Magda Gessler widzi, co Polacy robią z karpiem i ubolewa. To największy błąd

Karp na święta to tradycja, ale czy zawsze jest dobrze przyrządzony? Magda Gessler zdradza swój sekret, który zmieni twoje podejście do tej ryby. Sprawdź, o czym koniecznie trzeba pamiętać.

Gdy Magda Gessler widzi, co Polacy robią z karpiem, aż włosy jej się prostują. To największy błąd.Gdy Magda Gessler widzi, co Polacy robią z karpiem, aż włosy jej się prostują. To największy błąd.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Magda Gessler, ikona kulinarna, ostrzega przed powszechnym błędem, jakim jest niewłaściwe przygotowanie karpia na świąteczny stół. Zamiast narzekać na tłustość i mulisty smak, warto poznać tajemnice mistrzyni kulinarnego świata i sprawić, aby karp zachwycił podniebienia twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Magda Gessler zdradziła sekret idealnego karpia

Magda Gessler, znana ze swojego doświadczenia kulinarnego, ujawniła kilka tajemnic na planie programu "Restauracja z gwiazdami". Restauratorka zaznacza, że karp to nie tylko tradycyjne danie wigilijne, ale również źródło niekończących się możliwości kulinarnych.

Gessler z entuzjazmem podkreśla, że rybę tę można przygotować na wiele niebanalnych sposobów, takich jak kotlet z karpia, faworki z karpia czy mus z karpia faszerowanego. Warto jednak pamiętać, że kluczem do idealnej ryby jest czysta woda i specjalna metoda smażenia.

Sekret restauratorki tkwi w smażeniu karpia w dużej ilości oleju rzepakowego. To podejście zaskakuje, ponieważ większość osób myśli, że karp jest tłusty i smaży go na niewielkiej ilości tłuszczu. Magda Gessler tłumaczy, że to właśnie smażenie w oleju rzepakowym nadaje rybie idealną konsystencję, pozostawiając ją smaczną, a jednocześnie pozbawioną nadmiaru tłuszczu.

Wybór odpowiedniego karpia

Magda Gessler podkreśla, że kluczem do sukcesu jest także kupno świeżego i dobrej jakości karpia. Ryba powinna mieć mocno czerwone skrzela i błyszczące oczy. Jej brzuch powinien być krągły, a łuski lśniące i dobrze przylegające. Zapach karpia nie powinien być kwaśny, siarkowy ani przypominać zgnilizny.

Przygotowanie karpia na święta to sztuka, a z Magdą Gessler jako przewodnikiem kulinarnym, można uniknąć największych błędów. Wybierając odpowiedniego karpia, zwracając uwagę na szczegóły i korzystając z tajemnic przygotowywania tej ryby, stworzymy danie, które zachwyci naszych gości podczas wigilijnej wieczerzy.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie