PrzepisDania główneZiemniaki zapiekane pod francuską cebulą

Ziemniaki zapiekane pod francuską cebulą

Ziemniaki zapiekane pod francuską cebulą
Pyszności

05.12.2018 17:00, aktual.: 07.09.2020 09:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Was ziemniaki z dodatkiem cebulowego sosu z francuskiej kuchni. Co powiecie na takie połączenie?

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 3 szczypty sól
  4. 2 szczypty pieprz

Sos

  1. 1,5 szkl. bulion wołowy
  2. 4 szczypty ser
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 2 łyżki masło
  6. 2 szt. cebule
  7. 2 gałązki tymianek
  8. 1/4 szkl. czerwone wino
  9. 1/4 szkl. mąka
  10. 2 ząbki czosnek

Sposób przygotowania:

1. Nakłuj ziemniaki. Następnie przełóż je do formy do pieczenia, dodaj oliwę, sól i pieprz. Obtocz ziemniaki i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W garnku zacznij przygotowywać sos cebulowy. W tym celu połącz masło, cebulę i tymianek.

Obraz

3. Następnie dodaj sól i pieprz. Nie zapomnij również o czerwonym winie, czosnku i mące.

Obraz

4. Na samym końcu dodaj bulion wołowy.

Obraz

5. W upieczonych ziemniakach zrób szczeliny i wypełnij je przygotowanym sosem.

Obraz

6. Na wierzchu rozprowadź ser i wstaw do piekarnika na 5 minut.

Obraz

7. I gotowe!

Obraz