Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki
Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, serwowanymi najczęściej do śniadania. W tej wersji zamienią się jednak w coś lepszego niż zwykłe kanapki. Chrupiące, podgrillowane ciasto skrywa bowiem przeróżne nadzienia. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 09:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Croissanty na wypasie to świetny pomysł na kolację lub ciepłą przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. W farszach znajdziesz też inspirację na drugie śniadanie - chociaż najlepiej smakują na ciepło, to i po wystudzeniu z powodzeniem zastąpią nieco już oklepane kanapki.
Croissanty na wypasie
Jest coś na słodko, znajdzie się coś na słono. Zadowoleniu będą zarówno miłośnicy nutelli, jak i serów pleśniowych czy włoskich smaków. Croissanty są świetną bazą do eksperymentów, nie tylko na słodko. Możesz je wrzucić na grilla lub zapiec w opiekaczu do sandwichy. Sekretem jest ich spłaszczenie, stąd zdecydowana wyższość tych urządzeń nad piekarnikiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Croissant z pesto
- 1 croissant,
- 1 łyżka zielonego pesto,
- 3-4 plastry szynki drobiowej,
- ½ pomidora,
- 60 g mozzarelli w zalewie,
- 1 łyżka oliwy extra virgin,
- sól i pieprz do smaku.
Croissant z serem Brie
- 1 croissant,
- 100 g sera Brie,
- ½ gruszki,
- 1 łyżka miodu,
- 30 g pokruszonych pistacji.
Croissant na słodko
- 1 croissant,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 40 g borówki amerykańskiej,
- 1 łyżka nutelli,
- 10 g migdałów w laskach.
Croissant z mascarpone i szynką parmeńską
- 1 croissant,
- 1 łyżka serka mascarpone,
- 15 g rukoli,
- 2 plastry szynki parmeńskiej,
- 1 łyżka pomidorów suszonych w oleju,
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Croissanta dzielę na dwie części. Dolną smaruję pesto. Dodaję plasterki szynki drobiowej oraz pomidora i mozzarelli. Doprawiam solą oraz pieprzem i polewam dobrej jakości oliwą. Przykrywam drugą połową croissanta i grilluję przez kilka minut.
Krok 2. Croissant dzielę na dwie części. Na dolnej układam plasterki sera brie, plasterki gruszki oraz znów ser brie. Posypuję posiekanymi pistacjami, przykrywam drugą połówką rogalika i wrzucam na grilla.
Krok 3. Przechodzę do deserowej części. Na dolnej połowie rozprowadzam masło orzechowe, dodaję umyte borówki i polewam całość nutellą. Aby była bardziej płynna, wstawiam słoik z czekoladą do gorącej wody. Posypuję migdałami, przykrywam i grilluję.
Krok 4. W ostatniej wersji smaruję dół croissanta serkiem mascarpone i wykładam umytą rukolę. Dorzucam pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską i polewam całość balsamiko. Wrzucam na grilla i gotowe. Smacznego!