Błyskawiczna zupa z 3 tanich warzyw. Mimo to smakuje jak z wykwintnej restauracji

Szukasz pomysłu na smaczną, pożywną i szybką zupę? Dzisiejszy patent na błyskawiczną zupę stanie się twoim ulubionym. Po prostu nie ma innej opcji!

Zupa w takim wydaniu to prawdziwy sztosZupa w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | denio109

W okresie jesienno-zimowym na naszych stołach królują przede wszystkim pysznerozgrzewające zupy. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo z nimi jakoś łatwiej przetrwać zarówno największe mrozy, jak i deszczową oraz wietrzną pogodę. Oczywiście wiele takich perełek kulinarnych czeka w naszej bazie. Dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś dokładnie ją przejrzyj

Zanim jednak to zrobisz, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dlaczego? Bo tu również znajdziesz genialny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Co więcej, nie wydasz na niego wcale dużo pieniędzy. Zaś efekt jest naprawdę powalający. Czegoś tak pysznego dawno nie jadłam!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Genialna zupa w jesiennym wydaniu

Z racji, że jesień zarówno w kalendarzu, jak i za oknem, nie może zabraknąć jej również w naszej kuchni. I jak się okazuje, zadanie to nie jest wcale trudne. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć 3 podstawowe produkty i dodać do nich przyprawę korzenną, która kojarzy się właśnie z jesienią. W tym przypadku mowa o gałce muszkatołowej.

Ale to nie koniec nawiązań do jesiennego klimatu. Z racji, że w tym okresie łatwo o różnego rodzaju infekcje, dobrze wzmocnić swoje zdrowie. I świetnie w tej roli spisze się właśnie dzisiejsza propozycja. Dlaczego? Otóż jeden z jej składników, a mianowicie czosnek to naturalna broń przeciwko chorobom. Jednocześnie wpływa też korzystnie na odporność. Zresztą podobne właściwości wykazuje szczypiorek, którego również nie zabraknie w dzisiejszym przepisie. 

Czosnek stanowi bardzo ważny element tej zupy
Czosnek stanowi bardzo ważny element tej zupy © Adobe Stock | Africa Studio

Jak zrobić ekspresową zupę krok po kroku?

Produkty do dzisiejszego przepisu są podstawą w każdej kuchni. Istnieje więc bardzo duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał iść na dodatkowe zakupy. A, że zupę zrobisz w mig, to pomysł na obiad już masz! 

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula dymka plus szczypiorek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,2 l bulionu warzywnego,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól oraz pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od drobnego posiekania cebuli dymki oraz szczypiorku. 
  2. Następnie obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę
  3. Postaw na palniku garnek z oliwą z oliwek. Kiedy będzie już dobrze rozgrzana przesyp do środka dymkę oraz ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut. 
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki, dokładnie je opłucz i podziel na mniejsze kawałki. 
  5. Kiedy już to zrobisz, dodaj je do garnka. To samo zrób z posiekanym szczypiorkiem. 
  6. Po 2-3 minutach, dodaj do garnka domowy bulion i gotuj mieszankę ok. 20 minut.
  7. Po tym czasie zblednuj całość na gęsty krem. Przed podaniem dopraw zupę do smaku przy pomocy przypraw. Serwuj z odrobiną świeżego szczypiorku. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, muszę dodać, że zupę spokojnie możesz serwować solo, bo jest naprawdę sycąca. Oczywiście nic jednocześnie nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją z chlebem, bagietką lub mini ptysiami. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca