Ewa Wachowicz robi pyszną zupę szczawiową. Podaje ją z małymi jajeczkami

W maju warto wybrać się nad jezioro lub rzekę, aby na łąkach w pobliżu zbiorników wodnych poszukać młodego szczawiu. Najbardziej intensywne w smaku i soczyste liście są dostępne właśnie teraz. Zbiory można od razu przerobić na zupę lub zamarynować, aby dłużej zachowały świeżość.

Zupa szczawiowa Ewy Wachowicz budzi najpiękniejsze wspomnieniaZupa szczawiowa Ewy Wachowicz budzi najpiękniejsze wspomnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

U wielu osób zupa szczawiowa przywołuje wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Jej charakterystyczny kwaskowy smak i intensywny zielony kolor sprawiają, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Szczaw jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. Zawiera również żelazo, którego brak może być przyczyną obniżonej odporności, anemii, a nawet depresji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Ewa Wachowicz i jej kulinarne inspiracje

Zupa szczawiowa od Ewy Wachowicz bazuje na tradycyjnym domowym przepisie, ale jest serwowana w nieco innej, bardziej subtelnej odsłonie. Małe, przepiórcze jajka ugotowane na twardo sprawiają, że ta prosta potrawa wygląda o nieco bardziej wytwornie niż niejedna domowa wersja.

Autorka przepisu zawsze stawia na świeże składniki. Możesz przygotować zupę na szczawiu ze słoika, ale ze świeżymi listkami podsmażonymi na maśle wyjdzie o wiele bardziej wyrazista. Do zupy potrzebny jest bulion warzywny, który warto przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny. Jeśli lubisz sprytne rozwiązania, zrób zapas domowych kostek rosołowych z upieczonych warzyw.

Przepis na zupę szczawiową od Ewy Wachowicz

Niewykorzystany szczaw zamknij w słoiku, aby cieszyć się jego kwaskowatym smakiem przez kilka najbliższych miesięcy. Jego trwałość przedłuży prosta zalewa z gorącej wody i octu.

Składniki:

  • 2 garści świeżego szczawiu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka mąki,
  • kilka jajek przepiórczych,
  • sól i pieprz według uznania,
  • koperek lub natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż szczaw, po czym przetrzyj przez drobne sito prosto do garnka.
  2. Zalej bulionem warzywnym i wstaw do zagotowania. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z 1 łyżką mąki. Zahartuj ją niewielką ilością gorącego wywaru, po czym przelej do garnka z zupą i energicznie wymieszaj.
  4. Osobno ugotuj jajka przepiórcze.
  5. Nałóż zupę szczawiową na talerze, dodaj pokrojone na połówki przepiórcze jajka, posyp koperkiem lub natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇