Zupełnie inna sałatka na grilla. Twoi goście nie spodziewają się jej na stole

Sezon grillowy trwa w najlepsze, a obok mięs na naszych stołach królują sałatki. To one urozmaicają klasyczne dania i dodają im wartości odżywczych, dlatego warto poświęcić chwilę, by także one zachwyciły gości.

Sałatka z ciecierzycąSałatka z ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas grilla na naszych stołach najczęściej królują podstawowe sałatki, takie jak gyros, grecka lub zwykła mizeria. Mimo że każda z nich ma swoich wiernych zwolenników, warto sięgnąć po nowe składniki, by przygotować coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Ciecierzyca — prosty składnik, który podbije twoje grillowe menu

Ciecierzyca konserwowa to produkt powszechnie dostępny w polskich sklepach, ale niestety nie ma zbyt wielu fanów. W swojej klasycznej formie — prosto z puszki — może nie wydawać się szczególnie apetyczna, jednak zdecydowanie warto dać jej szansę. Odpowiednio zamarynowana i upieczona zaskoczy nawet największych miłośników mięsa.

To jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka, dlatego powinna szczególnie zainteresować wegan i wegetarian. Nie oznacza to jednak, że nie sprawdzi się w diecie tradycyjnej — wręcz przeciwnie. Ciecierzyca jest bogata w witaminy i minerały, takie jak żelazo, kwas foliowy czy magnez. Wspiera obniżenie poziomu cholesterolu i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Te niepozorne kuleczki to prawdziwa bomba zdrowia — warto przełamać pierwsze wrażenie i włączyć je do codziennego jadłospisu.

Sałatka z pieczoną ciecierzycą - przepis

Kluczem do odpowiedniego przygotowania ciecierzycy jest marynata i pieczenie. Dzięki temu, zmieniamy to nieciekawe warzywo w chrupiące i pełne smaku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz śmiało zmodyfikować przepis i dodać do niego na przykład srirachy.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu z zalewy 240 g),
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • przyprawa słodka papryka,
  • przyprawa gyros,
  • 1 sałata rzymska,
  • 2 pomidory,
  • 1 ogórek.

Sposób przygotowania ciecierzycy:

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
  2. Gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj ciecierzycę. Odsącz ją z zalewy i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
  3. Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj ketchup, miód, oliwę i przyprawy.
  4. Wymieszaj ciecierzycę z marynatą i odstaw na około 10 minut.
  5. Następnie rozprowadź ciecierzycę równomiernie po blaszce piekarnika.
  6. Piecz przez około 20 minut.
  7. Po upływie czasu wyciągnij ciecierzycę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  8. Poszatkuj sałatę i pokrój pomidory oraz ogórka w kostkę. Warzywa wymieszaj i dodaj ciecierzycę.
  9. Warto dodać do sałatki sos z serka wiejskiego, dzięki któremu sałatka nie będzie sucha.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯