Zerwij w kwietniu i zrób z niego pyszne ciasto. W sezonie lepsze niż klasyczna szarlotka

Ciasto z rabarbarem to klasyk, który potrafi przebić niejedną szarlotkę. Maślane, puszyste ciasto z kwaśnymi kawałkami rabarbaru i chrupiącą kruszonką tworzy deser idealny na pierwsze cieplejsze dni. A przygotowanie? Bardzo proste – poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli pieczenie to nie jego specjalność.

Ciasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla szarlotkiCiasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla szarlotki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Konysz

Wiosna na dobre wkracza do kuchni, a pierwszym znakiem, że czas na domowe wypieki z sezonowym twistem, jest rabarbar. Ten kwaśny, różowy przysmak pojawia się już w kwietniu i aż prosi się, by wrzucić go do formy i zapiec pod maślaną kruszonką. Choć przez lata był trochę zapomniany, dziś znów wraca do łask – i trudno się dziwić. Ciasto z rabarbarem to wypiek, który zachwyca prostotą, zapachem i orzeźwiającym smakiem. W sezonie spokojnie może konkurować z najlepszymi szarlotkami.

Wiele osób ma rabarbar w swoim ogrodzie. Jednak jeśli nie należysz do grona tych szczęśliwców, możesz rozglądać się za nim na targowiskach. Świetnie sprawdza się również w kompotach i dżemach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Przepis na ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla jabłeczników czy serników – lekkie, orzeźwiające i pełne wiosennego uroku. Idealne do popołudniowej kawy, pikniku w ogrodzie albo jako słodki finał rodzinnego obiadu.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Kruszonka:

  • 150 g mąki,
  • 80 g masła,
  • 100 g cukru.

Dodatkowo:

  • 600 g rabarbaru,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję jajka – po jednym, cały czas miksując.
  2. Wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż składniki się połączą.
  3. Ciasto przekładam do formy (ok. 25 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar myję, kroję na około 1-1,5 cm kawałki i układam równomiernie na cieście.
  5. Następnie przygotowuję kruszonkę: mąkę, masło i cukier rozcieram palcami, aż powstaną grudki. Posypuję nią wierzch ciasta.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez około 40-45 minut do zrumienienia kruszonki i suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem.

Rabarbar – kwaśny ulubieniec wiosny

Choć wiele osób traktuje rabarbar jak owoc, w rzeczywistości to… warzywo. Jadalną częścią są jego grube, różowe łodygi, które mają charakterystyczny kwaśny smak – i to właśnie on sprawia, że tak świetnie sprawdza się w wypiekach. Rabarbar nie tylko przełamuje słodycz ciasta, ale też nadaje mu świeżości i lekkości, dzięki czemu nawet klasyczne ciasto ma zupełnie nowy charakter.

Ale to nie wszystko – rabarbar to również warzywo pełne dobrych właściwości. Zawiera błonnik, witaminę C, wapń, potas oraz naturalne antyoksydanty, które wspierają organizm. Jest niskokaloryczny i działa lekko przeczyszczająco, dlatego w dawnych czasach traktowano go wręcz jak naturalne "oczyszczenie" organizmu po zimie.

Warto pamiętać, że surowy rabarbar ma w sobie kwas szczawiowy, który w nadmiarze może utrudniać wchłanianie wapnia – dlatego najlepiej go jeść po obróbce termicznej (pieczeniu bądź ugotowaniu), a do dań z jego udziałem dodawać np. produkty mleczne, które równoważą jego działanie.

Rabarbar świetnie komponuje się nie tylko z jabłkami czy truskawkami, ale też z wanilią, cynamonem, pomarańczą czy kardamonem. To składnik, który można wykorzystać w ciastach, kompotach, konfiturach, a nawet jako dodatek do wytrawnych sosów.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku