Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę

Ciszka kaszubska to tradycyjna potrawa z Pomorza, której podstawą są ziemniaki. Zazwyczaj podawana jest na ciepło z okrasą z cebuli i wędzonego boczku. Chociaż nazwa potrafi rozbawić, znajomi potwierdzają, że smakuje lepiej od placków ziemniaczanych.

Ciszki kaszubskie podawane są z boczkiem i smażoną cebuląCiszki kaszubskie podawane są z boczkiem i smażoną cebulą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Danie regionalne z Kaszub w smaku przypomina kurpiowski kartoflak lub kiszkę ziemniaczaną. Jednak masa na ciszki przygotowywana jest nieco inaczej. W środku znajdują się starte ziemniaki wymieszane z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Farsz doprawiany jest pieprzem ziołowym i sporą ilością majeranku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Jak zrobić ciszkę po kaszubsku?

Ciszkę przygotowuje się podobnie jak tradycyjną kiełbasę lub kaszankę, czyli należy wymieszać składniki na farsz, a następnie wypełnić nim osłonki, jelita lub płócienne woreczki. Aby podgrzać ciszkę, należy zdjąć osłonkę i pokroić "baton" na plasterki. Jednak zanim to nastąpi, powinna spędzić kilka godzin w lodówce.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 m osłonki termokurczliwej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na miazgę. Wymieszaj z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.
  2. Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut, a następnie wymieszaj z masą ziemniaczaną.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnij osłonki, tworząc kilka dość grubych "kiełbasek" – nie upychaj farszu na siłę, pozostaw trochę pustej przestrzeni, aby zrobić miejsce dla pęczniejącej kaszy. Pamiętaj o supełkach na początku i na końcu każdej ciszki.
  4. Parz w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Czas jest uzależniony od grubości ciszek – na każdy 1 cm średnicy przypada 10 minut parzenia.
  5. Sparzone kiszki przełóż do miski z zimną wodą i zostaw na 15 minut. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Tak podają ciszkę na Kaszubach

Na Pomorzu ciszki serwowane są na ciepło z omastą z wędzonego boczku i smażonej cebuli. Przed wrzuceniem na patelnię, pokrój je w plastry o grubości 2-3 cm. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu strona na rumiany kolor.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości