Zawijam mięsny farsz w tortillę i smażę. Mało kto wypowie nazwę tego dania, ale każdy chce przepis

Jest takie danie, które regularnie pojawia się na moim stole i za każdym razem wzbudza ciekawość wśród gości. Ma egzotyczną nazwę, z której wymówieniem nie wszyscy sobie radzą, ale jego smak obezwładnia każdego, kto go spróbuje. Mówię o potrawie, która nazywa się chimichanga.

Chimichanga – smażone burritoChimichanga – smażone burrito
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Nie zliczę, ile razy ktoś patrzył zdziwiony, gdy mówiłem, że przygotowuję chimichangę z mięsem mielonym. Nazwa rzeczywiście nie jest najłatwiejsza, ale smak tego dania sprawia, że każdy, kto raz spróbuje, chce dokładkę. Połączenie chrupiącej tortilli, aromatycznego farszu i ciągnącego się sera to coś, co rozkochuje od pierwszego kęsa. A co najlepsze – ten przepis można wykonać w domu, bez żadnych kulinarnych sztuczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Chimichanga z mięsem mielonym – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 200 g sera cheddar,
  • 100 g czerwonej cebuli,
  • 2 g kminu rzymskiego,
  • 2 g chili w proszku,
  • 2 g granulowanego czosnku,
  • 2 g granulowanej cebuli,
  • 3 g soli,
  • 3 g pieprzu,
  • 400 g fasoli pinto (z puszki),
  • 6 pszennych tortilli,
  • 250 ml oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser cheddar ścieram na tarce o grubych oczkach. Odmierzam przyprawy i mieszam je w miseczce.
  2. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i szkliwię na niej pokrojoną cebulę. Dodaję mieloną wołowinę i mieszankę przypraw. Smażę, rozdrabniając mięso, aż zmieni kolor. Zdejmuję z ognia.
  3. Na oddzielnej patelni podgrzewam fasolę pinto wraz z zalewą, aż większość płynu odparuje. Następnie rozgniatam ją widelcem.
  4. Na środku każdej tortilli układam najpierw rozgniecioną fasolę, potem mięso z cebulą, a na koniec starty cheddar. Robię zakładki z boków i ciasno roluję tortillę.
  5. Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej do temperatury około 180°C. Układam porcje burrito zakładką do dołu i smażę po około 3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane.
  6. Gotowe chimichanga z mięsem mielonym odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podaję z ulubionymi dodatkami, takimi jak guacamole, salsa i kwaśna śmietana.

Chimichanga z mięsem mielonym – moje wskazówki

To danie można modyfikować – zamiast wołowiny używam czasem mielonego indyka lub kurczaka. Do farszu niekiedy dodaję też kukurydzę, paprykę lub jalapeño, jeśli mam ochotę na coś ostrzejszego. Gdy chcę ograniczyć smażenie, piekę chimichangi w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut – efekt jest inny, ale równie smaczny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę