Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku

Schab w nowej odsłonie? Wystarczy prosta marynata z orzechami i nutą kwaśności, by mięso nabrało charakteru. Przepis na schab po irańsku zaskoczy cię smakiem i to bez szukania egzotycznych składników.

Schab po irańsku to hit w mojej kuchniSchab po irańsku to hit w mojej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Schebab, czyli schab po irańsku, to pomysł na mięso z marynatą inspirowaną daniem kabab torsh z regionu Gilan. To połączenie schabu, orzechów i soku z granatu lub cytryny nadaje potrawie oryginalnego, kwaskowego charakteru. Danie brzmi egzotycznie, ale jego przygotowanie jest banalnie proste. Nie wymaga drogich przypraw ani czasochłonnych procedur. Wystarczy odrobina kreatywności i dobrych chęci, by zwykły schab przemienił się w niebanalne danie z orientalną nutą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Schab po irańsku zamiast klasycznego? Dlaczego nie!

Schab po irańsku to także świetna opcja dla tych, którzy chcą zaskoczyć domowników czy gości bez zbędnego stania przy garach. Kluczem jest marynata na bazie orzechów, natki i cytrusowej kwasowości. Efekt? Soczyste, pachnące przyprawami plastry schabu, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na zimno do pieczywa. To danie tylko wydaje się skomplikowane i czasochłonne, a prawda jest tak, że zrobisz je w mniej niż godzinę.I do tego smakuje tak obłędnie, jakbyś je zamówił z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól do smaku + szczypta do marynaty,
  • pieprz do smaku,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki soku z granatu,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę: wszystkie jej składniki wymieszaj w misce na gęsty sos. Marynata nie powinna być za rzadka.
  2. Natrzyj marynatą schab z każdej strony, włóż do lodówki na minimum 2 godziny (ale najlepiej na całą noc, wtedy mięso wchłonie wszystkie aromaty).
  3. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż schab na złoty kolor z obu stron (smaż około 2-3 minuty z każdej strony, tyle wystarczy).
  4. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego, podlej 1/3 szklanki wody lub bulionu, przykryj i piecz w 180°C przez 40-50 minut.
  5. Po upieczeniu pokrój na plastry, polej resztą marynaty i podawaj z ryżem lub świeżą sałatką.

Jeśli nie masz soku z granatu, nic straconego, bo sok z cytryny da bardzo podobny efekt. Nie dość, że będzie taniej, to jeszcze bardzo smacznie. Schab po irańsku to przede wszystkim odpowiednia marynata, a tego nie osiągniesz bez orzechów. One po prostu muszą tu być.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione