Biorę resztki z obiadu i robię z nich pyszne kotlety. Zachwycą każdego

Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczoraj.

Kotleciki z resztek z obiadu potrafią zadziwićKotleciki z resztek z obiadu potrafią zadziwić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli po obiedzie zostały ci ziemniaki lub brokuły, nie wyrzucaj ich. To świetna okazja, by przygotować smaczne i zdrowe kotlety z resztek z wczorajszego obiadu. Wykorzystanie ich, to nie tylko sposób na ograniczenie marnowania jedzenia, ale także pomysł na szybki, pożywny posiłek, który zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Warzywne, pyszne kotlety

Aby kotletom ziemniaczano-brokułowym nadać jeszcze więcej smaku, możesz dorzucić starty żółty ser, który doda im wyrazistej nuty i kremowej konsystencji. Świetnie sprawdzą się także dodatki takie jak podsmażone pieczarki, cebula czy czosnek – podkreślą aromat i wzbogacą smak potrawy. Ponadto nie musisz ograniczać się tylko do brokułów i ziemniaków – śmiało możesz dorzucić startą marchewkę, mrożony groszek, pietruszkę lub cukinię. To doskonały sposób, aby wykorzystać resztki z obiadu, a jednocześnie mieć pewność, że smak kotletów będzie ci odpowiadał.

Warzywne kotlety to propozycja nie tylko dla wegetarian, lecz dla każdego, kto ceni zdrowe i zrównoważone odżywianie. To łatwy sposób, by wprowadzić do codziennych posiłków więcej warzyw. Jeśli często sięgasz po takie dania, pamiętaj również o odpowiedniej podaży białka – możesz wzbogacić masę pokruszonym i doprawionym tofu lub fasolą, albo podawać kotlety z sosem z warzyw strączkowych, na przykład z ciecierzycy.

Przepis na kotlety z ziemniaków i brokułów

Składniki:

  • 700 g ziemniaków typu C,
  • 300 g brokułów,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 mała cebula,
  • pół pęczka koperku,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • płatki kukurydziane do panierki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj, następnie rozgnieć na gładkie puree.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cebulę na złoty kolor.
  4. Brokuły gotuj krótko, zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i pokrój drobno.
  5. Umyj, osusz i posiekaj koperek.
  6. Połącz ziemniaki z brokułami i cebulą, dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj koperek oraz ser.
  7. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodaj bułkę tartą, by nadać odpowiednią konsystencję.
  8. Formuj kotlety, obtaczaj je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  9. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯