Zawijam mięsny farsz w tortillę i smażę. Mało kto wypowie nazwę tego dania, ale każdy chce przepis
Jest takie danie, które regularnie pojawia się na moim stole i za każdym razem wzbudza ciekawość wśród gości. Ma egzotyczną nazwę, z której wymówieniem nie wszyscy sobie radzą, ale jego smak obezwładnia każdego, kto go spróbuje. Mówię o potrawie, która nazywa się chimichanga.
Nie zliczę, ile razy ktoś patrzył zdziwiony, gdy mówiłem, że przygotowuję chimichangę z mięsem mielonym. Nazwa rzeczywiście nie jest najłatwiejsza, ale smak tego dania sprawia, że każdy, kto raz spróbuje, chce dokładkę. Połączenie chrupiącej tortilli, aromatycznego farszu i ciągnącego się sera to coś, co rozkochuje od pierwszego kęsa. A co najlepsze – ten przepis można wykonać w domu, bez żadnych kulinarnych sztuczek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite
Chimichanga z mięsem mielonym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 200 g sera cheddar,
- 100 g czerwonej cebuli,
- 2 g kminu rzymskiego,
- 2 g chili w proszku,
- 2 g granulowanego czosnku,
- 2 g granulowanej cebuli,
- 3 g soli,
- 3 g pieprzu,
- 400 g fasoli pinto (z puszki),
- 6 pszennych tortilli,
- 250 ml oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Czerwoną cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser cheddar ścieram na tarce o grubych oczkach. Odmierzam przyprawy i mieszam je w miseczce.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i szkliwię na niej pokrojoną cebulę. Dodaję mieloną wołowinę i mieszankę przypraw. Smażę, rozdrabniając mięso, aż zmieni kolor. Zdejmuję z ognia.
- Na oddzielnej patelni podgrzewam fasolę pinto wraz z zalewą, aż większość płynu odparuje. Następnie rozgniatam ją widelcem.
- Na środku każdej tortilli układam najpierw rozgniecioną fasolę, potem mięso z cebulą, a na koniec starty cheddar. Robię zakładki z boków i ciasno roluję tortillę.
- Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej do temperatury około 180°C. Układam porcje burrito zakładką do dołu i smażę po około 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane.
- Gotowe chimichanga z mięsem mielonym odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami, takimi jak guacamole, salsa i kwaśna śmietana.
Chimichanga z mięsem mielonym – moje wskazówki
To danie można modyfikować – zamiast wołowiny używam czasem mielonego indyka lub kurczaka. Do farszu niekiedy dodaję też kukurydzę, paprykę lub jalapeño, jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego. Gdy chcę ograniczyć smażenie, piekę chimichangi w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut – efekt jest inny, ale równie smaczny.