Babcia z Podkarpacia zawsze podaje na Wigilię. Znikają najszybciej

Wszyscy znamy potrawy wigilijne, które jednoznacznie kojarzą się z Polską. Nie oznacza to jednak, że w poszczególnych regionach naszego kraju gospodynie nie przygotowują na Gwiazdę miejscowych przysmaków. Jednym z nich są podkarpackie gołąbki, znacznie różniące się od klasycznej wersji tego dania.

Gołąbki wigilijne z Podkarpacia. Jedyne w swoim rodzajuGołąbki wigilijne z Podkarpacia. Jedyne w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva | MychkoAlezander

Smażony karp, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, śledzie... Stół wigilijny zapewnia moc kulinarnych doznań, co cenimy w tym czasie równie mocno, co obdarowywanie się podarkami czy łamanie opłatkiem. W zależności jednak od tego, w którym regionie Polski spędzamy Święta, wigilijne menu może się od siebie ździebko różnić. Przyjrzymy się jedzeniowym zwyczajom z południa Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Podkarpacie, czyli województwo, którego tradycjami kulinarnymi będziemy się dzisiaj zajmować, słynie na ten przykład nie tylko z pięknego parku narodowego i Bieszczad. To jeszcze specyficzna wersja wigilijnych... gołąbków. Tamtejsze gospodynie (łącznie z moją babcią) serwują na Gwiazdkę gołąbki z farszem stworzonym z kaszy jęczmiennej i grzybów. Prawda, że brzmi to niezwykle ciekawie? Zobacz, jak prezentuje się w praktyce. Kto wie, może przeniesiesz część podkarpackiej tradycji do swojego domu?

Podkarpackie świąteczne gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 400 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz.
Gołąbki z kaszą i grzybami to specjał z Podkarpacia
Gołąbki z kaszą i grzybami to specjał z Podkarpacia © Canva | onlyfabrizio

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umieść w garnuszku i zalej je gorącą wodą. Dodaj pół łyżki soli i gotuj do miękkości. Powinno to zająć około 40-45 minut. Odcedź grzyby, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały. Jeszcze się przydadzą.
  2. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Z kapusty wykrój głąb i przełóż warzywo do dużego garnka. Gotuj na wolnym ogniu, stopniowo zdejmując kolejne wierzchnie liście. Utnij z nich zdrewniałe końcówki.
  3. Posiekane grzyby i cebule podsmaż na maśle. Połącz je z kaszą, posól, popieprz i wymieszaj.
  4. W liście kapusty zawiń przygotowany farsz. Tak przygotowane gołąbki ułóż w brytfance i przykryj niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Całość zalej wodą po gotowaniu grzybów.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut. Podawaj na przykład z tym sosem grzybowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować