InspiracjeAnna Lewandowska robi pyszne kotlety mielone. Robert nie może się nachwalić

Anna Lewandowska robi pyszne kotlety mielone. Robert nie może się nachwalić

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej
Kotlety mielone Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
12.10.2023 13:55, aktualizacja: 20.03.2024 10:39

Miękkie, soczyste i sycące. To jedno z najpopularniejszych, typowo polskich dań. Oczywiście, chodzi o kotlety mielone. Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej, która przygotowuje je w szczególny sposób.

Anna Lewandowska to znana polska sportsmenka, działaczka sportowa, przedsiębiorczyni i propagatorka zdrowego stylu życia. Mogłoby się wydawać, że kotlety mielone to jedno z ostatnich dań, jakie trafia na stół Lewandowskich. Prawda jest zgoła inna, bowiem żona Roberta Lewandowskiego przygotowuje je regularnie.

Jak można się domyślić, mielone, którymi zajada się rodzina Lewandowskich, są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Nie oznacza to jednak, że nie są smaczne, wręcz przeciwnie. Poznaj przepis na kotlety, którymi zajada się kapitan polskiej reprezentacji w piłce nożnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niskokaloryczne kotlety mielone według Anny Lewandowskiej. Dodatek jednego warzywa całkowicie zmienia smak dania

Anna Lewandowska od lat propaguje zdrowy styl życia, udzielając się w wielu kampaniach promujących sport czy zdrowe żywienie. Nie powinien więc dziwić fakt, że poza prowadzeniem treningów, sportsmenka zajęła się też produkcją i dystrybucją zdrowej żywności. Większość produktów sygnowanych nazwiskiem Lewandowskiej można kupić w dużych marketach, a nawet drogeriach, a dietę pudełkową można zamówić przez internet.

Trenerka stawia na zdrowe, pełnowartościowe i zarazem, niskokaloryczne składniki. Tak też jest w przypadku kotletów mielonych, którymi podobno zajada się sam Robert Lewandowski. Dodatek jednego warzywa sprawia, że kotlety są soczyste i bardzo syte.

Mielone wg. Anny Lewandowskiej — przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków,
  • łyżka oliwy lub oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich rozdrobione mięso, a także łyżkę oliwy lub oleju kokosowego.
  2. Do masy wsyp sól, pieprz, majeranek oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety. Smaż je na rozgrzanej patelni — ze względu na dodatek tłuszczu do masy, olej nie będzie już potrzebny.
  4. Kiedy staną się rumiane, przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, burakami czy surówką z kiszonej kapusty.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także