Zrobił je z dwóch składników. Pływają w sosie razem ze złotymi kurkami
Rozkoszny pisze na swoim blogu, że uwielbia włoskie kluseczki z ricotty i parmezanu. Gnudi są o wiele mnie popularne niż gnocchi i o wiele bardziej delikatne. Ich aksamitne wnętrze wprost rozpływa się po podniebieniu. Autor popularnych książek kucharskich podaje do nich gęsty i aromatyczny sos pomidorowy z kurkami.
Gnudi [ˈɲuːdi] to włoskie kluseczki, które wyglądem przypominają gnocchi, ale są zrobione z zupełnie innych składników. W środku znajduje się kremowa ricotta i semolina, czyli gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy durum – w Polsce często mylona z kaszą manną, która jest bardzo podobna, ale powstaje ze zwykłej pszenicy. Rozkoszny do takich bardzo delikatnych kluseczek przygotowuje sos z żółtych pomidorów z kurkami smażonymi na maśle. Jest bardzo smacznie i sezonowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo
Instrukcja formowania gnudi
Rozkoszny w mediach społecznościowych dzieli się swoim patentem na włoskie kluseczki. Serową masę nabiera łyżką i takie jeszcze niezgrabne porcje ostrożnie przekłada do blaszki z semoliną. Potrząsa nią, aby kluski pokryły się semoliną z każdej strony, a następnie całą blachę wkłada bez przykrycia do lodówki. Tam sobie leżakują przez kilka godzin (można nawet zostawić na noc), co pozwala na odparowanie wody i ułatwia lepienie kulek.
W Toskanii popularne są również gnudi z ricotty i szpinaku. Słowo "gnudi" oznacza "nagi", co odnosi się do tego, że jest to samo nadzienie do ravioli, czyli bez makaronu. Do włoskich kluseczek możesz przygotować także inny ulubiony sos.
Przepis na włoskie gnudi w sosie pomidorowym od Rozkosznego
Z podanych składników powinno ci wyjść ok. 18 okrągłych kluseczek.
Składniki na gnudi:
- 500 g włoskiej ricotty,
- 80 G drobno startego twardego sera – może być parmezan lub pecorino,
- pół łyżeczki soli,
- 180 g drobnej semoliny.
Składniki na sos z żółtych pomidorów:
- 2 łyżki masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 filety anchois w oliwie,
- 500 g żółtych pomidorów,
- 2 łyżki mascarpone,
- 200 g kurek.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj ricottę z drobno startym parmezanem i odrobiną soli.
- Do sporej blaszki wsyp semolinę, a następnie za pomocą łyżki formuj z masy serowej kluski i układaj je w semolinie. Obtocz je dokładnie, po czym całą blaszkę wstaw bez przykrycia do lodówki na minimum 6 godzin.
- Po tym czasie wyjmij blaszkę, a następnie delikatnie otrzep gnudi z nadmiaru semoliny. Uformuj kulki i ugotuj w osolonym wrzątku.
- Po 2–3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię ostrożnie wyjmij je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż na talerzu.
- Na patelni roztop 1 łyżkę masła i podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj anchois i wymieszaj. Smaż do momentu, aż filety się rozpadną. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i duś pod przykryciem przez ok. 15–20 minut.
- Gotowy sos przełóż do kielicha blendera, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładko.
- Na osobnej patelni podsmaż kurki z drugą łyżką masła, dopraw solą. Wymieszaj z sosem pomidorowym, na końcu dodaj ugotowane gnudi.
Rozkoszny polewa gnudi oliwą wymieszaną z "Wędzonym chrupnięciem", czyli skomponowaną przez siebie posypką na bazie nasion słonecznika i czarnuszki z aromatem wędzonej papryki i pieczonego czosnku.