Babcia z Podkarpacia zawsze podaje na Wigilię. Znikają najszybciej
Wszyscy znamy potrawy wigilijne, które jednoznacznie kojarzą się z Polską. Nie oznacza to jednak, że w poszczególnych regionach naszego kraju gospodynie nie przygotowują na Gwiazdę miejscowych przysmaków. Jednym z nich są podkarpackie gołąbki, znacznie różniące się od klasycznej wersji tego dania.
22.11.2023 08:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smażony karp, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, śledzie... Stół wigilijny zapewnia moc kulinarnych doznań, co cenimy w tym czasie równie mocno, co obdarowywanie się podarkami czy łamanie opłatkiem. W zależności jednak od tego, w którym regionie Polski spędzamy Święta, wigilijne menu może się od siebie ździebko różnić. Przyjrzymy się jedzeniowym zwyczajom z południa Polski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podkarpacie, czyli województwo, którego tradycjami kulinarnymi będziemy się dzisiaj zajmować, słynie na ten przykład nie tylko z pięknego parku narodowego i Bieszczad. To jeszcze specyficzna wersja wigilijnych... gołąbków. Tamtejsze gospodynie (łącznie z moją babcią) serwują na Gwiazdkę gołąbki z farszem stworzonym z kaszy jęczmiennej i grzybów. Prawda, że brzmi to niezwykle ciekawie? Zobacz, jak prezentuje się w praktyce. Kto wie, może przeniesiesz część podkarpackiej tradycji do swojego domu?
Podkarpackie świąteczne gołąbki
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 400 g kaszy jęczmiennej
- 100 g suszonych grzybów,
- 2 duże cebule,
- masło klarowane do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby umieść w garnuszku i zalej je gorącą wodą. Dodaj pół łyżki soli i gotuj do miękkości. Powinno to zająć około 40-45 minut. Odcedź grzyby, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały. Jeszcze się przydadzą.
- Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Z kapusty wykrój głąb i przełóż warzywo do dużego garnka. Gotuj na wolnym ogniu, stopniowo zdejmując kolejne wierzchnie liście. Utnij z nich zdrewniałe końcówki.
- Posiekane grzyby i cebule podsmaż na maśle. Połącz je z kaszą, posól, popieprz i wymieszaj.
- W liście kapusty zawiń przygotowany farsz. Tak przygotowane gołąbki ułóż w brytfance i przykryj niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Całość zalej wodą po gotowaniu grzybów.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut. Podawaj na przykład z tym sosem grzybowym. Smacznego!