Zupa na Środę Popielcową. Bez grama mięsa, a sycąca i pełna smaku
Kiedy w kalendarzu pojawiaj się Środa Popielcowa, wiele osób postanawia pościć. Ta katolicka tradycja wciąż jest żywa w wielu domach. Nie oznacza to jednak, że tego dnia trzeba jeść same ziemniaki.
Okres postu rozpoczynający się w Środę Popielcową nie musi oznaczać nudnych, pozbawionych smaku dań. To świetna okazja, by wrócić do tradycyjnych, polskich przepisów, które wykorzystywały nasze babcie i prababcie. W okresie postu często sięgano po żur z grzybami. Kwaśny smak zupy wzbogacony o głęboki aromat lasu sprawi, że nie zatęsknisz za mięsem na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem
Post w Środę Popielcową
Środa Popielcowa otwiera czas Wielkiego Postu, który jest okresem pokuty i przygotowania do Świąt Wielkanocnych. W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły, który polega na powstrzymaniu się od pokarmów mięsnych oraz ograniczeniu liczby posiłków do jednego do syta i dwóch mniejszych.
Postny żur z grzybami
Tradycyjny żur z grzybami, choć bezmięsny, zachwyca intensywnym smakiem i sytością. Kwaśny żurek, wzbogacony o aromatyczne grzyby i tłuczone ziemniaki, stanowi doskonałe postne danie na Środę Popielcową. Nawet jeśli zabraknie czasu na przygotowanie domowego zakwasu, można skorzystać z gotowego produktu, pamiętając o wyborze składników najwyższej jakości.
Składniki:
- 2 słoiki suszonych grzybów (ok. 1 litr każdy),
- 2 butelki zakwasu na żur,
- włoszczyzna,
- 2 marchewki (dodatkowo do włoszczyzny),
- 3 cebule,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- ziemniaki,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej pozostawić je w wodzie na całą noc, aby dobrze nasiąkły.
- Przygotuj wywar warzywny.
- Dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
- Całość zagotuj.
- W osobnym garnku ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu rozgnieć na purée.
- Gdy wywar grzybowy będzie gotowy, wyjmij z niego grzyby i warzywa.
- Do wywaru wlej zakwas na żur i gotuj przez około 10 minut.
- Ugotowane warzywa z wywaru pokrój na drobne kawałki.
- Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
- Na dno talerza nałóż łyżkę purée ziemniaczanego.
- Dodaj podsmażoną cebulę, pokrojone warzywa i grzyby i zalej wszystko gorącym żurem.
Postny żur z grzybami jest już gotowy do jedzenia. Ilość grzybów i ziemniaków w talerzu można dostosować do własnych preferencji. Możesz dodać także ugotowane na twardo jajko. Smacznego!