Anna Lewandowska robi pyszne kotlety mielone. Robert nie może się nachwalić

Miękkie, soczyste i sycące. To jedno z najpopularniejszych, typowo polskich dań. Oczywiście, chodzi o kotlety mielone. Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej, która przygotowuje je w szczególny sposób.

Kotlety mielone Anny LewandowskiejKotlety mielone Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

Anna Lewandowska to znana polska sportsmenka, działaczka sportowa, przedsiębiorczyni i propagatorka zdrowego stylu życia. Mogłoby się wydawać, że kotlety mielone to jedno z ostatnich dań, jakie trafia na stół Lewandowskich. Prawda jest zgoła inna, bowiem żona Roberta Lewandowskiego przygotowuje je regularnie.

Jak można się domyślić, mielone, którymi zajada się rodzina Lewandowskich, są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Nie oznacza to jednak, że nie są smaczne, wręcz przeciwnie. Poznaj przepis na kotlety, którymi zajada się kapitan polskiej reprezentacji w piłce nożnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Niskokaloryczne kotlety mielone według Anny Lewandowskiej. Dodatek jednego warzywa całkowicie zmienia smak dania

Anna Lewandowska od lat propaguje zdrowy styl życia, udzielając się w wielu kampaniach promujących sport czy zdrowe żywienie. Nie powinien więc dziwić fakt, że poza prowadzeniem treningów, sportsmenka zajęła się też produkcją i dystrybucją zdrowej żywności. Większość produktów sygnowanych nazwiskiem Lewandowskiej można kupić w dużych marketach, a nawet drogeriach, a dietę pudełkową można zamówić przez internet.

Trenerka stawia na zdrowe, pełnowartościowe i zarazem, niskokaloryczne składniki. Tak też jest w przypadku kotletów mielonych, którymi podobno zajada się sam Robert Lewandowski. Dodatek jednego warzywa sprawia, że kotlety są soczyste i bardzo syte.

Mielone wg. Anny Lewandowskiej — przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków,
  • łyżka oliwy lub oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich rozdrobione mięso, a także łyżkę oliwy lub oleju kokosowego.
  2. Do masy wsyp sól, pieprz, majeranek oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety. Smaż je na rozgrzanej patelni — ze względu na dodatek tłuszczu do masy, olej nie będzie już potrzebny.
  4. Kiedy staną się rumiane, przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, burakami czy surówką z kiszonej kapusty.
Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀