się w okolicach czerwca, więc to ostatnia chwila żeby przygotować te zupę krem. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej wersji, to ta na pewno skradnie twoje serce.
Klasyczna zupa szczawiowa jest dobrze znana niemal każdemu – to jedna z ulubionych potraw naszych mam i babć. Choć tradycyjna wersja dla wielu pozostaje niezastąpiona, warto czasem wyjść poza schemat i spróbować szczawiowej w nowym, nieoczywistym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy
Zielona zupa, którą pokochają nawet niejadki
Choć szczaw ma wyrazisty, lekko kwaśny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, w takiej wersji niejeden niejadek poprosiłby o dokładkę. To świetny sposób na przemycenie większej ilości zielonych warzyw do codziennego menu. Poza szczawiem znajdziemy w niej także inne warzywa, w tym ziemniaki i cebulę, które łagodzą smak potrawy i dodają jej delikatności. Odrobina śmietany sprawi, że zupa staje się kremowa i aksamitna – idealna na lekki, letni obiad.
Dlaczego warto jeść szczaw i na co uważać?
Szczaw jest źródłem witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A oraz minerały takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Dodatkowo szczaw jest niskokaloryczny, dlatego stanowi świetny wybór dla osób które tuż przed latem chcą zadbać o sylwetkę.
Pamiętaj, że o ile szczaw sam w sobie nie jest trujący, to zawiera duże ilości szczawianów, które w nadmiarze mogą być szkodliwe zwłaszcza dla osób z problemami nerkowymi (np. kamicą nerkową) lub przy długotrwałym, bardzo częstym spożyciu.
Przepis na zupę krem ze szczawiu
Składniki:
- 300 g świeżego szczawiu,
- 1l bulionu warzywnego,
- 90 ml śmietany 18 proc.,
- średni ziemniak,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- por,
- 20 g pestek słonecznika,
- jajko (opcjonalnie),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do garnka wlej oliwę z oliwek i gdy nagrzeje się, wsyp ziemniaki i smaż póki się nie zarumienią.
- Następnie dodaj cebulę i zaczekaj aż się zeszkli.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dokładnie wymieszaj z warzywami.
- Posól warzywa i zalej je bulionem.
- Gotuj przez następne 20 minut.
- W tym czasie umyj szczaw, usuń grubsze łodygi, posiekaj liście.
- Gdy zostanie 5 minut gotowania zupy, dodaj do garnka szczaw.
- Następnie zblenduj całą zupę na gładki krem.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Na końcu podgrzej na suchej patelni pestki słonecznika.
- Wlej zupę do miski i dodaj słonecznik, aby uzyskać przyjemny chrupki element w zupie.