Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie

Iga Świątek rozsławiła polski makaron z truskawkami na cały świat. Najpoczytniejsze zagraniczne portale rozpisują się na temat tego dania, a tiktokerzy i instagramerzy prześcigają się w testach. Tym razem makaronu spróbowali Azjaci. Jak im smakowało?

Azjaci przetestowali makaron z truskawkamiAzjaci przetestowali makaron z truskawkami
Źródło zdjęć: © Instagram | @lucymakesfood, @mcmikeykim
Paulina Hermann

Makaron z truskawkami to chyba obecnie najpopularniejsze polskie danie. W swojej sławie prześciga już nawet schabowe z ziemniaczkami, pierogi i sernik. O niczym innym na świecie się teraz nie mówi. A to wszystko dzięki mistrzowskiej tenisistce Idze Świątek, która w jednym z wywiadów przyznała, że często je makaron z truskawkami i wręcz go uwielbia. To, czy jest taki dobry postanowili sprawdzić znani na Instagramie Azjaci, @lucymakesfood oraz @mcmikeykim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

"Kto by pomyślał? Makaron z truskawkami? Tylko Polacy"

Mikey Kim na początku sceptycznie podszedł do polskiego specjału, a to ze względu na niezbyt miłe wspomnienia związane z ryżem na słodko. Makaron z truskawkami "podobno ma taką samą moc". Jednak już po pierwszej łyżce wiedział, że to jest coś o wiele lepszego. Dosłownie nie mógł przestać jeść i niezbyt podobał mu się fakt, iż danie się kończy.

- To jest dobre! Ale wariat. Kto by pomyślał? Makaron z truskawkami? Tylko Polacy! - zachwycał się Koreańczyk.

Mikey Kim jest znany z tego, że "poprawia" polskie dania koreańskimi dodatkami. Internauci już się bali, że doda do truskawek kimchi. Inni żartowali z tego, że jest pierwszym Koreańczykiem, który denerwuje Włochów po polsku. Sam napisał żartobliwy komentarz: "Nie pokazujcie tego Włochom".

Lucymakesfood i jej makaron z truskawkami

Inni Azjaci również postanowili sprawdzić ten przysmak. Lucy, prowadząca kanał @lucymakesfood postanowiła sama go przygotować. Wymieszała zduszone widelcem truskawki z jogurtem, dodała miodu i polała tym ugotowany makaron. Zdziwiło ją to dzieło, więc najpierw makaron z truskawkami przetestował jej mąż. Nie wyglądał na zachwyconego. W końcu sama Lucy spróbowałam danie, które ostatnio przez przypadek wypromowała Iga Świątek.

- Wiecie, co mówią? Prawdziwi mistrzowie jedzą makaron z truskawkami - powiedziałą instagramerka, zajadajac się makaronem.

To na pewno było bardzo ciekawe doświadczenie kulinarne. Azjaci nie znają takich potraw i pierwszy raz z czymś takim się spotykają. A kto wie, może taki makaron na dłużej zagości w ich menu?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej