Błyszcząca czy matowa strona? Nie każdy wie, jak prawidłowo używać folii aluminiowej
Gotowanie ma to do siebie, że często niepozorne czynności mają olbrzymie znaczenie. Używanie folii aluminiowej jest tego najlepszym przykładem. Której strony użyć do pieczenia, a której do utrzymywania dań ciepłymi? Różnica jest kolosalna, więc lepiej to zapamiętaj!
25.08.2023 13:07
Jak już wspomnieliśmy, w kuchni każdy szczegół ma znaczenie. Profesjonalni kucharze wiedzą, że moment solenia rosołu czy dodawania koncentratu pomidorowego do zupy może zaważyć na tym, czy danie wyjdzie tylko dobre — czy doskonałe. Niby to nic, a jednak bardzo dużo.
Podobna zasada obowiązuje przy używaniu folii aluminiowej. Ten niezbędny w każdej kuchni produkt został stworzony w pewien konkretny sposób i właśnie tak należy go używać. Której strony folii używać podczas pieczenia? A w którą zawijać dania, żeby pozostały jak najdłużej ciepłe? Zaraz wszystkiego się dowiesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Różne strony folii aluminiowej
Być może zwróciłeś kiedyś uwagę na to, że strony folii aluminiowej dość mocno się od siebie różnią. Jedna jest błyszcząca, druga matowa. Jeśli to umknęło twojej uwadze, to zerknij teraz do szafki kuchennej i przekonaj się na własne oczy.
Oczywiście istnieje jeszcze możliwość, że twoja folia jest, nazwijmy to, nowoczesna. Takie folie określane są przez producentów jako "dwustronne". Wtedy możesz ich używać właściwie bez zastanowienia (tylko błagamy, nie wstawiaj ich do mikrofali, jeśli nie chcesz mieć w domu pokazu fajerwerków). Jeśli jednak korzystasz z folii tradycyjnej, to tylko w jeden konkretny sposób.
Która strona folii do pieczenia?
Przejdźmy do konkretów. Obie strony folii charakteryzują się odmiennymi cechami. Mówiąc najkrócej, błyszcząca odbija ciepło, a matowa je absorbuje. Jak to wykorzystać w praktyce? To bardzo proste.
Jeśli używasz folii aluminiowej do pieczenia — na przykład owijasz w nią rybę — to zawiń mięso w błyszczącą stronę, a matową pozostaw na zewnątrz. Ciepło piekarnika zostanie zaabsorbowane i rozejdzie się po mięsie w równomierny sposób. To sprawi, że twoja pieczeń będzie idealnie przyrządzona. W ten sam sposób zawiń już gotowe potrawy, które mają zachować ciepło. Błyszcząca strona folii (ułożona wewnątrz) będzie odbijała temperaturę, dzięki czemu mięso utrzyma ją dłużej.
Czasem folia spożywcza ma nam jeszcze posłużyć do utrzymywania świeżości potraw. Zawijamy w nią wtedy np. kanapki. Wtedy warto to zrobić w odwrotny sposób, zawijając w matową stronę i zostawiając błyszczącą na zewnątrz. Kanapki — czy inne rzeczy — będą chronione przed nagrzewaniem się i nie będą się tak szybko psuły.