Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, serwowanymi najczęściej do śniadania. W tej wersji zamienią się jednak w coś lepszego niż zwykłe kanapki. Chrupiące, podgrillowane ciasto skrywa bowiem przeróżne nadzienia. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

Croissanty na wypasieCroissanty na wypasie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Croissanty na wypasie to świetny pomysł na kolację lub ciepłą przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. W farszach znajdziesz też inspirację na drugie śniadanie - chociaż najlepiej smakują na ciepło, to i po wystudzeniu z powodzeniem zastąpią nieco już oklepane kanapki.

Croissanty na wypasie

Jest coś na słodko, znajdzie się coś na słono. Zadowoleniu będą zarówno miłośnicy nutelli, jak i serów pleśniowych czy włoskich smaków. Croissanty są świetną bazą do eksperymentów, nie tylko na słodko. Możesz je wrzucić na grilla lub zapiec w opiekaczu do sandwichy. Sekretem jest ich spłaszczenie, stąd zdecydowana wyższość tych urządzeń nad piekarnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Składniki:

Croissant z pesto

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka zielonego pesto,
  • 3-4 plastry szynki drobiowej,
  • ½ pomidora,
  • 60 g mozzarelli w zalewie,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku.

Croissant z serem Brie

  • 1 croissant,
  • 100 g sera Brie,
  • ½ gruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 30 g pokruszonych pistacji.

Croissant na słodko

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 40 g borówki amerykańskiej,
  • 1 łyżka nutelli,
  • 10 g migdałów w laskach.

Croissant z mascarpone i szynką parmeńską

  • 1 croissant,
  • 1 łyżka serka mascarpone,
  • 15 g rukoli,
  • 2 plastry szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Croissanta dzielę na dwie części. Dolną smaruję pesto. Dodaję plasterki szynki drobiowej oraz pomidora i mozzarelli. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam dobrej jakości oliwą. Przykrywam drugą połową croissanta i grilluję przez kilka minut.

Croissant z szynką
Croissant z szynką © Pyszności

Krok 2. Croissant dzielę na dwie części. Na dolnej układam plasterki sera brie, plasterki gruszki oraz znów ser brie. Posypuję posiekanymi pistacjami, przykrywam drugą połówką rogalika i wrzucam na grilla.

Croissant z serem i gruszką
Croissant z serem i gruszką © Pyszności

Krok 3. Przechodzę do deserowej części. Na dolnej połowie rozprowadzam masło orzechowe, dodaję umyte borówki i polewam całość nutellą. Aby była bardziej płynna, wstawiam słoik z czekoladą do gorącej wody. Posypuję migdałami, przykrywam i grilluję.

Croissant z czekoladą i masłem orzechowym
Croissant z czekoladą i masłem orzechowym © Pyszności

Krok 4. W ostatniej wersji smaruję dół croissanta serkiem mascarpone i wykładam umytą rukolę. Dorzucam pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską i polewam całość balsamiko. Wrzucam na grilla i gotowe. Smacznego!

Croissant po włosku
Croissant po włosku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska