Zauważyłeś to na odwrocie papryki? Większość nie wie, co to znaczy

Na pozór takie same, w rzeczywistości zupełnie inne. Papryki tego samego koloru też się od siebie różnią i w zależności od jednej cechy, bardziej nadają się do zrobienia z nich sałatki lub ugotowania czy uduszenia. Dzięki nabyciu tej wiedzy w sekundę będziesz wiedział, która papryka jest słodka, a która ma więcej pestek.

ObrazekPapryka - Pyszności; foto: Canva

To zadziwiające, jak niewiele wiemy o produktach, które zdarza nam się kupować na co dzień. Kiedy już jednak posiądziemy tajną wiedzę na temat tego, jak dokonywać najlepszego wyboru w sklepie, pożytkujemy się nią za każdym razem. Weźmy na przykład pomarańcze: wystarczy rzut oka, żeby dowiedzieć się, które są najsłodsze. Ale o tym przeczytasz w innym artykule, bo dzisiaj skupiamy się na drugim popularnym produkcie z działu warzywno-owocowego.

Obrazek
Papryka - Pyszności; foto: Canva

Papryka. Jej wybór jest pozornie prosty i zwykle kierujemy się tylko kolorem, bo zarówno smak tego warzywa, jak i jego właściwości prozdrowotne, są od niego zależne. Okazuje się jednak, że nawet papryki tego samego koloru różnią się od siebie. Niewiele osób o tym wie, ale papryka ma bowiem... płeć. Kiedy nauczysz się ją określać, dowiesz się też, które warzywo wybrać do sałatki, a które na przykład na leczo.

Papryka i jej płeć

Dwie płcie papryki można rozpoznać w bardzo prosty sposób: płeć żeńska ma cztery wybrzuszenia, a męska — trzy. Czym się od siebie różnią? Obie są zdrowe i smaczne, jednak ich cechy sprawiają, że w zależności od kulinarnego przeznaczenia, możesz postawić na paprykę żeńską lub męską.

Płeć żeńska papryki charakteryzuje się większą ilością pestek, za to o wiele słodszym, w porównaniu do papryk płci męskiej, smakiem. Takie papryki aż żal poddawać obróbce termicznej, która zuboży ich wyjątkowy smak i soczystość. Doskonale sprawdzą się one natomiast jako element wiosennej sałatki, której nadadzą świeżości.

Obrazek
Papryka - Pyszności; foto: Canva

Papryka płci męskiej ma o wiele mniej pestek i bardziej nadaje się do gotowania, duszenia i faszerowania. Użyj jej do leczo albo gulaszu, a na pewno nie pożałujesz.

Na koniec musimy zaznaczyć, że z biologicznego punktu widzenia płeć papryki to jedynie sformułowanie, a nie naukowa definicja, co nie zmienia faktu, że kwestia smaku i ilości pestek sprawdza się w tym przypadku z naprawdę dużą dokładnością. Warto się tym pokierować przy następnych zakupach i ocenić to osobiście!

Obejrzyj także ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło