PrzepisPrzekąskiZamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, serwowanymi najczęściej do śniadania. W tej wersji zamienią się jednak w coś lepszego niż zwykłe kanapki. Chrupiące, podgrillowane ciasto skrywa bowiem przeróżne nadzienia. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

Croissanty na wypasie
Croissanty na wypasie
Źródło zdjęć: © Pyszności

17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 09:14

Croissanty na wypasie to świetny pomysł na kolację lub ciepłą przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. W farszach znajdziesz też inspirację na drugie śniadanie - chociaż najlepiej smakują na ciepło, to i po wystudzeniu z powodzeniem zastąpią nieco już oklepane kanapki.

Croissanty na wypasie

Jest coś na słodko, znajdzie się coś na słono. Zadowoleniu będą zarówno miłośnicy nutelli, jak i serów pleśniowych czy włoskich smaków. Croissanty są świetną bazą do eksperymentów, nie tylko na słodko. Możesz je wrzucić na grilla lub zapiec w opiekaczu do sandwichy. Sekretem jest ich spłaszczenie, stąd zdecydowana wyższość tych urządzeń nad piekarnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Croissant z pesto

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka zielonego pesto,
  • 3-4 plastry szynki drobiowej,
  • ½ pomidora,
  • 60 g mozzarelli w zalewie,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku.

Croissant z serem Brie

  • 1 croissant,
  • 100 g sera Brie,
  • ½ gruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 30 g pokruszonych pistacji.

Croissant na słodko

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 40 g borówki amerykańskiej,
  • 1 łyżka nutelli,
  • 10 g migdałów w laskach.

Croissant z mascarpone i szynką parmeńską

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka serka mascarpone,
  • 15 g rukoli,
  • 2 plastry szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Croissanta dzielę na dwie części. Dolną smaruję pesto. Dodaję plasterki szynki drobiowej oraz pomidora i mozzarelli. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam dobrej jakości oliwą. Przykrywam drugą połową croissanta i grilluję przez kilka minut.

Croissant z szynką
Croissant z szynką© Pyszności

Krok 2. Croissant dzielę na dwie części. Na dolnej układam plasterki sera brie, plasterki gruszki oraz znów ser brie. Posypuję posiekanymi pistacjami, przykrywam drugą połówką rogalika i wrzucam na grilla.

Croissant z serem i gruszką
Croissant z serem i gruszką© Pyszności

Krok 3. Przechodzę do deserowej części. Na dolnej połowie rozprowadzam masło orzechowe, dodaję umyte borówki i polewam całość nutellą. Aby była bardziej płynna, wstawiam słoik z czekoladą do gorącej wody. Posypuję migdałami, przykrywam i grilluję.

Croissant z czekoladą i masłem orzechowym
Croissant z czekoladą i masłem orzechowym© Pyszności

Krok 4. W ostatniej wersji smaruję dół croissanta serkiem mascarpone i wykładam umytą rukolę. Dorzucam pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską i polewam całość balsamiko. Wrzucam na grilla i gotowe. Smacznego!

Croissant po włosku
Croissant po włosku© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisywideocroissant
Wybrane dla Ciebie