Zimowy napój, który rozgrzewa. Pomaga też w odchudzaniu, co jest największą zaletą

Grzaniec z wiśni wspaniale rozgrzeje w długie zimowe wieczory. Jest doskonałą alternatywą dla klasycznego napoju, ponieważ nie zawiera alkoholu, za to świetnie wpisze się w menu osób na diecie. Przygotujesz go raz-dwa.

Grzaniec z wiśniamiGrzaniec z wiśniami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grzaniec doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój, a jego bezalkoholowa wersja, stworzona na bazie wiśni, to absolutny rarytas. Wiśnie, poza tym, że wspaniale smakują we wszelkiego rodzaju napojach, są też powszechnie znane ze swoich zdrowotnych właściwości, w tym przede wszystkim ze wspomagania procesu odchudzania oraz poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Dlatego też nawet w okresie zimowym nie powinniśmy rezygnować z ich spożywania. Wystarczy jedynie sięgnąć po mrożone wiśnie, które są dostępne w większości sklepów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Jak zrobić grzaniec bez alkoholu?

Osoby, które są w trakcie procesu odchudzania, powinny unikać spożywania alkoholu. Właśnie z myślą o nich powstał przepis na wiśniowy grzaniec, który jest wersją bez dodatku alkoholu. Jest to również doskonałe rozwiązanie dla osób, które borykają się z dną moczanową i nie powinny spożywać alkoholu. Wiśnie są bowiem zalecane w diecie osób cierpiących na tę chorobę.

A jak przygotować grzaniec z wiśni? Wystarczy jedynie zagotować wiśnie z dodatkami i gotowe. Będąc na diecie odchudzającej, warto zmniejszyć nieco ilość miodu. Jeśli preferujesz słodkie napoje, do grzańca dodaj ksylitol, więcej cynamonu lub 2-3 suszone figi, które również dodadzą napojowi słodyczy. Warto również eksperymentować z dodatkami - możesz dodać nieco imbiru, anyżu, orzechów czy płatków migdałów, a także suszone śliwki, morele, żurawinę i rodzynki. Jabłko natomiast wymienić możesz na brzoskwinię, a pomarańcze na mandarynki.

Grzaniec wspaniale rozgrzewa w długie zimowe wieczory
Grzaniec wspaniale rozgrzewa w długie zimowe wieczory © Freepik | Racool_studio

Bezalkoholowy grzaniec wiśniowy. Przepis

Składniki:

  • 1 l wody,
  • 500 g mrożonych wiśni,
  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 laski cynamonu,
  • 4 goździki,
  • 3-4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Wodę wlej do garnka i dodaj jabłko pokrojone w ćwiartki, wiśnie, cynamon i goździki. Zagotuj całość.
  2. Do grzańca dodaj plastry pomarańczy. Odstaw napój, by nieco ostygł. Po tym możesz dodać miód.
  3. Grzaniec podawaj z całymi wiśniami, goździkami i plastrami pomarańczy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej