Zbieram na łące i zamykam w słoiku. Zimą wręczam sobie za to medal
Rośnie na polach i łąkach, a niektórzy sieją go również w swoim ogrodku. Przed laty chodzenie na szczaw było popularne - robiły to nasze mamy i babcie. Warto zebrać zielone liście podczas spaceru i zawekować w małe słoiczki. Zimą będziesz sobie dziękować.
22.05.2024 09:09
Szczaw w kuchni króluje głównie wiosną i latem. Jego rześki, kwaśny smak kojarzymy głównie z zupy szczawiowej, ale można dorzucać go również do sałatek lub robić z niego pesto i łączyć z makaronem. Gdy zimową porą zatęsknię za tym smakiem, wyciągam ze spiżarki mały słoiczek szczawiu i robię pyszną zupę. Warto mieć w zapasie takie weki, aby wyczarować coś pysznego również poza sezonem na zielone, świeże warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szczaw w słoikach
Domowy szczaw ze słoika to prawdziwy rarytas, którego przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. Warto pamiętać o tym, aby zbierać szczaw tylko w pewnych miejscach, aby uniknąć zanieczyszczeń. Szczaw polny możesz też posadzić w swoim ogrodzie. Taki domowy szczaw ze słoiczka jest smaczniejszy niż ten ze sklepu.
Szczaw w słoikach to tradycyjny sposób na jego przechowywanie, który pozwala zachować jego smak i aromat na dłużej. To kwintesencja wiosennych i letnich potraw, do której możemy wracać przez cały rok. Na dodatek nie ma konieczności pasteryzacji - robię tak szczaw od lat i nigdy mi się nie zepsuł. Moim sekretem bezpasteryzacyjnego przechowywania jest olej.
Składniki:
- 3 pęczki szczawiu,
- 3 łyżeczki soli,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj liście szczawiu i usuń łodygi. Drobno je posiekaj.
- W misce wymieszaj szczaw z solą (1 łyżeczka soli na każdy pęczek). Dokładnie ściskaj liście, aby puściły sok. Odstaw na 1 godzinę.
- Odciśnij szczaw z soku i przełóż do czystych, suchych słoików.
- Równo rozlej pozostały sok po słoikach.
- Wlej olej do każdego słoika tak, aby lekko przykrył powierzchnię szczawiu.
- Szczelnie zakręć słoiki.
- Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub lodówce.
Tak przygotowany szczaw może stać w spiżarce nawet wiele miesięcy. Smacznego!