Zerwij w kwietniu i zrób z niego pyszne ciasto. W sezonie lepsze niż klasyczna szarlotka

Ciasto z rabarbarem to klasyk, który potrafi przebić niejedną szarlotkę. Maślane, puszyste ciasto z kwaśnymi kawałkami rabarbaru i chrupiącą kruszonką tworzy deser idealny na pierwsze cieplejsze dni. A przygotowanie? Bardzo proste – poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli pieczenie to nie jego specjalność.

Ciasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla szarlotkiCiasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla szarlotki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Konysz

Wiosna na dobre wkracza do kuchni, a pierwszym znakiem, że czas na domowe wypieki z sezonowym twistem, jest rabarbar. Ten kwaśny, różowy przysmak pojawia się już w kwietniu i aż prosi się, by wrzucić go do formy i zapiec pod maślaną kruszonką. Choć przez lata był trochę zapomniany, dziś znów wraca do łask – i trudno się dziwić. Ciasto z rabarbarem to wypiek, który zachwyca prostotą, zapachem i orzeźwiającym smakiem. W sezonie spokojnie może konkurować z najlepszymi szarlotkami.

Wiele osób ma rabarbar w swoim ogrodzie. Jednak jeśli nie należysz do grona tych szczęśliwców, możesz rozglądać się za nim na targowiskach. Świetnie sprawdza się również w kompotach i dżemach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Przepis na ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to świetna alternatywa dla jabłeczników czy serników – lekkie, orzeźwiające i pełne wiosennego uroku. Idealne do popołudniowej kawy, pikniku w ogrodzie albo jako słodki finał rodzinnego obiadu.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Kruszonka:

  • 150 g mąki,
  • 80 g masła,
  • 100 g cukru.

Dodatkowo:

  • 600 g rabarbaru,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję jajka – po jednym, cały czas miksując.
  2. Wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam, aż składniki się połączą.
  3. Ciasto przekładam do formy (ok. 25 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar myję, kroję na około 1-1,5 cm kawałki i układam równomiernie na cieście.
  5. Następnie przygotowuję kruszonkę: mąkę, masło i cukier rozcieram palcami, aż powstaną grudki. Posypuję nią wierzch ciasta.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez około 40-45 minut do zrumienienia kruszonki i suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem.

Rabarbar – kwaśny ulubieniec wiosny

Choć wiele osób traktuje rabarbar jak owoc, w rzeczywistości to… warzywo. Jadalną częścią są jego grube, różowe łodygi, które mają charakterystyczny kwaśny smak – i to właśnie on sprawia, że tak świetnie sprawdza się w wypiekach. Rabarbar nie tylko przełamuje słodycz ciasta, ale też nadaje mu świeżości i lekkości, dzięki czemu nawet klasyczne ciasto ma zupełnie nowy charakter.

Ale to nie wszystko – rabarbar to również warzywo pełne dobrych właściwości. Zawiera błonnik, witaminę C, wapń, potas oraz naturalne antyoksydanty, które wspierają organizm. Jest niskokaloryczny i działa lekko przeczyszczająco, dlatego w dawnych czasach traktowano go wręcz jak naturalne "oczyszczenie" organizmu po zimie.

Warto pamiętać, że surowy rabarbar ma w sobie kwas szczawiowy, który w nadmiarze może utrudniać wchłanianie wapnia – dlatego najlepiej go jeść po obróbce termicznej (pieczeniu bądź ugotowaniu), a do dań z jego udziałem dodawać np. produkty mleczne, które równoważą jego działanie.

Rabarbar świetnie komponuje się nie tylko z jabłkami czy truskawkami, ale też z wanilią, cynamonem, pomarańczą czy kardamonem. To składnik, który można wykorzystać w ciastach, kompotach, konfiturach, a nawet jako dodatek do wytrawnych sosów.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki