Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Ciszka kaszubska to tradycyjna potrawa z Pomorza, której podstawą są ziemniaki. Zazwyczaj podawana jest na ciepło z okrasą z cebuli i wędzonego boczku. Chociaż nazwa potrafi rozbawić, znajomi potwierdzają, że smakuje lepiej od placków ziemniaczanych.
Danie regionalne z Kaszub w smaku przypomina kurpiowski kartoflak lub kiszkę ziemniaczaną. Jednak masa na ciszki przygotowywana jest nieco inaczej. W środku znajdują się starte ziemniaki wymieszane z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Farsz doprawiany jest pieprzem ziołowym i sporą ilością majeranku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!
Jak zrobić ciszkę po kaszubsku?
Ciszkę przygotowuje się podobnie jak tradycyjną kiełbasę lub kaszankę, czyli należy wymieszać składniki na farsz, a następnie wypełnić nim osłonki, jelita lub płócienne woreczki. Aby podgrzać ciszkę, należy zdjąć osłonkę i pokroić "baton" na plasterki. Jednak zanim to nastąpi, powinna spędzić kilka godzin w lodówce.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 m osłonki termokurczliwej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na miazgę. Wymieszaj z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.
- Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut, a następnie wymieszaj z masą ziemniaczaną.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij osłonki, tworząc kilka dość grubych "kiełbasek" – nie upychaj farszu na siłę, pozostaw trochę pustej przestrzeni, aby zrobić miejsce dla pęczniejącej kaszy. Pamiętaj o supełkach na początku i na końcu każdej ciszki.
- Parz w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Czas jest uzależniony od grubości ciszek – na każdy 1 cm średnicy przypada 10 minut parzenia.
- Sparzone kiszki przełóż do miski z zimną wodą i zostaw na 15 minut. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Tak podają ciszkę na Kaszubach
Na Pomorzu ciszki serwowane są na ciepło z omastą z wędzonego boczku i smażonej cebuli. Przed wrzuceniem na patelnię, pokrój je w plastry o grubości 2-3 cm. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu strona na rumiany kolor.