Wcale nie z marchewką. Tak przygotowuje się prawdziwą rybę po grecku

Obecnie popularny jest pogląd, że polska "ryba po grecku" jest grecka tylko z nazwy. Tymczasem okazuje się, że można znaleźć punkty wspólne pomiędzy naszą potrawą wigilijną a oryginalnym greckim daniem. Chodzi o psari plaki, czyli rybę zapiekaną w pomidorach.

Psari plaki to oryginalna wersja polskiej „ryby po grecku”Psari plaki to oryginalna wersja polskiej „ryby po grecku”
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przy wigilijnym stole często pojawiają się rozmowy o pochodzeniu tradycyjnych potraw. Jedną z takich kulinarnych ciekawostek jest geneza przepisu na rybę po grecku. W tym roku spróbuj przygotować potrawę zgodnie z oryginalną grecką recepturą. Zobaczysz, że poruszy emocje całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Psari plaki, czyli prawdziwa ryba po grecku

Psari plaki to dosłownie "ryba z blachy". W Grecji jest pieczona w piecu, najczęściej z pomidorami i oliwą. Do tego dodawane są zioła, takie jak bazylia czy oregano, trochę świeżego czosnku, ewentualnie papryka. W kuchni śródziemnomorskiej raczej nie stosuje się dużej ilości soli i pieprzu, aby nie przytłumić subtelnych aromatów warzyw i ziół.

Skąd pomysł na rybę po grecku w Polsce?

Dawid Piątkowski w artykule dla serwisu bydgoszcz.eska.pl zwraca uwagę na powiązania z ideologią PRL. W tych czasach jedyną rybą, którą można było dostać przed świętami, był karp. To gatunek hodowlany, który nie wszystkim odpowiada ze względu na charakterystyczny zapach.

— I tu na tapecie pojawia się ryba po grecku. Polskie gospodynie zauważyły, że potrawka z dostępnych na sklepowych półkach warzyw: marchwi, poru, selera i cebuli ma tak wyrazisty smak, że przejmuje kontrolę i dominuje w każdej potrawie. Nie dość, że mieszanka zamaskowała mulasty posmak karpia, dodatkowo sprawiała, że ryba z patelni nie była sucha — tłumaczy Piątkowski.

Ewolucja przepisu na rybę po grecku

Obecnie rybę po grecku przygotowuje się głównie z dorsza. Chociaż wiele osób sięga po mieszankę mrożonych warzyw pociętych w paseczki, coraz częściej danie przygotowywane jest ze świeżych marchewek, selera, pietruszki i pomidorów.

Przepis na psari plaki

Aby przygotować rybę z pomidorami po grecku, potrzebujesz:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 5 g oregano,
  • sól,
  • 1 kg pomidorów lub passaty pomidorowej,
  • 500 g czerwonej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujesz warzywa – obierasz cebulę, czosnek i kroisz je w cienkie plasterki. Drobno siekasz natkę pietruszki. Paprykę myjesz, wycinasz z niej gniazda nasienne i kroisz w paski.
  2. Na patelni rozgrzewasz oliwę, smażysz na niej czosnek, cebulę i paprykę. Następnie dodajesz pomidory. Jeśli używasz świeżych, musisz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórek.
  3. Dodajesz liście laurowe, sól i natkę pietruszki. Całość podgrzewasz na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut, aby odparować część wody. W tym czasie smaki mają okazję się połączyć.
  4. Rybę myjesz, osuszasz ręcznikiem kuchennym, nacierasz solą i posypujesz oregano.
  5. Nagrzewasz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sos z pomidorów przekładasz do naczynia żaroodpornego, a na nim układasz kawałki ryby. Całość polewasz oliwą z oliwek. Wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Jak podawać psari plaki?

Psari plaki najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie świeżej bagietki. Wtedy miękkim pieczywem możesz zgarniać resztki sosu, który jest tak dobry, że żal go zostawiać na talerzu. Rybę z pomidorami możesz serwować również na zimno, w formie przystawki.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują