Zrób zamiast mielonych. Kiedy teściowa usłyszy, z czego są te kotlety, spadnie z krzesła

Chociaż wszelakiej maści kotlety doskonale znane są w polskiej kuchni, to ten przepis zaskoczy niejedną gospodynię. Kiedy podałam je mojej teściowej, nie odgadła od razu głównego składnika. Pokochają je wszyscy miłośnicy grillowania.

Kotlety z kaszanki - PysznościKotlety z kaszanki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wyglądają całkiem niepozornie, jednak skrywają w sobie mnóstwo smaku. Bazą do ich przygotowania nie jest bowiem sama kasza, a kaszanka, doskonale znana wszystkim miłośnikom gotowania. Kotlety z kaszanki są proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się na ekspresowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Kotlety z kaszanki

Jedni pieką wraz z jabłkami i cebulą, inni wrzucają ją na ruszt. Ja jednak z kaszanki przygotowuję coś zupełnie innego - pyszne kotleciki. Wyglądają dość niepozornie, ale już po pierwszym kęsie wywołują zachwyt. Przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba specjalnie bawić się w przyprawianie, bo cały smak zapewnia kaszanka. Dobrze jest wybrać zatem smaczną i dobrej jakości.

Kotlety gryczane z fetą i pieczarkami. Przepyszne!
Kotlety z kaszanki © Canva | Martysjahlushyk

Wszyscy fani kaszanki będą zachwyceni, gdy te kotleciki wjadą na stół. Chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku, zachwycają swoim charakterystycznym smakiem. Doskonale sprawdzą się jako danie główne w połączeniu z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 500 g dobrej kaszanki,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • mleko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę zanurz w mleku.
  2. Z kaszanek zdejmij osłonkę i przełóż zawartość do miski.
  3. Dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko, dodaj majeranek oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.
  4. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj do masy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Z masy kaszankowej uformuj kotleciki i obtocz je dokładnie w bułce tartej. Jeśli masa za bardzo się klei, możesz zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
  6. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po około 3-4 minuty na każdą stronę.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą