Zupa na Środę Popielcową. Bez grama mięsa, a sycąca i pełna smaku

Kiedy w kalendarzu pojawiaj się Środa Popielcowa, wiele osób postanawia pościć. Ta katolicka tradycja wciąż jest żywa w wielu domach. Nie oznacza to jednak, że tego dnia trzeba jeść same ziemniaki.

Postna zupa na Środę PopielcowąPostna zupa na Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Okres postu rozpoczynający się w Środę Popielcową nie musi oznaczać nudnych, pozbawionych smaku dań. To świetna okazja, by wrócić do tradycyjnych, polskich przepisów, które wykorzystywały nasze babcie i prababcie. W okresie postu często sięgano po żur z grzybami. Kwaśny smak zupy wzbogacony o głęboki aromat lasu sprawi, że nie zatęsknisz za mięsem na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Post w Środę Popielcową

Środa Popielcowa otwiera czas Wielkiego Postu, który jest okresem pokuty i przygotowania do Świąt Wielkanocnych. W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły, który polega na powstrzymaniu się od pokarmów mięsnych oraz ograniczeniu liczby posiłków do jednego do syta i dwóch mniejszych.

Postny żur z grzybami

Tradycyjny żur z grzybami, choć bezmięsny, zachwyca intensywnym smakiem i sytością. Kwaśny żurek, wzbogacony o aromatyczne grzyby i tłuczone ziemniaki, stanowi doskonałe postne danie na Środę Popielcową. Nawet jeśli zabraknie czasu na przygotowanie domowego zakwasu, można skorzystać z gotowego produktu, pamiętając o wyborze składników najwyższej jakości.

Postny żurek to zupa, która smakuje przez cały rok
Postny żurek to zupa, która smakuje przez cały rok © Adobe Stock | Slawek Nadra

Składniki:

  • 2 słoiki suszonych grzybów (ok. 1 litr każdy),
  • 2 butelki zakwasu na żur,
  • włoszczyzna,
  • 2 marchewki (dodatkowo do włoszczyzny),
  • 3 cebule,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • ziemniaki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej pozostawić je w wodzie na całą noc, aby dobrze nasiąkły.
  2. Przygotuj wywar warzywny.
  3. Dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Całość zagotuj.
  5. W osobnym garnku ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu rozgnieć na purée.
  6. Gdy wywar grzybowy będzie gotowy, wyjmij z niego grzyby i warzywa.
  7. Do wywaru wlej zakwas na żur i gotuj przez około 10 minut.
  8. Ugotowane warzywa z wywaru pokrój na drobne kawałki.
  9. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
  10. Na dno talerza nałóż łyżkę purée ziemniaczanego.
  11. Dodaj podsmażoną cebulę, pokrojone warzywa i grzyby i zalej wszystko gorącym żurem.

Postny żur z grzybami jest już gotowy do jedzenia. Ilość grzybów i ziemniaków w talerzu można dostosować do własnych preferencji. Możesz dodać także ugotowane na twardo jajko. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje