Zastąpi świąteczny makowiec i sernik. Na Boże Narodzenie nie piekę już niczego innego
W tradycji bożonarodzeniowej odgrywają ważną rolę symboliczną. Mają zapewnić nie tylko zdrowie dla całej rodziny, ale stanowią także nić połączenia z duszami zmarłych. Ukryte w potrawach wigilijnych są symbolicznym wspomnieniem bliskich, których już z nami nie ma. Mam na myśli ziarenka maku. Na święta wrzucam garść do masy na sernikobrownie, aby uszanować tę tradycję.
Sernikobrownie z makiem stanowi połączenie nowego z tym, co dawne i tradycyjne. Pyszny czekoladowy spód przykrywa kremowa warstwa serowa, do której dodaję garść zmielonego maku. Ciasto polewam roztopioną czekoladą deserową i ozdabiam domową skórką z pomarańczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak połączyć sernikobrownie z makiem?
Ciasto możesz przygotować na dwa sposoby. W łatwiejszym, dodajesz zmielony mak do masy serowej. Wystarczą dosłownie 2 łyżki maku, aby ciasto zdobiły charakterystyczne piegi. Jeśli chcesz zrobić oddzielną warstwę makową, namocz mak w mleku, wymieszaj z miodem i połącz z połową serowej masy. Na wypieczony spód brownie wyłóż najpierw białą masę, a na wierzch połóż warstwę makową.
Kandyzowaną skórkę z pomarańczy przygotuj samodzielnie
W okresie przedświątecznym pomarańcze znajdują się w każdym domu. Aby nie marnować ich pysznej skórki, przygotuj z niej aromatyczny dodatek do ciasta. Ze skórek pomarańczy oddziel białe albedo, a następnie pokrój w małą kostkę lub fantazyjne paseczki. Skórki przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i szklankę cukru. Gotuj do otrzymania konsystencji syropu.
Przepis na sernikobrownie nakrapiane makiem
Najpierw przygotuj czekoladowy spód do ciasta, a następnie masę z twarogu z dodatkiem ziarenek z laski wanilii.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 8 jajek,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie,
- ziarna z laski wanilii,
- 150 ml śmietany 30%,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- 20 g mielonego maku.
Wykonanie:
- W garnku roztop 50 g czekolady, dodaj 2 łyżki kakao i 100 g masła. Gdy składniki się połączą, zestaw z kuchenki do ostygnięcia.
- W misce ubij mikserem 3 jajka. Dodaj pół szklanki cukru. Miksuj do uzyskania puszystej masy.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek. Połącz składniki łyżką. Wmieszaj przestudzoną masę czekoladową.
- Przelej ciasto do blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu spodu, wyjmij blachę, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160 stopni Celsjusza.
- Zmielony twaróg zmiksuj z roztopionym i przestudzonym masłem (pozostałe 100 g). Dodaj budyń waniliowy, 100 ml słodkiej śmietany. Połącz składniki mikserem.
- W osobnej misce ubij jajka z pozostałym cukrem. Połącz z masą serową. Na koniec wmieszaj ziarna z laski wanilii i 2 łyżki zmielonego maku.
- Ser z makiem wyłóż na podpieczony spód i wstaw do piekarnika z obniżoną temperaturą 160 stopni Celsjusza na 70 min. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do ostygnięcia.
- Pozostałą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zmieszaj ze śmietanką. Gładką polewą przykryj przestygnięte ciasto.