PrzepisZastąpi świąteczny makowiec i sernik. Na Boże Narodzenie nie piekę już niczego innego

Zastąpi świąteczny makowiec i sernik. Na Boże Narodzenie nie piekę już niczego innego

W tradycji bożonarodzeniowej odgrywają ważną rolę symboliczną. Mają zapewnić nie tylko zdrowie dla całej rodziny, ale stanowią także nić połączenia z duszami zmarłych. Ukryte w potrawach wigilijnych są symbolicznym wspomnieniem bliskich, których już z nami nie ma. Mam na myśli ziarenka maku. Na święta wrzucam garść do masy na sernikobrownie, aby uszanować tę tradycję.

Sernikobrownie z makiem ozdabiam czekoladą i skórką z pomarańcz
Sernikobrownie z makiem ozdabiam czekoladą i skórką z pomarańcz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernikobrownie z makiem stanowi połączenie nowego z tym, co dawne i tradycyjne. Pyszny czekoladowy spód przykrywa kremowa warstwa serowa, do której dodaję garść zmielonego maku. Ciasto polewam roztopioną czekoladą deserową i ozdabiam domową skórką z pomarańczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak połączyć sernikobrownie z makiem? 

Ciasto możesz przygotować na dwa sposoby. W łatwiejszym, dodajesz zmielony mak do masy serowej. Wystarczą dosłownie 2 łyżki maku, aby ciasto zdobiły charakterystyczne piegi. Jeśli chcesz zrobić oddzielną warstwę makową, namocz mak w mleku, wymieszaj z miodem i połącz z połową serowej masy. Na wypieczony spód brownie wyłóż najpierw białą masę, a na wierzch połóż warstwę makową.

Kandyzowaną skórkę z pomarańczy przygotuj samodzielnie

W okresie przedświątecznym pomarańcze znajdują się w każdym domu. Aby nie marnować ich pysznej skórki, przygotuj z niej aromatyczny dodatek do ciasta. Ze skórek pomarańczy oddziel białe albedo, a następnie pokrój w małą kostkę lub fantazyjne paseczki. Skórki przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i szklankę cukru. Gotuj do otrzymania konsystencji syropu. 

Przepis na sernikobrownie nakrapiane makiem

Najpierw przygotuj czekoladowy spód do ciasta, a następnie masę z twarogu z dodatkiem ziarenek z laski wanilii.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 20 g mielonego maku.

Wykonanie:

  1. W garnku roztop 50 g czekolady, dodaj 2 łyżki kakao i 100 g masła. Gdy składniki się połączą, zestaw z kuchenki do ostygnięcia.
  2. W misce ubij mikserem 3 jajka. Dodaj pół szklanki cukru. Miksuj do uzyskania puszystej masy.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek. Połącz składniki łyżką. Wmieszaj przestudzoną masę czekoladową.
  4. Przelej ciasto do blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu spodu, wyjmij blachę, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160 stopni Celsjusza.
  5. Zmielony twaróg zmiksuj z roztopionym i przestudzonym masłem (pozostałe 100 g). Dodaj budyń waniliowy, 100 ml słodkiej śmietany. Połącz składniki mikserem.
  6. W osobnej misce ubij jajka z pozostałym cukrem. Połącz z masą serową. Na koniec wmieszaj ziarna z laski wanilii i 2 łyżki zmielonego maku.
  7. Ser z makiem wyłóż na podpieczony spód i wstaw do piekarnika z obniżoną temperaturą 160 stopni Celsjusza na 70 min. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do ostygnięcia.
  8. Pozostałą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zmieszaj ze śmietanką. Gładką polewą przykryj przestygnięte ciasto.

Wybrane dla Ciebie