Zrób zamiast mielonych. Kiedy teściowa usłyszy, z czego są te kotlety, spadnie z krzesła
Chociaż wszelakiej maści kotlety doskonale znane są w polskiej kuchni, to ten przepis zaskoczy niejedną gospodynię. Kiedy podałam je mojej teściowej, nie odgadła od razu głównego składnika. Pokochają je wszyscy miłośnicy grillowania.
24.04.2024 11:04
Wyglądają całkiem niepozornie, jednak skrywają w sobie mnóstwo smaku. Bazą do ich przygotowania nie jest bowiem sama kasza, a kaszanka, doskonale znana wszystkim miłośnikom gotowania. Kotlety z kaszanki są proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się na ekspresowy obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z kaszanki
Jedni pieką wraz z jabłkami i cebulą, inni wrzucają ją na ruszt. Ja jednak z kaszanki przygotowuję coś zupełnie innego - pyszne kotleciki. Wyglądają dość niepozornie, ale już po pierwszym kęsie wywołują zachwyt. Przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba specjalnie bawić się w przyprawianie, bo cały smak zapewnia kaszanka. Dobrze jest wybrać zatem smaczną i dobrej jakości.
Wszyscy fani kaszanki będą zachwyceni, gdy te kotleciki wjadą na stół. Chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku, zachwycają swoim charakterystycznym smakiem. Doskonale sprawdzą się jako danie główne w połączeniu z ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 500 g dobrej kaszanki,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka,
- mleko,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę zanurz w mleku.
- Z kaszanek zdejmij osłonkę i przełóż zawartość do miski.
- Dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko, dodaj majeranek oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj do masy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z masy kaszankowej uformuj kotleciki i obtocz je dokładnie w bułce tartej. Jeśli masa za bardzo się klei, możesz zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
- Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po około 3-4 minuty na każdą stronę.
Smacznego!