Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem

Wigilijne dania to nie tylko barszcz z uszkami czy karp. W moim domu pojawiały się także puszyste, mięciutkie racuchy.

Wigilijne racuchy drożdżoweWigilijne racuchy drożdżowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ten słodki akcent wywoływał największe emocje wśród najmłodszych domowników. Wigilijne racuchy były obowiązkowym punktem programu u mojej babci. Podczas gdy dorośli debatowali nad tym, czy karp w tym roku ma zapach mułu, czy nie, my z niecierpliwością wyczekiwaliśmy momentu, gdy na stole pojawi się góra gorących placków, obficie posypanych cukrem pudrem.

Gołąbki z kaszą i grzybami polane gęstym sosem. To gotowy przepis na udaną Wigilię

Wigilijne racuchy

Babcia zawsze powtarzała, że wigilijne racuchy muszą być przygotowane z sercem, bo to one są symbolem dostatku i słodyczy, która ma nam towarzyszyć przez cały nadchodzący rok. To danie to także przejaw kulinarnego sprytu — dzieci zazwyczaj nie przepadają za częścią dań na wigilijnym stole, a obecność racuchów miała zapewnić im pełne brzuchy.

Przygotowanie racuchów jest proste, ale wymaga cierpliwości. Samo smażenie trwa chwile, ale ciasto musi mieć swój czas, by spokojnie wyrosnąć w ciepłym miejscu. Jeśli nie przepadasz za owocami w cieście, możesz przygotować wersję bez jabłek – "czyste" drożdżowe placki smakują równie wybitnie, zwłaszcza podane z miodem.

Świetnym trikiem na podkręcenie świątecznego charakteru jest sypnięcie do ciasta garści suchego maku. Mak na wigilijnym stole symbolizuje płodność i urodzaj, a w racuchach dodaje przyjemnej chrupkości i ciekawego wyglądu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 duże jabłka (najlepiej twarde i kwaśne),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.


Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn: drożdże rozpuść w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zacznie mocno pracować.
  2. Do dużej miski przesiej resztę mąki, dodaj sól, pozostały cukier oraz wyrośnięty rozczyn.
  3. Stopniowo dolewaj resztę mleka, wyrabiając ciasto ręką lub drewnianą łyżką, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto na racuchy powinno być dość luźne, ale jednolite.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  5. W międzyczasie jabłka obierz i pokrój w małą kostkę lub cienkie plasterki. Dodaj je do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź łyżką niewielkie porcje ciasta i smaż na małym ogniu z obu stron, aż racuchy staną się złociste.
  7. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy udekoruj cukrem pudrem lub polej miodem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀