Zawijam mięsny farsz w tortillę i smażę. Mało kto wypowie nazwę tego dania, ale każdy chce przepis

Jest takie danie, które regularnie pojawia się na moim stole i za każdym razem wzbudza ciekawość wśród gości. Ma egzotyczną nazwę, z której wymówieniem nie wszyscy sobie radzą, ale jego smak obezwładnia każdego, kto go spróbuje. Mówię o potrawie, która nazywa się chimichanga.

Chimichanga – smażone burritoChimichanga – smażone burrito
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Nie zliczę, ile razy ktoś patrzył zdziwiony, gdy mówiłem, że przygotowuję chimichangę z mięsem mielonym. Nazwa rzeczywiście nie jest najłatwiejsza, ale smak tego dania sprawia, że każdy, kto raz spróbuje, chce dokładkę. Połączenie chrupiącej tortilli, aromatycznego farszu i ciągnącego się sera to coś, co rozkochuje od pierwszego kęsa. A co najlepsze – ten przepis można wykonać w domu, bez żadnych kulinarnych sztuczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Chimichanga z mięsem mielonym – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 200 g sera cheddar,
  • 100 g czerwonej cebuli,
  • 2 g kminu rzymskiego,
  • 2 g chili w proszku,
  • 2 g granulowanego czosnku,
  • 2 g granulowanej cebuli,
  • 3 g soli,
  • 3 g pieprzu,
  • 400 g fasoli pinto (z puszki),
  • 6 pszennych tortilli,
  • 250 ml oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser cheddar ścieram na tarce o grubych oczkach. Odmierzam przyprawy i mieszam je w miseczce.
  2. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i szkliwię na niej pokrojoną cebulę. Dodaję mieloną wołowinę i mieszankę przypraw. Smażę, rozdrabniając mięso, aż zmieni kolor. Zdejmuję z ognia.
  3. Na oddzielnej patelni podgrzewam fasolę pinto wraz z zalewą, aż większość płynu odparuje. Następnie rozgniatam ją widelcem.
  4. Na środku każdej tortilli układam najpierw rozgniecioną fasolę, potem mięso z cebulą, a na koniec starty cheddar. Robię zakładki z boków i ciasno roluję tortillę.
  5. Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej do temperatury około 180°C. Układam porcje burrito zakładką do dołu i smażę po około 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane.
  6. Gotowe chimichanga z mięsem mielonym odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami, takimi jak guacamole, salsa i kwaśna śmietana.

Chimichanga z mięsem mielonym – moje wskazówki

To danie można modyfikować – zamiast wołowiny używam czasem mielonego indyka lub kurczaka. Do farszu niekiedy dodaję też kukurydzę, paprykę lub jalapeño, jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego. Gdy chcę ograniczyć smażenie, piekę chimichangi w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut – efekt jest inny, ale równie smaczny.

Wybrane dla Ciebie
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥