Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, serwowanymi najczęściej do śniadania. W tej wersji zamienią się jednak w coś lepszego niż zwykłe kanapki. Chrupiące, podgrillowane ciasto skrywa bowiem przeróżne nadzienia. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

Croissanty na wypasieCroissanty na wypasie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Croissanty na wypasie to świetny pomysł na kolację lub ciepłą przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. W farszach znajdziesz też inspirację na drugie śniadanie - chociaż najlepiej smakują na ciepło, to i po wystudzeniu z powodzeniem zastąpią nieco już oklepane kanapki.

Croissanty na wypasie

Jest coś na słodko, znajdzie się coś na słono. Zadowoleniu będą zarówno miłośnicy nutelli, jak i serów pleśniowych czy włoskich smaków. Croissanty są świetną bazą do eksperymentów, nie tylko na słodko. Możesz je wrzucić na grilla lub zapiec w opiekaczu do sandwichy. Sekretem jest ich spłaszczenie, stąd zdecydowana wyższość tych urządzeń nad piekarnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Składniki:

Croissant z pesto

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka zielonego pesto,
  • 3-4 plastry szynki drobiowej,
  • ½ pomidora,
  • 60 g mozzarelli w zalewie,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku.

Croissant z serem Brie

  • 1 croissant,
  • 100 g sera Brie,
  • ½ gruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 30 g pokruszonych pistacji.

Croissant na słodko

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 40 g borówki amerykańskiej,
  • 1 łyżka nutelli,
  • 10 g migdałów w laskach.

Croissant z mascarpone i szynką parmeńską

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka serka mascarpone,
  • 15 g rukoli,
  • 2 plastry szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Croissanta dzielę na dwie części. Dolną smaruję pesto. Dodaję plasterki szynki drobiowej oraz pomidora i mozzarelli. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam dobrej jakości oliwą. Przykrywam drugą połową croissanta i grilluję przez kilka minut.

Croissant z szynką
Croissant z szynką © Pyszności

Krok 2. Croissant dzielę na dwie części. Na dolnej układam plasterki sera brie, plasterki gruszki oraz znów ser brie. Posypuję posiekanymi pistacjami, przykrywam drugą połówką rogalika i wrzucam na grilla.

Croissant z serem i gruszką
Croissant z serem i gruszką © Pyszności

Krok 3. Przechodzę do deserowej części. Na dolnej połowie rozprowadzam masło orzechowe, dodaję umyte borówki i polewam całość nutellą. Aby była bardziej płynna, wstawiam słoik z czekoladą do gorącej wody. Posypuję migdałami, przykrywam i grilluję.

Croissant z czekoladą i masłem orzechowym
Croissant z czekoladą i masłem orzechowym © Pyszności

Krok 4. W ostatniej wersji smaruję dół croissanta serkiem mascarpone i wykładam umytą rukolę. Dorzucam pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską i polewam całość balsamiko. Wrzucam na grilla i gotowe. Smacznego!

Croissant po włosku
Croissant po włosku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯