WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Zbieram na łące i zamykam w słoiku. Zimą wręczam sobie za to medal

Rośnie na polach i łąkach, a niektórzy sieją go również w swoim ogrodku. Przed laty chodzenie na szczaw było popularne - robiły to nasze mamy i babcie. Warto zebrać zielone liście podczas spaceru i zawekować w małe słoiczki. Zimą będziesz sobie dziękować.

Szczaw w słoiku -  PysznościSzczaw w słoiku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szczaw w kuchni króluje głównie wiosną i latem. Jego rześki, kwaśny smak kojarzymy głównie z zupy szczawiowej, ale można dorzucać go również do sałatek lub robić z niego pesto i łączyć z makaronem. Gdy zimową porą zatęsknię za tym smakiem, wyciągam ze spiżarki mały słoiczek szczawiu i robię pyszną zupę. Warto mieć w zapasie takie weki, aby wyczarować coś pysznego również poza sezonem na zielone, świeże warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Szczaw w słoikach

Domowy szczaw ze słoika to prawdziwy rarytas, którego przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. Warto pamiętać o tym, aby zbierać szczaw tylko w pewnych miejscach, aby uniknąć zanieczyszczeń. Szczaw polny możesz też posadzić w swoim ogrodzie. Taki domowy szczaw ze słoiczka jest smaczniejszy niż ten ze sklepu.

Smak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowej
Smak szczawiu znamy zwłaszcza z zupy szczawiowej © 123RF

Szczaw w słoikach to tradycyjny sposób na jego przechowywanie, który pozwala zachować jego smak i aromat na dłużej. To kwintesencja wiosennych i letnich potraw, do której możemy wracać przez cały rok. Na dodatek nie ma konieczności pasteryzacji - robię tak szczaw od lat i nigdy mi się nie zepsuł. Moim sekretem bezpasteryzacyjnego przechowywania jest olej.

Składniki:

  • 3 pęczki szczawiu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj liście szczawiu i usuń łodygi. Drobno je posiekaj.
  2. W misce wymieszaj szczaw z solą (1 łyżeczka soli na każdy pęczek). Dokładnie ściskaj liście, aby puściły sok. Odstaw na 1 godzinę.
  3. Odciśnij szczaw z soku i przełóż do czystych, suchych słoików.
  4. Równo rozlej pozostały sok po słoikach.
  5. Wlej olej do każdego słoika tak, aby lekko przykrył powierzchnię szczawiu.
  6. Szczelnie zakręć słoiki.
  7. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub lodówce.

Tak przygotowany szczaw może stać w spiżarce nawet wiele miesięcy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek