Biorę resztki z obiadu i robię z nich pyszne kotlety. Zachwycą każdego

Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczoraj.

Kotleciki z resztek z obiadu potrafią zadziwićKotleciki z resztek z obiadu potrafią zadziwić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli po obiedzie zostały ci ziemniaki lub brokuły, nie wyrzucaj ich. To świetna okazja, by przygotować smaczne i zdrowe kotlety z resztek z wczorajszego obiadu. Wykorzystanie ich, to nie tylko sposób na ograniczenie marnowania jedzenia, ale także pomysł na szybki, pożywny posiłek, który zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Warzywne, pyszne kotlety

Aby kotletom ziemniaczano-brokułowym nadać jeszcze więcej smaku, możesz dorzucić starty żółty ser, który doda im wyrazistej nuty i kremowej konsystencji. Świetnie sprawdzą się także dodatki takie jak podsmażone pieczarki, cebula czy czosnek – podkreślą aromat i wzbogacą smak potrawy. Ponadto nie musisz ograniczać się tylko do brokułów i ziemniaków – śmiało możesz dorzucić startą marchewkę, mrożony groszek, pietruszkę lub cukinię. To doskonały sposób, aby wykorzystać resztki z obiadu, a jednocześnie mieć pewność, że smak kotletów będzie ci odpowiadał.

Warzywne kotlety to propozycja nie tylko dla wegetarian, lecz dla każdego, kto ceni zdrowe i zrównoważone odżywianie. To łatwy sposób, by wprowadzić do codziennych posiłków więcej warzyw. Jeśli często sięgasz po takie dania, pamiętaj również o odpowiedniej podaży białka – możesz wzbogacić masę pokruszonym i doprawionym tofu lub fasolą, albo podawać kotlety z sosem z warzyw strączkowych, na przykład z ciecierzycy.

Przepis na kotlety z ziemniaków i brokułów

Składniki:

  • 700 g ziemniaków typu C,
  • 300 g brokułów,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 mała cebula,
  • pół pęczka koperku,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • płatki kukurydziane do panierki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj, następnie rozgnieć na gładkie puree.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cebulę na złoty kolor.
  4. Brokuły gotuj krótko, zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i pokrój drobno.
  5. Umyj, osusz i posiekaj koperek.
  6. Połącz ziemniaki z brokułami i cebulą, dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj koperek oraz ser.
  7. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodaj bułkę tartą, by nadać odpowiednią konsystencję.
  8. Formuj kotlety, obtaczaj je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  9. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia