Zupełnie inna sałatka na grilla. Twoi goście nie spodziewają się jej na stole
Sezon grillowy trwa w najlepsze, a obok mięs na naszych stołach królują sałatki. To one urozmaicają klasyczne dania i dodają im wartości odżywczych, dlatego warto poświęcić chwilę, by także one zachwyciły gości.
Podczas grilla na naszych stołach najczęściej królują podstawowe sałatki, takie jak gyros, grecka lub zwykła mizeria. Mimo że każda z nich ma swoich wiernych zwolenników, warto sięgnąć po nowe składniki, by przygotować coś zupełnie innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt
Ciecierzyca — prosty składnik, który podbije twoje grillowe menu
Ciecierzyca konserwowa to produkt powszechnie dostępny w polskich sklepach, ale niestety nie ma zbyt wielu fanów. W swojej klasycznej formie — prosto z puszki — może nie wydawać się szczególnie apetyczna, jednak zdecydowanie warto dać jej szansę. Odpowiednio zamarynowana i upieczona zaskoczy nawet największych miłośników mięsa.
To jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka, dlatego powinna szczególnie zainteresować wegan i wegetarian. Nie oznacza to jednak, że nie sprawdzi się w diecie tradycyjnej — wręcz przeciwnie. Ciecierzyca jest bogata w witaminy i minerały, takie jak żelazo, kwas foliowy czy magnez. Wspiera obniżenie poziomu cholesterolu i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Te niepozorne kuleczki to prawdziwa bomba zdrowia — warto przełamać pierwsze wrażenie i włączyć je do codziennego jadłospisu.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą - przepis
Kluczem do odpowiedniego przygotowania ciecierzycy jest marynata i pieczenie. Dzięki temu, zmieniamy to nieciekawe warzywo w chrupiące i pełne smaku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz śmiało zmodyfikować przepis i dodać do niego na przykład srirachy.
Składniki:
Sposób przygotowania ciecierzycy:
- Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
- Gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj ciecierzycę. Odsącz ją z zalewy i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj ketchup, miód, oliwę i przyprawy.
- Wymieszaj ciecierzycę z marynatą i odstaw na około 10 minut.
- Następnie rozprowadź ciecierzycę równomiernie po blaszce piekarnika.
- Piecz przez około 20 minut.
- Po upływie czasu wyciągnij ciecierzycę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Poszatkuj sałatę i pokrój pomidory oraz ogórka w kostkę. Warzywa wymieszaj i dodaj ciecierzycę.
- Warto dodać do sałatki sos z serka wiejskiego, dzięki któremu sałatka nie będzie sucha.