Pamiętaj o dwóch rzeczach. Śluz i nieprzyjemny zapach mułu z karpia przestaną być problemem
W grudniu karp zdecydowanie króluje wśród wszystkich ryb, zajmując honorowe miejsce na stole. Wiele osób narzeka jednak na nieprzyjemny zapach mułu oraz śluz. Łatwo pozbędziesz się jednak tego problemu i ułatwisz przygotowanie wigilijnej ryby.
Jeśli na samą myśl o przygotowaniu karpia, wzdrygasz się z niechęcią, to czas zastosować kilka prostych zasad. Zapach zniknie, śluz nie będzie przeszkadzał, a cała rodzina zajadać się będzie pyszną rybą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak
Jak pozbyć się śluzu z karpia?
Najpierw, aby pozbyć się śluzu, delikatnie opłucz rybę pod letnią wodą, uważając przy tym na bakterie. Aby skutecznie oczyścić karpia z bakterii, najlepiej umieścić go w plastikowej torebce i opłukać pod bieżącą wodą. Delikatnie pocierając rybę o ścianki torebki, usuniesz wszelkie zanieczyszczenia, nie rozprzestrzeniając jednocześnie bakterii po zlewie. Pamiętaj, że świeża ryba powinna mieć błyszczące łuski i czerwone skrzela.
Jeśli na karpiu jest dużo śluzu, sięgnij po sól. Posyp nią skórę karpia i delikatnie pocieraj. Sól pomoże rozpuścić śluz, który łatwiej będzie usunąć podczas płukania.
Pyszny karp bez zapachu mułu
Oczyszczoną rybę podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski z mlekiem. Następnie włóż do lodówki, by moczył się kilka godzin. Później na kuchenne salony wjeżdża cebula. Pokrój ją na kawałki, obłóż rybę i odstaw na całą noc. Dzięki temu nieprzyjemny zapach zniknie, a wraz z nią niechęć do karpia.
Następnego dnia można zabrać się już za smażenie ryby. Nie wyrzucaj jednak cebuli - obtocz ją w mące i usmaż w głębokim oleju, jak frytki. Taka chrupiąca przekąska to pyszny dodatek do ryby.
Podczas smażenia karpia zwróć uwagę na temperaturę. Zbyt niska temperatura sprawi, że karp będzie się smażył zbyt długo i będzie tłusty. Zbyt wysoka – może przypalić rybę na zewnątrz, zanim wnętrze się upiecze. Im cieńsze kawałki karpia, tym krócej będą się smażyły.
Ostrożnie wkładaj kawałki karpia do gorącego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron, co zajmuje około 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz karpia na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.