Ewa Wachowicz robi pyszną zupę szczawiową. Podaje ją z małymi jajeczkami
W maju warto wybrać się nad jezioro lub rzekę, aby na łąkach w pobliżu zbiorników wodnych poszukać młodego szczawiu. Najbardziej intensywne w smaku i soczyste liście są dostępne właśnie teraz. Zbiory można od razu przerobić na zupę lub zamarynować, aby dłużej zachowały świeżość.
U wielu osób zupa szczawiowa przywołuje wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Jej charakterystyczny kwaskowy smak i intensywny zielony kolor sprawiają, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Szczaw jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. Zawiera również żelazo, którego brak może być przyczyną obniżonej odporności, anemii, a nawet depresji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Ewa Wachowicz i jej kulinarne inspiracje
Zupa szczawiowa od Ewy Wachowicz bazuje na tradycyjnym domowym przepisie, ale jest serwowana w nieco innej, bardziej subtelnej odsłonie. Małe, przepiórcze jajka ugotowane na twardo sprawiają, że ta prosta potrawa wygląda o nieco bardziej wytwornie niż niejedna domowa wersja.
Autorka przepisu zawsze stawia na świeże składniki. Możesz przygotować zupę na szczawiu ze słoika, ale ze świeżymi listkami podsmażonymi na maśle wyjdzie o wiele bardziej wyrazista. Do zupy potrzebny jest bulion warzywny, który warto przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny. Jeśli lubisz sprytne rozwiązania, zrób zapas domowych kostek rosołowych z upieczonych warzyw.
Przepis na zupę szczawiową od Ewy Wachowicz
Niewykorzystany szczaw zamknij w słoiku, aby cieszyć się jego kwaskowatym smakiem przez kilka najbliższych miesięcy. Jego trwałość przedłuży prosta zalewa z gorącej wody i octu.
Składniki:
- 2 garści świeżego szczawiu,
- 2 łyżki masła,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka mąki,
- kilka jajek przepiórczych,
- sól i pieprz według uznania,
- koperek lub natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie:
- Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż szczaw, po czym przetrzyj przez drobne sito prosto do garnka.
- Zalej bulionem warzywnym i wstaw do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z 1 łyżką mąki. Zahartuj ją niewielką ilością gorącego wywaru, po czym przelej do garnka z zupą i energicznie wymieszaj.
- Osobno ugotuj jajka przepiórcze.
- Nałóż zupę szczawiową na talerze, dodaj pokrojone na połówki przepiórcze jajka, posyp koperkiem lub natką pietruszki.