Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Smak klasycznych schabowych można podkręcić, używając prostych dodatków i przypraw, które na pewno masz w domu. Jeśli lubisz ostre smaki, wypróbuj przepis na kotlety z czosnkiem. Podpowiem, że nie wystarczy ci jeden ząbek.
Niektórym wystarczają podstawowe przyprawy, inni nacierają mięso przetartą cebulą. Ja idę krok dalej i na schabowe nakładam przeciśnięty przez praskę czosnek. Świeże mięso doskonale przesiąka jego aromatem. Czosnek, pomimo sporej ilości, nie jest dominujący, ale z pewnością jest wyczuwalny. Soczyste i pełne wyrazu kotlety świetnie smakują w zestawieniu z tradycyjną mizerią i ziemniakami.
Pomysł na schabowe o wyrazistym smaku
Cały myk polega na tym, aby przeciśnięty przez praskę czosnek dobrze przykleić do mięsa. W takiej sytuacji zupełnie nie sprawdzą się plasterki, które łatwo mogą odpaść od kotletów.
Mięso warto już wcześniej natrzeć solą i pieprzem. Możesz je ułożyć płasko na tacy i z jednej strony posmarować również przeciśnietym czosnkiem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmij i usmaż w złocistej panierce.
Przepis na schabowe z czosnkiem
Z tego przepisu przygotujesz 4 kotlety. Możesz poprosić o pokrojenie i rozbicie mięsa w sklepie.
Składniki:
- 400 g schabu,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm i rozbij na kotlety.
- Natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Obierz ząbki czosnku z łupin i przeciśnij przez praskę. Nałóż po 1 łyżeczce na kotlet i dociśnij.
- Następnie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.