Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Świąteczny pasztet wcale nie musi zawierać mięsa. Zrobiony z tego przepisu będzie dobrze smakował również osobom, które na co dzień nie stosują diety wegetariańskiej. Do masy dodam dwa aromatyczne skladniki, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia.
W drugi dzień świąt na śniadanie wybieram się do rodziny brata, gdzie wszyscy nie jedzą mięsa. Dlatego zamiast tradycyjnego pasztetu, w tym roku w piekarniku wyląduje pasztet z białej fasoli. Do środka wrzucę garść grzybów leśnych i kilka suszonych śliwek, aby nabrał bożonarodzeniowego charakteru. To będzie strzał w dziesiątkę.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Przepis na pasztet wegański z grzybami i suszonymi śliwkami
Suszone grzyby dzień wcześniej zalej letnią wodą, przykryj talerzykiem i wstaw do lodówki. Suszone śliwki również możesz namoczyć, ale nie jest to konieczne. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów – przyda się do podlewania składników na patelni.
Składniki:
- 300 g odsączonej fasoli z puszki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta białego pieprzu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 20 g suszonych grzybów (dzień wcześniej trzeba namoczyć),
- 6 śliwek suszonych.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsącz z zalewy i zblenduj na purée. Przełóż do dużej miski.
- Dodaj jajka, sodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj łyżką.
- Na patelni z 2 łyżkami masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej posiekane grzyby i śliwki. Smaż do miękkości – jeśli woda na patelni odparuje, a grzyby jeszcze nie będą miękkie, podlej je wodą, w której się moczyły.
- Następnie składniki z patelni wymieszaj z masą fasolową.
- Wszystko przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut.