Blenduję i wykładam na kanapki. Bez grama mięsa, a ciekawsze niż szynka

To przepis prosty, szybki i tak smaczny, że ciężko powstrzymać się od podjadania pasty prosto z miseczki. W kremowej masie sprytnie przemycam warzywo — nawet niejadki z uśmiechem zjadają swoją porcję.

Pasta kanapkowa z dyniąPasta kanapkowa z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śniadaniowe kanapki wcale nie muszą być nudne i sztampowe. Z pomocą przychodzą pasty kanapkowe, które zdecydowanie nie kończą się na tej jajecznej czy rybnej. Warzywne smarowidło z dyni, połączone ze słonym akcentem w postaci fety i paprykowymi nutami, oczaruje smakiem i sprawi, że do kuchni zabierzesz tylko puste talerzyki.

Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na Andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego

Pasta kanapkowa z dyni

Wprowadzenie dyni do codziennej diety wcale nie musi oznaczać jedzenia na okrągło zup krem ani ciast. W tej formie warzywo zyskuje zupełnie nowe oblicze: kremowej pasty kanapkowej. Wersja z serem feta i wędzoną papryką świetnie urozmaici nudne śniadanie.

Pieczenie wydobywa z dyni głębokie, karmelowe nuty i sprawia, że purée jest naturalnie słodkie i aromatyczne. Świetnie przełamuje to słony ser, a wędzona papryka zapewnia niezbędny element umami. Dla tych, którzy unikają wędlin, jest to zdrowa i odżywcza alternatywa, bogata w błonnik, witaminę A i beta-karoten.

Dynia
Dynia © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Świetnie komponuje się z pieczywem żytnim, ale równie dobrze smakuje jako dip do świeżych warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy czy papryka.

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 100 g sera feta,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynię hokkaido pokrój, usuń pestki i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. Ostudzoną dynię zblenduj na gładkie purée.
  2. Do naczynia blendera włóż purée z dyni.
  3. Dodaj pokruszony ser feta, oliwę z oliwek, posiekany na mniejsze kawałki czosnek, wędzoną paprykę i chili.
  4. Wszystko dokładnie zblenduj, aż uzyskasz gładką, kremową pastę. Jeśli wolisz bardziej wyczuwalne kawałki fety, możesz blendować tylko do momentu, gdy ser będzie częściowo rozdrobniony.
  5. Spróbuj i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Pamiętaj, że ser feta jest już słony, więc soli użyj ostrożnie.
  6. Wyłóż pastę na świeże pieczywo, tosty lub grzanki.

Taka pasta może być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni. Świetnie smakuje posypana prażonymi pestkami dyni lub czarnym sezamem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥