WAŻNE
TERAZ

Klaudia Jachira zawieszona w KO. Mówi o kulisach decyzji

Zrobił je z dwóch składników. Pływają w sosie razem ze złotymi kurkami

Rozkoszny pisze na swoim blogu, że uwielbia włoskie kluseczki z ricotty i parmezanu. Gnudi są o wiele mnie popularne niż gnocchi i o wiele bardziej delikatne. Ich aksamitne wnętrze wprost rozpływa się po podniebieniu. Autor popularnych książek kucharskich podaje do nich gęsty i aromatyczny sos pomidorowy z kurkami.

Rozkoszny podaje przepis na włoskie gnudiRozkoszny podaje przepis na włoskie gnudi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook, YouTube
Anna Galuhn

Gnudi [ˈɲuːdi] to włoskie kluseczki, które wyglądem przypominają gnocchi, ale są zrobione z zupełnie innych składników. W środku znajduje się kremowa ricotta i semolina, czyli gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy durum – w Polsce często mylona z kaszą manną, która jest bardzo podobna, ale powstaje ze zwykłej pszenicy. Rozkoszny do takich bardzo delikatnych kluseczek przygotowuje sos z żółtych pomidorów z kurkami smażonymi na maśle. Jest bardzo smacznie i sezonowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Instrukcja formowania gnudi

Rozkoszny w mediach społecznościowych dzieli się swoim patentem na włoskie kluseczki. Serową masę nabiera łyżką i takie jeszcze niezgrabne porcje ostrożnie przekłada do blaszki z semoliną. Potrząsa nią, aby kluski pokryły się semoliną z każdej strony, a następnie całą blachę wkłada bez przykrycia do lodówki. Tam sobie leżakują przez kilka godzin (można nawet zostawić na noc), co pozwala na odparowanie wody i ułatwia lepienie kulek.

W Toskanii popularne są również gnudi z ricotty i szpinaku. Słowo "gnudi" oznacza "nagi", co odnosi się do tego, że jest to samo nadzienie do ravioli, czyli bez makaronu. Do włoskich kluseczek możesz przygotować także inny ulubiony sos.

Przepis na włoskie gnudi w sosie pomidorowym od Rozkosznego

Z podanych składników powinno ci wyjść ok. 18 okrągłych kluseczek.

Składniki na gnudi:

  • 500 g włoskiej ricotty,
  • 80 G drobno startego twardego sera – może być parmezan lub pecorino,
  • pół łyżeczki soli,
  • 180 g drobnej semoliny.

Składniki na sos z żółtych pomidorów:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 filety anchois w oliwie,
  • 500 g żółtych pomidorów,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 200 g kurek.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ricottę z drobno startym parmezanem i odrobiną soli.
  2. Do sporej blaszki wsyp semolinę, a następnie za pomocą łyżki formuj z masy serowej kluski i układaj je w semolinie. Obtocz je dokładnie, po czym całą blaszkę wstaw bez przykrycia do lodówki na minimum 6 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmij blaszkę, a następnie delikatnie otrzep gnudi z nadmiaru semoliny. Uformuj kulki i ugotuj w osolonym wrzątku.
  4. Po 2–3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię ostrożnie wyjmij je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż na talerzu.
  5. Na patelni roztop 1 łyżkę masła i podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj anchois i wymieszaj. Smaż do momentu, aż filety się rozpadną. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i duś pod przykryciem przez ok. 15–20 minut.
  6. Gotowy sos przełóż do kielicha blendera, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładko.
  7. Na osobnej patelni podsmaż kurki z drugą łyżką masła, dopraw solą. Wymieszaj z sosem pomidorowym, na końcu dodaj ugotowane gnudi.

Rozkoszny polewa gnudi oliwą wymieszaną z "Wędzonym chrupnięciem", czyli skomponowaną przez siebie posypką na bazie nasion słonecznika i czarnuszki z aromatem wędzonej papryki i pieczonego czosnku.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca