Tym razem mamy dla Was ziemniaki z dodatkiem cebulowego sosu z francuskiej kuchni. Co powiecie na takie połączenie?
Pyszności
Składniki:
Podstawowe składniki
4 szt. ziemniaki
2 łyżki oliwa z oliwek
3 szczypty sól
2 szczypty pieprz
Sos
1,5 szkl. bulion wołowy
4 szczypty ser
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżki masło
2 szt. cebule
2 gałązki tymianek
1/4 szkl. czerwone wino
1/4 szkl. mąka
2 ząbki czosnek
Sposób przygotowania:
1. Nakłuj ziemniaki. Następnie przełóż je do formy do pieczenia, dodaj oliwę, sól i pieprz. Obtocz ziemniaki i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
2. W garnku zacznij przygotowywać sos cebulowy. W tym celu połącz masło, cebulę i tymianek.
3. Następnie dodaj sól i pieprz. Nie zapomnij również o czerwonym winie, czosnku i mące.
4. Na samym końcu dodaj bulion wołowy.
5. W upieczonych ziemniakach zrób szczeliny i wypełnij je przygotowanym sosem.
6. Na wierzchu rozprowadź ser i wstaw do piekarnika na 5 minut.