PrzepisBoże NarodzenieBabcia z Podkarpacia zawsze podaje na Wigilię. Znikają najszybciej

Babcia z Podkarpacia zawsze podaje na Wigilię. Znikają najszybciej

Gołąbki wigilijne z Podkarpacia. Jedyne w swoim rodzaju
Gołąbki wigilijne z Podkarpacia. Jedyne w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | MychkoAlezander
22.11.2023 08:30

Wszyscy znamy potrawy wigilijne, które jednoznacznie kojarzą się z Polską. Nie oznacza to jednak, że w poszczególnych regionach naszego kraju gospodynie nie przygotowują na Gwiazdę miejscowych przysmaków. Jednym z nich są podkarpackie gołąbki, znacznie różniące się od klasycznej wersji tego dania.

Smażony karp, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, śledzie... Stół wigilijny zapewnia moc kulinarnych doznań, co cenimy w tym czasie równie mocno, co obdarowywanie się podarkami czy łamanie opłatkiem. W zależności jednak od tego, w którym regionie Polski spędzamy Święta, wigilijne menu może się od siebie ździebko różnić. Przyjrzymy się jedzeniowym zwyczajom z południa Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podkarpacie, czyli województwo, którego tradycjami kulinarnymi będziemy się dzisiaj zajmować, słynie na ten przykład nie tylko z pięknego parku narodowego i Bieszczad. To jeszcze specyficzna wersja wigilijnych... gołąbków. Tamtejsze gospodynie (łącznie z moją babcią) serwują na Gwiazdkę gołąbki z farszem stworzonym z kaszy jęczmiennej i grzybów. Prawda, że brzmi to niezwykle ciekawie? Zobacz, jak prezentuje się w praktyce. Kto wie, może przeniesiesz część podkarpackiej tradycji do swojego domu?

Podkarpackie świąteczne gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 400 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz.
Gołąbki z kaszą i grzybami to specjał z Podkarpacia
Gołąbki z kaszą i grzybami to specjał z Podkarpacia© Canva | onlyfabrizio

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umieść w garnuszku i zalej je gorącą wodą. Dodaj pół łyżki soli i gotuj do miękkości. Powinno to zająć około 40-45 minut. Odcedź grzyby, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały. Jeszcze się przydadzą.
  2. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Z kapusty wykrój głąb i przełóż warzywo do dużego garnka. Gotuj na wolnym ogniu, stopniowo zdejmując kolejne wierzchnie liście. Utnij z nich zdrewniałe końcówki.
  3. Posiekane grzyby i cebule podsmaż na maśle. Połącz je z kaszą, posól, popieprz i wymieszaj.
  4. W liście kapusty zawiń przygotowany farsz. Tak przygotowane gołąbki ułóż w brytfance i przykryj niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Całość zalej wodą po gotowaniu grzybów.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut. Podawaj na przykład z tym sosem grzybowym. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także