Zastąpi świąteczny makowiec i sernik. Na Boże Narodzenie nie piekę już niczego innego

W tradycji bożonarodzeniowej odgrywają ważną rolę symboliczną. Mają zapewnić nie tylko zdrowie dla całej rodziny, ale stanowią także nić połączenia z duszami zmarłych. Ukryte w potrawach wigilijnych są symbolicznym wspomnieniem bliskich, których już z nami nie ma. Mam na myśli ziarenka maku. Na święta wrzucam garść do masy na sernikobrownie, aby uszanować tę tradycję.

Sernikobrownie z makiem ozdabiam czekoladą i skórką z pomarańcz Sernikobrownie z makiem ozdabiam czekoladą i skórką z pomarańcz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sernikobrownie z makiem stanowi połączenie nowego z tym, co dawne i tradycyjne. Pyszny czekoladowy spód przykrywa kremowa warstwa serowa, do której dodaję garść zmielonego maku. Ciasto polewam roztopioną czekoladą deserową i ozdabiam domową skórką z pomarańczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Jak połączyć sernikobrownie z makiem?

Ciasto możesz przygotować na dwa sposoby. W łatwiejszym, dodajesz zmielony mak do masy serowej. Wystarczą dosłownie 2 łyżki maku, aby ciasto zdobiły charakterystyczne piegi. Jeśli chcesz zrobić oddzielną warstwę makową, namocz mak w mleku, wymieszaj z miodem i połącz z połową serowej masy. Na wypieczony spód brownie wyłóż najpierw białą masę, a na wierzch połóż warstwę makową.

Kandyzowaną skórkę z pomarańczy przygotuj samodzielnie

W okresie przedświątecznym pomarańcze znajdują się w każdym domu. Aby nie marnować ich pysznej skórki, przygotuj z niej aromatyczny dodatek do ciasta. Ze skórek pomarańczy oddziel białe albedo, a następnie pokrój w małą kostkę lub fantazyjne paseczki. Skórki przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i szklankę cukru. Gotuj do otrzymania konsystencji syropu. 

Przepis na sernikobrownie nakrapiane makiem

Najpierw przygotuj czekoladowy spód do ciasta, a następnie masę z twarogu z dodatkiem ziarenek z laski wanilii.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 20 g mielonego maku.

Wykonanie:

  1. W garnku roztop 50 g czekolady, dodaj 2 łyżki kakao i 100 g masła. Gdy składniki się połączą, zestaw z kuchenki do ostygnięcia.
  2. W misce ubij mikserem 3 jajka. Dodaj pół szklanki cukru. Miksuj do uzyskania puszystej masy.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek. Połącz składniki łyżką. Wmieszaj przestudzoną masę czekoladową.
  4. Przelej ciasto do blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu spodu, wyjmij blachę, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160 stopni Celsjusza.
  5. Zmielony twaróg zmiksuj z roztopionym i przestudzonym masłem (pozostałe 100 g). Dodaj budyń waniliowy, 100 ml słodkiej śmietany. Połącz składniki mikserem.
  6. W osobnej misce ubij jajka z pozostałym cukrem. Połącz z masą serową. Na koniec wmieszaj ziarna z laski wanilii i 2 łyżki zmielonego maku.
  7. Ser z makiem wyłóż na podpieczony spód i wstaw do piekarnika z obniżoną temperaturą 160 stopni Celsjusza na 70 min. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do ostygnięcia.
  8. Pozostałą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zmieszaj ze śmietanką. Gładką polewą przykryj przestygnięte ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥