Zawsze, gdy zrobię tę przekąskę z kurczaka moi znajomi proszą o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę, która zachwyci twoich znajomych? Mam dla ciebie idealną propozycję - paski z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych! To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczne i efektowne.

Kurczak w wyjątkowej panierceKurczak w wyjątkowej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | junzportraits
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz przepisu na przekąskę, która zawsze zdobywa uznanie i znika w mgnieniu oka, to danie z kurczaka jest idealnym wyborem. Chrupiące paski z kurczaka, otulone złocistą panierką, to nie tylko szybki i łatwy przepis, ale również gwarancja niesamowitego smaku, który pozostaje na długo w pamięci. Przygotuj je na obiad, weź ze sobą na piknik lub podaj na imprezie – z pewnością każdy będzie prosił o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki z kurczaka łączę na patelni z kremowym sosem. Po chwili obiad dla całej rodziny jest gotowy

Przepis na smażonego kurczaka w płatkach kukurydzianych

Nie ma nic lepszego niż soczyste i chrupiące kawałki kurczaka, które można podać na różne sposoby. Dzięki prostocie oraz szybkości przygotowania, ta przekąska stanie się twoją ulubioną.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • płatki kukurydziane,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od opłukania i osuszenia piersi z kurczaka. Usuń wszelkie błonki i pokrój mięso w cienkie paseczki.
  2. Każdy kawałek kurczaka obtocz w mące, a następnie zanurz w rozbełtanych jajkach.
  3. Płatki kukurydziane pokrusz na drobne kawałki i obtocz w nich kurczaka, tworząc chrupiącą panierkę.
  4. Na patelni rozgrzej porcję oleju i smaż kawałki mięsa, aż będą złociste i chrupiące.
  5. Gotowe kawałki odsącz z nadmiaru oleju, kładąc je na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi.

Wskazówki:

  • Możesz użyć dowolnego rodzaju płatków kukurydzianych, ale najlepiej sprawdzą się płatki naturalne, bez dodatku soli i cukru.
  • Do panierki możesz dodać swoje ulubione przyprawy, np. paprykę słodką, czosnek granulowany lub oregano.
  • Jeśli chcesz, aby paski z kurczaka były bardziej pikantne, możesz dodać do panierki szczyptę chili.
  • Pasków z kurczaka nie trzeba smażyć. Możesz je również upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Danie serwuj z ulubionym sosem, na przykład śmietanowym lub czosnkowym, który doskonale podkreśli smak kurczaka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇