Zauważyłeś to na odwrocie papryki? Większość nie wie, co to znaczy

Na pozór takie same, w rzeczywistości zupełnie inne. Papryki tego samego koloru też się od siebie różnią i w zależności od jednej cechy, bardziej nadają się do zrobienia z nich sałatki lub ugotowania czy uduszenia. Dzięki nabyciu tej wiedzy w sekundę będziesz wiedział, która papryka jest słodka, a która ma więcej pestek.

ObrazekPapryka - Pyszności; foto: Canva

To zadziwiające, jak niewiele wiemy o produktach, które zdarza nam się kupować na co dzień. Kiedy już jednak posiądziemy tajną wiedzę na temat tego, jak dokonywać najlepszego wyboru w sklepie, pożytkujemy się nią za każdym razem. Weźmy na przykład pomarańcze: wystarczy rzut oka, żeby dowiedzieć się, które są najsłodsze. Ale o tym przeczytasz w innym artykule, bo dzisiaj skupiamy się na drugim popularnym produkcie z działu warzywno-owocowego.

Obrazek
Papryka - Pyszności; foto: Canva

Papryka. Jej wybór jest pozornie prosty i zwykle kierujemy się tylko kolorem, bo zarówno smak tego warzywa, jak i jego właściwości prozdrowotne, są od niego zależne. Okazuje się jednak, że nawet papryki tego samego koloru różnią się od siebie. Niewiele osób o tym wie, ale papryka ma bowiem... płeć. Kiedy nauczysz się ją określać, dowiesz się też, które warzywo wybrać do sałatki, a które na przykład na leczo.

Papryka i jej płeć

Dwie płcie papryki można rozpoznać w bardzo prosty sposób: płeć żeńska ma cztery wybrzuszenia, a męska — trzy. Czym się od siebie różnią? Obie są zdrowe i smaczne, jednak ich cechy sprawiają, że w zależności od kulinarnego przeznaczenia, możesz postawić na paprykę żeńską lub męską.

Płeć żeńska papryki charakteryzuje się większą ilością pestek, za to o wiele słodszym, w porównaniu do papryk płci męskiej, smakiem. Takie papryki aż żal poddawać obróbce termicznej, która zuboży ich wyjątkowy smak i soczystość. Doskonale sprawdzą się one natomiast jako element wiosennej sałatki, której nadadzą świeżości.

Obrazek
Papryka - Pyszności; foto: Canva

Papryka płci męskiej ma o wiele mniej pestek i bardziej nadaje się do gotowania, duszenia i faszerowania. Użyj jej do leczo albo gulaszu, a na pewno nie pożałujesz.

Na koniec musimy zaznaczyć, że z biologicznego punktu widzenia płeć papryki to jedynie sformułowanie, a nie naukowa definicja, co nie zmienia faktu, że kwestia smaku i ilości pestek sprawdza się w tym przypadku z naprawdę dużą dokładnością. Warto się tym pokierować przy następnych zakupach i ocenić to osobiście!

Obejrzyj także ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje