Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę

Ciszka kaszubska to tradycyjna potrawa z Pomorza, której podstawą są ziemniaki. Zazwyczaj podawana jest na ciepło z okrasą z cebuli i wędzonego boczku. Chociaż nazwa potrafi rozbawić, znajomi potwierdzają, że smakuje lepiej od placków ziemniaczanych.

Ciszki kaszubskie podawane są z boczkiem i smażoną cebuląCiszki kaszubskie podawane są z boczkiem i smażoną cebulą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Danie regionalne z Kaszub w smaku przypomina kurpiowski kartoflak lub kiszkę ziemniaczaną. Jednak masa na ciszki przygotowywana jest nieco inaczej. W środku znajdują się starte ziemniaki wymieszane z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Farsz doprawiany jest pieprzem ziołowym i sporą ilością majeranku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Jak zrobić ciszkę po kaszubsku?

Ciszkę przygotowuje się podobnie jak tradycyjną kiełbasę lub kaszankę, czyli należy wymieszać składniki na farsz, a następnie wypełnić nim osłonki, jelita lub płócienne woreczki. Aby podgrzać ciszkę, należy zdjąć osłonkę i pokroić "baton" na plasterki. Jednak zanim to nastąpi, powinna spędzić kilka godzin w lodówce.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 m osłonki termokurczliwej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na miazgę. Wymieszaj z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.
  2. Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut, a następnie wymieszaj z masą ziemniaczaną.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnij osłonki, tworząc kilka dość grubych "kiełbasek" – nie upychaj farszu na siłę, pozostaw trochę pustej przestrzeni, aby zrobić miejsce dla pęczniejącej kaszy. Pamiętaj o supełkach na początku i na końcu każdej ciszki.
  4. Parz w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Czas jest uzależniony od grubości ciszek – na każdy 1 cm średnicy przypada 10 minut parzenia.
  5. Sparzone kiszki przełóż do miski z zimną wodą i zostaw na 15 minut. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Tak podają ciszkę na Kaszubach

Na Pomorzu ciszki serwowane są na ciepło z omastą z wędzonego boczku i smażonej cebuli. Przed wrzuceniem na patelnię, pokrój je w plastry o grubości 2-3 cm. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu strona na rumiany kolor.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥