Błyskawiczna zupa z 3 tanich warzyw. Mimo to smakuje jak z wykwintnej restauracji
Szukasz pomysłu na smaczną, pożywną i szybką zupę? Dzisiejszy patent na błyskawiczną zupę stanie się twoim ulubionym. Po prostu nie ma innej opcji!
27.10.2023 10:50
W okresie jesienno-zimowym na naszych stołach królują przede wszystkim pyszne i rozgrzewające zupy. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo z nimi jakoś łatwiej przetrwać zarówno największe mrozy, jak i deszczową oraz wietrzną pogodę. Oczywiście wiele takich perełek kulinarnych czeka w naszej bazie. Dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś dokładnie ją przejrzyj.
Zanim jednak to zrobisz, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dlaczego? Bo tu również znajdziesz genialny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Co więcej, nie wydasz na niego wcale dużo pieniędzy. Zaś efekt jest naprawdę powalający. Czegoś tak pysznego dawno nie jadłam!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialna zupa w jesiennym wydaniu
Z racji, że jesień zarówno w kalendarzu, jak i za oknem, nie może zabraknąć jej również w naszej kuchni. I jak się okazuje, zadanie to nie jest wcale trudne. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć 3 podstawowe produkty i dodać do nich przyprawę korzenną, która kojarzy się właśnie z jesienią. W tym przypadku mowa o gałce muszkatołowej.
Ale to nie koniec nawiązań do jesiennego klimatu. Z racji, że w tym okresie łatwo o różnego rodzaju infekcje, dobrze wzmocnić swoje zdrowie. I świetnie w tej roli spisze się właśnie dzisiejsza propozycja. Dlaczego? Otóż jeden z jej składników, a mianowicie czosnek to naturalna broń przeciwko chorobom. Jednocześnie wpływa też korzystnie na odporność. Zresztą podobne właściwości wykazuje szczypiorek, którego również nie zabraknie w dzisiejszym przepisie.
Jak zrobić ekspresową zupę krok po kroku?
Produkty do dzisiejszego przepisu są podstawą w każdej kuchni. Istnieje więc bardzo duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał iść na dodatkowe zakupy. A, że zupę zrobisz w mig, to pomysł na obiad już masz!
Składniki:
- 6 ząbków czosnku,
- 5 ziemniaków,
- 1 cebula dymka plus szczypiorek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól oraz pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od drobnego posiekania cebuli dymki oraz szczypiorku.
- Następnie obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
- Postaw na palniku garnek z oliwą z oliwek. Kiedy będzie już dobrze rozgrzana przesyp do środka dymkę oraz ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut.
- W międzyczasie obierz ziemniaki, dokładnie je opłucz i podziel na mniejsze kawałki.
- Kiedy już to zrobisz, dodaj je do garnka. To samo zrób z posiekanym szczypiorkiem.
- Po 2-3 minutach, dodaj do garnka domowy bulion i gotuj mieszankę ok. 20 minut.
- Po tym czasie zblednuj całość na gęsty krem. Przed podaniem dopraw zupę do smaku przy pomocy przypraw. Serwuj z odrobiną świeżego szczypiorku. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, muszę dodać, że zupę spokojnie możesz serwować solo, bo jest naprawdę sycąca. Oczywiście nic jednocześnie nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją z chlebem, bagietką lub mini ptysiami. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!