Zwraca uwagę na straganie, ale mało kto go kupuje. Marynowany jest smaczniejszy niż korniszony

Trudno nie zauważyć patisona – przypomina dynię w kształcie statku UFO i z pewnością zostaje w pamięci na długi czas. Mimo to, rzadko trafia do naszych koszyków. Choć nie jest najbardziej oczywistym wyborem podczas zakupów, potrafi zaskoczyć smakiem i szybko znaleźć stałe miejsce na naszych talerzach.

Marynowane patisonyMarynowane patisony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na letnich targach i bazarach patison przyciąga wzrok swoim nietypowym, talerzowatym kształtem. Wśród ogórków, pomidorów i papryk wygląda jak przybysz z innej planety. To właśnie ten niecodzienny wygląd sprawia, że często pełni funkcję dekoracyjną na stołach i w ogrodach, ale równie dobrze może odnaleźć się w roli gwiazdy talerza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Wartości odżywcze patinsona

Choć patison nie jest tak popularny jak inne warzywa, pod względem wartości odżywczych nie ustępuje im pola. Zawiera dużo witaminy C – silnego antyoksydantu wspierającego naszą odporność, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiaminę), która odpowiada za prawidłową pracę mięśni, oraz B2 (ryboflawinę), niezbędną do przemiany materii i produkcji czerwonych krwinek. To również dobre źródło ważnych minerałów: potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Patison jest też niskokaloryczny – w 100 gramach znajdziemy zaledwie około 20 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Dostarcza też błonnika, który wspiera trawienie, oraz przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Zawartość beta-karotenu pomaga w profilaktyce nowotworów. Dzięki tym wszystkim właściwościom patison może stać się wartościowym elementem codziennego jadłospisu.

Marynowany patison – lepszy niż korniszony?

Marynowany patison wielu smakoszom smakuje nawet bardziej niż klasyczne korniszony. Najlepiej wybierać młode, niewielkie patisony – są delikatniejsze i szybciej chłoną smak zalewy, ale większe też można pokroić i marynować bez problemu. Tak przygotowany, świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięs, zaskakując oryginalnym smakiem i wyglądem.

Przepis na marynowanego patisona

Składniki:

  • 600 g niewielkich patisonów,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 750 ml wody,
  • 200 ml octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2,5 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj patisony i ułóż je ciasno w słoikach razem z czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
  2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, a następnie gorącą zalewą zalej warzywa.
  3. Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut w gorącej wodzie, po czym odstaw do ostudzenia i przechowuj w chłodnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥