Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki
Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, serwowanymi najczęściej do śniadania. W tej wersji zamienią się jednak w coś lepszego niż zwykłe kanapki. Chrupiące, podgrillowane ciasto skrywa bowiem przeróżne nadzienia. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 09:14
Croissanty na wypasie to świetny pomysł na kolację lub ciepłą przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. W farszach znajdziesz też inspirację na drugie śniadanie - chociaż najlepiej smakują na ciepło, to i po wystudzeniu z powodzeniem zastąpią nieco już oklepane kanapki.
Croissanty na wypasie
Jest coś na słodko, znajdzie się coś na słono. Zadowoleniu będą zarówno miłośnicy nutelli, jak i serów pleśniowych czy włoskich smaków. Croissanty są świetną bazą do eksperymentów, nie tylko na słodko. Możesz je wrzucić na grilla lub zapiec w opiekaczu do sandwichy. Sekretem jest ich spłaszczenie, stąd zdecydowana wyższość tych urządzeń nad piekarnikiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Croissant z pesto
- 1 croissant,
- 1 łyżka zielonego pesto,
- 3-4 plastry szynki drobiowej,
- ½ pomidora,
- 60 g mozzarelli w zalewie,
- 1 łyżka oliwy extra virgin,
- sól i pieprz do smaku.
Croissant z serem Brie
- 1 croissant,
- 100 g sera Brie,
- ½ gruszki,
- 1 łyżka miodu,
- 30 g pokruszonych pistacji.
Croissant na słodko
- 1 croissant,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 40 g borówki amerykańskiej,
- 1 łyżka nutelli,
- 10 g migdałów w laskach.
Croissant z mascarpone i szynką parmeńską
- 1 croissant,
- 1 łyżka serka mascarpone,
- 15 g rukoli,
- 2 plastry szynki parmeńskiej,
- 1 łyżka pomidorów suszonych w oleju,
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Croissanta dzielę na dwie części. Dolną smaruję pesto. Dodaję plasterki szynki drobiowej oraz pomidora i mozzarelli. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam dobrej jakości oliwą. Przykrywam drugą połową croissanta i grilluję przez kilka minut.
Krok 2. Croissant dzielę na dwie części. Na dolnej układam plasterki sera brie, plasterki gruszki oraz znów ser brie. Posypuję posiekanymi pistacjami, przykrywam drugą połówką rogalika i wrzucam na grilla.
Krok 3. Przechodzę do deserowej części. Na dolnej połowie rozprowadzam masło orzechowe, dodaję umyte borówki i polewam całość nutellą. Aby była bardziej płynna, wstawiam słoik z czekoladą do gorącej wody. Posypuję migdałami, przykrywam i grilluję.
Krok 4. W ostatniej wersji smaruję dół croissanta serkiem mascarpone i wykładam umytą rukolę. Dorzucam pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską i polewam całość balsamiko. Wrzucam na grilla i gotowe. Smacznego!