10 najczęściej popełnianych błędów przy przygotowaniu burgerów
Prawdziwe burgery w niczym nie powinny przypominać tych z popularnych sieci fast food. Solidny burger powinien zawierać w sobie około 180 g mięsa!
11.07.2018 | aktual.: 15.09.2023 10:24
#2 Masz brudnego grilla lub patelnię grillową
Rusz obklejony spalenizną, czy złej jakości patelnia grillowa to najprostszy sposób na przypalone burgery, które będą się przyklejać do powierzchni grillowania i nie zachowają swojej formy, ani konsystencji.
#3 Nie przykładasz uwagi do % tłuszczu
Najbardziej odopowiednia zawartość tłuszczu w mielonej wołowinie na burgery to 20%. Zapewni on soczystość mięsa i będzie nośnikiem smaku mięsa. Zawartość tluszczu powyżej tej normy oznacza słabą jakość mięsa. Natomiast burgery robione z wołowiny o niższym procencie tłuszczu będą suche i niewyraźne w smaku.
#4 Wyrabiasz mięso
Wołowina przeznaczona na burgery w ogóle nie powinna być wyrabiana! Mieszanie składników na burgera sprawia, że wołowina traci swoją delikatność, staje się twardsza i mniej soczysta. Prawdziwe burgery obejdą się bez dodatku jajka i przypraw, poza solą i pieprzem, ale je możesz dodać po uformowaniu burgerów.
#5 Źle dobierasz rozmiar bułki
Za mała bułka utrudnia zjedzenie burgera, za duża bułka sprawia, że smak mięsa zostaje zdominowany przez pieczywo. Ale kupując bułki do burgerów zapominamy często, że podczas grillowania tracą one objętość i zmniejszają swój rozmiar.
#6 Dodajesz sól zanim ukształtujesz burgera
Sól wysusza mięso i sprawia, że staje się twarde i mniej soczyste. Sól powinno dodawać się tuż przed momentem, w którym mięso trafia na grilla. Absolutnie nie należy wyrabiać mięsa z solą, chyba że zależy Wam na burgerach w stylu i smaku przypominających te mrożone.
#7 Zbyt ciasno formujesz burgery
Mięso nie lubi "ścisku". Burgery powinny być uformowane nieco luźno, w krótkim czasie. Zbyt ciasno ściśnięte mięso nie zgrilluje się równo. Szybko przypali się na zewnątrz, a w środku nadal będzie surowe.
#8 Dociskasz burgery w trakcie grillowania
W trakcie dociskania burgerów do grilla, pozbawiasz je ich naturalnych soków. Można to porównać do wykrwawiania się. Przez dociskanie ich do powierzchni grillowania, burgery będą suche i niezbyt soczyste.
#9 Zbyt wcześnie dodajesz ser
Prawidłowy ciąg wydarzeń powinien wyglądać następująco: kładziesz mięso na grillu, doprawiasz, odwracasz, doprawiasz drugą stronę. Grillujesz około 4-5 minut na jednej stronie i około 2-3 minut na drugiej. Dopiero wtedy dodajesz ser i dokańczasz grillowanie przez kolejne 2 minuty.
#10 Grillujesz mięso pod przykryciem
Zanim wołowina trafi na ruszt lub patelnię, powinny być one mocno rozgrzane. Grillowanie ich pod przykryciem raczej ugotuje mięso na parze, przez co nie osiągniesz efektu przypieczonego wierzchu i miękkiego środka.