Babkę na święta robię inaczej. Fani sernika z rodzynkami będą zachwyceni
Przed Wielkanocą często kierujemy się apetytem i rozszerzamy listę wypieków. Jednak rozsądek podpowiada, by nie przesadzać z ilością. W tym roku idę więc na kompromis. Zamiast sernika robię babkę, która przypomina go w smaku.
Wielkanocne desery są przepyszne. Lubimy mieć na świątecznym stole mazurki, babki, serniki, a także inne mniej tradycyjne wypieki. Co roku przygotowuję je według listy. Nie raz zdarzyło mi się przesadzić z ilością, o to naprawdę nie jest trudno. Przyznam, że zrezygnowałam z sernika na rzecz paschy i babki twarogowej z rodzynkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Poduszki Tereski
Jakie zalety ma babka twarogowa?
Sernik można upiec praktycznie na każdy weekend, a babka? To typowo wielkanocny deser. Dlatego to nie był trudny wybór. Wbrew pozorom, te wypieki mają sporo wspólnego. Po pierwsze zawsze stosuję do nich najwyższej jakości, tłusty twaróg. To on sprawia, że babka jest puszysta, wilgotna i długo się nie wysusza. Ciasto jest sprężyste, co także zapobiega kruszeniu się i pozwala zachować idealną strukturę nawet po kilku dniach od upieczenia.
Idealny dodatek do babki
Nawet nie myślę o tym, by do takiej babki dodać czekoladę, orzechy czy skórkę pomarańczową. Do twarogowego posmaku idealnie pasują rodzynki. Wiem, że potrafią one poróżnić zwolenników sernika czy ciasta drożdżowego. Ja jednak mam słabość do tych bakalii i uważam, że w babce sprawdzają się doskonale.
Jak przygotować rodzynki do babki?
Trzeba jednak pamiętać o tym, by wybierać rodzynki, które nie zawierają konserwantów, takich jak dwutlenek siarki. Powinny być oznaczone jako "bez siarki" lub organiczne. Należy unikać rodzynek o nienaturalnym, bardzo intensywnym kolorze, które mogą być wynikiem procesów chemicznych. Bakalie namaczam w ciepłej wodzie lub rumie, by były miękkie i soczyste. Potem je dokładnie osuszam, aby nie nie było nadmiaru wilgoci w babce.
Babka twarogowa z rodzynkami
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 320 g mąki (idealna będzie tortowa),
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 150 g rodzynek,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
- masło i bułka tarta do natłuszczenia formy.
Na lukier:
- 1 białko kurze,
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Twaróg zmiksuj z cukrem i jajkami na gładką masę.
- Następnie dodaj olej, a potem proszek do pieczenia wymieszany z mąką oraz cukier waniliowy. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodaj wcześniej namoczone rodzynki. Wymieszaj.
- Masę przelej do natłuszczonej formy.
- Babkę piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Przygotuj lukier: w misce ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny przez około 1-2 minuty, aż masa stanie się gładka i kremowa.
- Wystudzoną babkę udekoruj lukrem.