PoradyPamiętaj o dwóch rzeczach. Śluz i nieprzyjemny zapach mułu z karpia przestaną być problemem

Pamiętaj o dwóch rzeczach. Śluz i nieprzyjemny zapach mułu z karpia przestaną być problemem

W grudniu karp zdecydowanie króluje wśród wszystkich ryb, zajmując honorowe miejsce na stole. Wiele osób narzeka jednak na nieprzyjemny zapach mułu oraz śluz. Łatwo pozbędziesz się jednak tego problemu i ułatwisz przygotowanie wigilijnej ryby.

Smażony karp to obowiązkowa pozycja na Wigilię
Smażony karp to obowiązkowa pozycja na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli na samą myśl o przygotowaniu karpia, wzdrygasz się z niechęcią, to czas zastosować kilka prostych zasad. Zapach zniknie, śluz nie będzie przeszkadzał, a cała rodzina zajadać się będzie pyszną rybą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Jak pozbyć się śluzu z karpia?

Najpierw, aby pozbyć się śluzu, delikatnie opłucz rybę pod letnią wodą, uważając przy tym na bakterie. Aby skutecznie oczyścić karpia z bakterii, najlepiej umieścić go w plastikowej torebce i opłukać pod bieżącą wodą. Delikatnie pocierając rybę o ścianki torebki, usuniesz wszelkie zanieczyszczenia, nie rozprzestrzeniając jednocześnie bakterii po zlewie. Pamiętaj, że świeża ryba powinna mieć błyszczące łuski i czerwone skrzela.

Smażony karp na wigilijnym stole - Pyszności
Smażony karp na wigilijnym stole - Pyszności© Licencjodawca | TeresaKasprzycka

Jeśli na karpiu jest dużo śluzu, sięgnij po sól. Posyp nią skórę karpia i delikatnie pocieraj. Sól pomoże rozpuścić śluz, który łatwiej będzie usunąć podczas płukania.

Pyszny karp bez zapachu mułu

Oczyszczoną rybę podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski z mlekiem. Następnie włóż do lodówki, by moczył się kilka godzin. Później na kuchenne salony wjeżdża cebula. Pokrój ją na kawałki, obłóż rybę i odstaw na całą noc. Dzięki temu nieprzyjemny zapach zniknie, a wraz z nią niechęć do karpia.

Filety z karpia - Pyszności
Filety z karpia - Pyszności© Canva | vikif

Następnego dnia można zabrać się już za smażenie ryby. Nie wyrzucaj jednak cebuli - obtocz ją w mące i usmaż w głębokim oleju, jak frytki. Taka chrupiąca przekąska to pyszny dodatek do ryby.

Podczas smażenia karpia zwróć uwagę na temperaturę. Zbyt niska temperatura sprawi, że karp będzie się smażył zbyt długo i będzie tłusty. Zbyt wysoka – może przypalić rybę na zewnątrz, zanim wnętrze się upiecze. Im cieńsze kawałki karpia, tym krócej będą się smażyły.

Co roku rozgrzewa dyskusja na temat smażenia karpia
Co roku rozgrzewa dyskusja na temat smażenia karpia© Adobe Stock

Ostrożnie wkładaj kawałki karpia do gorącego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron, co zajmuje około 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz karpia na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

poradykarpkarp świąteczny

Wybrane dla Ciebie