Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny
Pyszna i sycąca wegetariańska zupa kukurydziana to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz ją w mgnieniu oka.
08.08.2023 16:27
Uwielbiam zupy w każdej postaci. Nie tylko za ich smak, ale również za to, że można je ugotować na więcej niż jeden dzień. Kiedy jednak pierwszy raz przygotowałam tę zupę, zniknęła w mgnieniu oka. Można ją przygotować na bulionie mięsnym, jednak w wegetariańskiej odsłonie smakuje równie dobrze. Delikatny, słodki smak kukurydzy świetnie komponuje się z pozostałymi warzywami. Zupa jest bardzo sycąca, bo w środku znajdują się nie tylko kawałki warzyw, ale również ryż. Co najważniejsze, przygotowanie jest naprawdę proste, a już po 30 minutach gotowania możesz nalewać pierwsze porcje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zupa kukurydziana
Składniki:
- 2 l gorącej wody,
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 7 młodych ziemniaków,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g ryżu,
- 200 g kukurydzy,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól/pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myję i w razie konieczności obieram ze skórki. Cebulę siekam w kostkę, z papryki usuwam gniazda nasienne i również dość drobno kroję. Podobnie robię też z ziemniakami oraz marchewką.