Zjadłam "u bacy", odtworzyłam przepis w domu. Góralskie placki wyszły przepyszne

Zapieczone z zewnątrz, mięciutkie w środku. Obowiązkowo pachnące masełkiem czosnkowym. Moskole, czyli ziemniaczane placki po góralsku, to zdecydowanie jeden z najbardziej rozpoznawalnych starterów w kuchni polskiej. Jak je zrobić bez stania w korkach na Zakopiance? Oto sprawdzony przepis.

Moskole to jedna z góralskich przystawekMoskole to jedna z góralskich przystawek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Moskole to wyjątkowe placki ziemniaczane, które zdobyły serca zarówno górali, jak i turystów odwiedzających region Podhala. Charakteryzują się puszystą konsystencją i są znane z używania ugotowanych ziemniaków jako głównego składnika. Nazwa "moskole" pochodzi od tradycyjnego określenia tych specjałów, które były nieodzownym elementem góralskiego życia kulinarnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Góral radzi, jak wybrać najsmaczniejsze, prawdziwe oscypki

Jak zrobić dobre moskole?

Przygotowanie moskoli jest stosunkowo proste, a ich sekret tkwi w minimalizmie składników. Do ich wykonania potrzeba jedynie ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka oraz odrobiny maślanki. Dzięki temu można również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, wpisując się tym samym w nurt zero waste. Po wymieszaniu wszystkich składników formuje się małe placki, które następnie smaży się na złoty kolor. Tak przygotowane moskole są nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne.

Jak podać moskole?

Placki smaży się na złoty kolor lub piecze do zarumienienia. Warto dodać do masy bryndzę lub skwarki dla podkreślenia góralskiego charakteru. Po usmażeniu czy upieczeniu moskole można serwować z różnymi dodatkami. Podawać je można zarówno na słono, z bryndzą czy gulaszem, jak i na słodko, z miodem lub dżemem. Dzięki swojej uniwersalności moskole mogą być częścią wielu tradycyjnych posiłków.

Przepis na moskole jak od bacy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml maślanki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugniecenia ziemniaków, które wcześniej zostały ugotowane. Można to zrobić za pomocą praski lub tłuczka, dopóki ziemniaki nie staną się gładkie i jednolite.
  2. W kolejnym kroku należy dodać do nich mąkę, jajko oraz maślankę, a całość przyprawić odpowiednią ilością soli i pieprzu. Powstała masa zostanie użyta do formowania kulek.
  3. Kulki powinny być układane na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem.
  4. Należy je lekko spłaszczyć za pomocą szpatułki, aby przybrały postać małych placuszków.
  5. Smaż je z każdej strony, aż uzyskają złocisty odcień. Kiedy moskole są już gotowe, warto umieścić je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, co pozwoli im niedługo odcedzić nadmiar tłuszczu i zachować chrupkość.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo