Biorę resztki z obiadu i robię z nich pyszne kotlety. Zachwycą każdego
Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczoraj.
Jeśli po obiedzie zostały ci ziemniaki lub brokuły, nie wyrzucaj ich. To świetna okazja, by przygotować smaczne i zdrowe kotlety z resztek z wczorajszego obiadu. Wykorzystanie ich, to nie tylko sposób na ograniczenie marnowania jedzenia, ale także pomysł na szybki, pożywny posiłek, który zachwyci całą rodzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Warzywne, pyszne kotlety
Aby kotletom ziemniaczano-brokułowym nadać jeszcze więcej smaku, możesz dorzucić starty żółty ser, który doda im wyrazistej nuty i kremowej konsystencji. Świetnie sprawdzą się także dodatki takie jak podsmażone pieczarki, cebula czy czosnek – podkreślą aromat i wzbogacą smak potrawy. Ponadto nie musisz ograniczać się tylko do brokułów i ziemniaków – śmiało możesz dorzucić startą marchewkę, mrożony groszek, pietruszkę lub cukinię. To doskonały sposób, aby wykorzystać resztki z obiadu, a jednocześnie mieć pewność, że smak kotletów będzie ci odpowiadał.
Warzywne kotlety to propozycja nie tylko dla wegetarian, lecz dla każdego, kto ceni zdrowe i zrównoważone odżywianie. To łatwy sposób, by wprowadzić do codziennych posiłków więcej warzyw. Jeśli często sięgasz po takie dania, pamiętaj również o odpowiedniej podaży białka – możesz wzbogacić masę pokruszonym i doprawionym tofu lub fasolą, albo podawać kotlety z sosem z warzyw strączkowych, na przykład z ciecierzycy.
Przepis na kotlety z ziemniaków i brokułów
Składniki:
- 700 g ziemniaków typu C,
- 300 g brokułów,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 mała cebula,
- pół pęczka koperku,
- 50 g startego żółtego sera,
- płatki kukurydziane do panierki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj, następnie rozgnieć na gładkie puree.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cebulę na złoty kolor.
- Brokuły gotuj krótko, zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i pokrój drobno.
- Umyj, osusz i posiekaj koperek.
- Połącz ziemniaki z brokułami i cebulą, dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj koperek oraz ser.
- Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodaj bułkę tartą, by nadać odpowiednią konsystencję.
- Formuj kotlety, obtaczaj je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
- Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.