Zawijam mięsny farsz w tortillę i smażę. Mało kto wypowie nazwę tego dania, ale każdy chce przepis

Jest takie danie, które regularnie pojawia się na moim stole i za każdym razem wzbudza ciekawość wśród gości. Ma egzotyczną nazwę, z której wymówieniem nie wszyscy sobie radzą, ale jego smak obezwładnia każdego, kto go spróbuje. Mówię o potrawie, która nazywa się chimichanga.

Chimichanga – smażone burritoChimichanga – smażone burrito
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Nie zliczę, ile razy ktoś patrzył zdziwiony, gdy mówiłem, że przygotowuję chimichangę z mięsem mielonym. Nazwa rzeczywiście nie jest najłatwiejsza, ale smak tego dania sprawia, że każdy, kto raz spróbuje, chce dokładkę. Połączenie chrupiącej tortilli, aromatycznego farszu i ciągnącego się sera to coś, co rozkochuje od pierwszego kęsa. A co najlepsze – ten przepis można wykonać w domu, bez żadnych kulinarnych sztuczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Chimichanga z mięsem mielonym – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 200 g sera cheddar,
  • 100 g czerwonej cebuli,
  • 2 g kminu rzymskiego,
  • 2 g chili w proszku,
  • 2 g granulowanego czosnku,
  • 2 g granulowanej cebuli,
  • 3 g soli,
  • 3 g pieprzu,
  • 400 g fasoli pinto (z puszki),
  • 6 pszennych tortilli,
  • 250 ml oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser cheddar ścieram na tarce o grubych oczkach. Odmierzam przyprawy i mieszam je w miseczce.
  2. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i szkliwię na niej pokrojoną cebulę. Dodaję mieloną wołowinę i mieszankę przypraw. Smażę, rozdrabniając mięso, aż zmieni kolor. Zdejmuję z ognia.
  3. Na oddzielnej patelni podgrzewam fasolę pinto wraz z zalewą, aż większość płynu odparuje. Następnie rozgniatam ją widelcem.
  4. Na środku każdej tortilli układam najpierw rozgniecioną fasolę, potem mięso z cebulą, a na koniec starty cheddar. Robię zakładki z boków i ciasno roluję tortillę.
  5. Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej do temperatury około 180°C. Układam porcje burrito zakładką do dołu i smażę po około 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane.
  6. Gotowe chimichanga z mięsem mielonym odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami, takimi jak guacamole, salsa i kwaśna śmietana.

Chimichanga z mięsem mielonym – moje wskazówki

To danie można modyfikować – zamiast wołowiny używam czasem mielonego indyka lub kurczaka. Do farszu niekiedy dodaję też kukurydzę, paprykę lub jalapeño, jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego. Gdy chcę ograniczyć smażenie, piekę chimichangi w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut – efekt jest inny, ale równie smaczny.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy