PrzepisObiadZaserwuj burgera w croissancie. Zachwytom nie będzie końca

Zaserwuj burgera w croissancie. Zachwytom nie będzie końca

Croissant burger to popularny trend, który łączy w sobie dwa światy: rogalika z ciasta francuskiego i wyrazistego burgera. To innowacyjne połączenie podbija serca smakoszy na całym świecie, bo naprawdę świetnie do siebie pasuje. Warto przekonać się na własnej skórze, w szczególności, że przepis jest prosty i szybki.

Croissant burger
Croissant burger
Źródło zdjęć: © Pyszności

05.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak sama nazwa wskazuje, croissant burger to burger, którego bułka została zastąpiona przez puszyste i maślane ciasto croissant. To nietypowe połączenie słodkiego i słonego tworzy wyjątkową harmonię smaków. Mięso, ser, warzywa i sosy, które są typowymi składnikami burgera, w połączeniu z delikatnym, maślanym ciastem tworzą niezwykłą kompozycję. Zaskoczenie na twarzach bliskich jest murowane, a i talerze po takim obiedzie wracają puste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissant burger

To trend, który zdecydowanie ma sens. Od kiedy pojawił się w sieci, szybko zrobił furorę wśród miłośników nowości. Świetnie sprawdzi się na obiad, możesz zaserwować go na kolację, a i na imprezie ze znajomymi będzie gwiazdą wieczoru.

Dodatki możesz dobrać wedle własnego uznania i preferencji. My postawiliśmy na klasyczne połączenie świeżego ogórka, pomidory, sałaty i majonezu z dodatkiem jajka. Taki burger smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, zastępując wtedy kanapkę. Najlepiej wybrać croissanty pełnoziarniste, ale te maślane również się sprawdzą.

Składniki:

  • 1 croissant maślany lub pełnoziarnisty,
  • 2 plastry pomidora,
  • 3 plasterki ogórka,
  • 150 g mielonej wołowiny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 plastry sera cheddar,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 liście sałaty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Croissanta przedziel na pół. Pomidora pokrój w plasterki, ogórka również (najlepiej pod skosem).

Przygotowanie składników
Przygotowanie składników© Pyszności

Krok 2 Mięso zmiel w maszynce, jeśli nie używasz już gotowego, zmielonego w sklepie. Uformuj kulę, dopraw solą i podsmaż ją na patelni, spłaszczając na kotleta. Na koniec ułóż na mięsie plasterki sera, aby się roztopiły.

Mięso do burgera
Mięso do burgera© Pyszności

Krok 3. Usmaż jajko i podpiecz połówki croissanta. Spód posmaruj majonezem, dodaj liście sałaty, pomidory, ogórka oraz mięso. Dodaj usmażone jajko i przykryj drugą częścią croissanta. Smacznego!

Croissant burger
Croissant burger© Pyszności
przepiswideocroissant