Magda Gessler widzi, co Polacy robią z karpiem i ubolewa. To największy błąd

Karp na święta to tradycja, ale czy zawsze jest dobrze przyrządzony? Magda Gessler zdradza swój sekret, który zmieni twoje podejście do tej ryby. Sprawdź, o czym koniecznie trzeba pamiętać.

Gdy Magda Gessler widzi, co Polacy robią z karpiem, aż włosy jej się prostują. To największy błąd.Gdy Magda Gessler widzi, co Polacy robią z karpiem, aż włosy jej się prostują. To największy błąd.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Magda Gessler, ikona kulinarna, ostrzega przed powszechnym błędem, jakim jest niewłaściwe przygotowanie karpia na świąteczny stół. Zamiast narzekać na tłustość i mulisty smak, warto poznać tajemnice mistrzyni kulinarnego świata i sprawić, aby karp zachwycił podniebienia twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Magda Gessler zdradziła sekret idealnego karpia

Magda Gessler, znana ze swojego doświadczenia kulinarnego, ujawniła kilka tajemnic na planie programu "Restauracja z gwiazdami". Restauratorka zaznacza, że karp to nie tylko tradycyjne danie wigilijne, ale również źródło niekończących się możliwości kulinarnych.

Gessler z entuzjazmem podkreśla, że rybę tę można przygotować na wiele niebanalnych sposobów, takich jak kotlet z karpia, faworki z karpia czy mus z karpia faszerowanego. Warto jednak pamiętać, że kluczem do idealnej ryby jest czysta woda i specjalna metoda smażenia.

Sekret restauratorki tkwi w smażeniu karpia w dużej ilości oleju rzepakowego. To podejście zaskakuje, ponieważ większość osób myśli, że karp jest tłusty i smaży go na niewielkiej ilości tłuszczu. Magda Gessler tłumaczy, że to właśnie smażenie w oleju rzepakowym nadaje rybie idealną konsystencję, pozostawiając ją smaczną, a jednocześnie pozbawioną nadmiaru tłuszczu.

Wybór odpowiedniego karpia

Magda Gessler podkreśla, że kluczem do sukcesu jest także kupno świeżego i dobrej jakości karpia. Ryba powinna mieć mocno czerwone skrzela i błyszczące oczy. Jej brzuch powinien być krągły, a łuski lśniące i dobrze przylegające. Zapach karpia nie powinien być kwaśny, siarkowy ani przypominać zgnilizny.

Przygotowanie karpia na święta to sztuka, a z Magdą Gessler jako przewodnikiem kulinarnym, można uniknąć największych błędów. Wybierając odpowiedniego karpia, zwracając uwagę na szczegóły i korzystając z tajemnic przygotowywania tej ryby, stworzymy danie, które zachwyci naszych gości podczas wigilijnej wieczerzy.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują