PrzepisZamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Zupa kukurydziana- Pyszności
Zupa kukurydziana- Pyszności
Ewa
08.08.2023 16:27

Pyszna i sycąca wegetariańska zupa kukurydziana to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz ją w mgnieniu oka.

Uwielbiam zupy w każdej postaci. Nie tylko za ich smak, ale również za to, że można je ugotować na więcej niż jeden dzień. Kiedy jednak pierwszy raz przygotowałam tę zupę, zniknęła w mgnieniu oka. Można ją przygotować na bulionie mięsnym, jednak w wegetariańskiej odsłonie smakuje równie dobrze. Delikatny, słodki smak kukurydzy świetnie komponuje się z pozostałymi warzywami. Zupa jest bardzo sycąca, bo w środku znajdują się nie tylko kawałki warzyw, ale również ryż. Co najważniejsze, przygotowanie jest naprawdę proste, a już po 30 minutach gotowania możesz nalewać pierwsze porcje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Zupa kukurydziana

Składniki:

  • 2 l gorącej wody,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 7 młodych ziemniaków,
  • 1 papryka czerwona,
  • 100 g ryżu,
  • 200 g kukurydzy,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól/pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myję i w razie konieczności obieram ze skórki. Cebulę siekam w kostkę, z papryki usuwam gniazda nasienne i również dość drobno kroję. Podobnie robię też z ziemniakami oraz marchewką.

2. W garnku rozgrzewam olej roślinny i wrzucam pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Podsmażam i po chwili dorzucam również paprykę.

Zupa kukurydziana- Pyszności
Zupa kukurydziana- Pyszności

3. Podsmażam chwilę całość, a następnie zalewam wodą. Dorzucam pokrojone ziemniaki, surowy ryż oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiam słodką papryką, kurkumą, solą oraz pieprzem. Gotuję całość przez 30 minut, na koniec dodając posiekaną natkę pietruszki.

Zupa warzywna- Pyszności
Zupa warzywna- Pyszności

4. Gorącą zupę nakładam do miseczek. Przed podaniem dodatkowo dekoruję ją jeszcze posiekaną natką pietruszki — pełnej witamin zieleniny nigdy dość. Ta zupa to hit, który błyskawicznie znika z talerzy. Dobrze smakuje również na drugi dzień. To pyszny dowód na to, że zupy wcale nie trzeba gotować na mięsie.Smacznego!

Zupa kukurydziana- Pyszności
Zupa kukurydziana- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także