InspiracjeWcale nie z marchewką. Tak przygotowuje się prawdziwą rybę po grecku

Wcale nie z marchewką. Tak przygotowuje się prawdziwą rybę po grecku

Obecnie popularny jest pogląd, że polska "ryba po grecku" jest grecka tylko z nazwy. Tymczasem okazuje się, że można znaleźć punkty wspólne pomiędzy naszą potrawą wigilijną a oryginalnym greckim daniem. Chodzi o psari plaki, czyli rybę zapiekaną w pomidorach.

Psari plaki to oryginalna wersja polskiej „ryby po grecku”
Psari plaki to oryginalna wersja polskiej „ryby po grecku”
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przy wigilijnym stole często pojawiają się rozmowy o pochodzeniu tradycyjnych potraw. Jedną z takich kulinarnych ciekawostek jest geneza przepisu na rybę po grecku. W tym roku spróbuj przygotować potrawę zgodnie z oryginalną grecką recepturą. Zobaczysz, że poruszy emocje całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psari plaki, czyli prawdziwa ryba po grecku

Psari plaki to dosłownie "ryba z blachy". W Grecji jest pieczona w piecu, najczęściej z pomidorami i oliwą. Do tego dodawane są zioła, takie jak bazylia czy oregano, trochę świeżego czosnku, ewentualnie papryka. W kuchni śródziemnomorskiej raczej nie stosuje się dużej ilości soli i pieprzu, aby nie przytłumić subtelnych aromatów warzyw i ziół.

Skąd pomysł na rybę po grecku w Polsce?

Dawid Piątkowski w artykule dla serwisu bydgoszcz.eska.pl zwraca uwagę na powiązania z ideologią PRL. W tych czasach jedyną rybą, którą można było dostać przed świętami, był karp. To gatunek hodowlany, który nie wszystkim odpowiada ze względu na charakterystyczny zapach.

— I tu na tapecie pojawia się ryba po grecku. Polskie gospodynie zauważyły, że potrawka z dostępnych na sklepowych półkach warzyw: marchwi, poru, selera i cebuli ma tak wyrazisty smak, że przejmuje kontrolę i dominuje w każdej potrawie. Nie dość, że mieszanka zamaskowała mulasty posmak karpia, dodatkowo sprawiała, że ryba z patelni nie była sucha — tłumaczy Piątkowski.

Ewolucja przepisu na rybę po grecku

Obecnie rybę po grecku przygotowuje się głównie z dorsza. Chociaż wiele osób sięga po mieszankę mrożonych warzyw pociętych w paseczki, coraz częściej danie przygotowywane jest ze świeżych marchewek, selera, pietruszki i pomidorów.

Przepis na psari plaki

Aby przygotować rybę z pomidorami po grecku, potrzebujesz:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 5 g oregano,
  • sól,
  • 1 kg pomidorów lub passaty pomidorowej,
  • 500 g czerwonej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujesz warzywa – obierasz cebulę, czosnek i kroisz je w cienkie plasterki. Drobno siekasz natkę pietruszki. Paprykę myjesz, wycinasz z niej gniazda nasienne i kroisz w paski.
  2. Na patelni rozgrzewasz oliwę, smażysz na niej czosnek, cebulę i paprykę. Następnie dodajesz pomidory. Jeśli używasz świeżych, musisz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórek.
  3. Dodajesz liście laurowe, sól i natkę pietruszki. Całość podgrzewasz na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut, aby odparować część wody. W tym czasie smaki mają okazję się połączyć.
  4. Rybę myjesz, osuszasz ręcznikiem kuchennym, nacierasz solą i posypujesz oregano.
  5. Nagrzewasz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sos z pomidorów przekładasz do naczynia żaroodpornego, a na nim układasz kawałki ryby. Całość polewasz oliwą z oliwek. Wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Jak podawać psari plaki?

Psari plaki najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie świeżej bagietki. Wtedy miękkim pieczywem możesz zgarniać resztki sosu, który jest tak dobry, że żal go zostawiać na talerzu. Rybę z pomidorami możesz serwować również na zimno, w formie przystawki.

ryba po greckuprzepispotrawy wigilijne

Wybrane dla Ciebie